Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι αντοχές του ΕΣΥ κρίνουν την άρση του lockdown - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους - Σοκάρουν οι αριθμοί από την επέλαση του κορωνοϊού

Οι αντοχές του ΕΣΥ κρίνουν την άρση του lockdown - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους - Σοκάρουν οι αριθμοί από την επέλαση του κορωνοϊού
Στο 86% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid - Στους 562 οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές upd) Τα 2.135 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες 24/11 από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έπειτα από τα 1.388 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και δείχνουν που κυμαίνεται πραγματικά η επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα.
Αυτό που δεν αλλάζει τις τελευταίες ημέρες είναι η αγωνία με την οποία διατυπώνουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την εκτίμησή τους για την κατάσταση και τις μετρημένες κουβέντες που χρησιμοποιούν - «εύθραυστη, κρίσιμη, οριακή σταθεροποίηση» είναι λέξεις που αναφέρουν για να περιγράψουν που βρίσκεται επιδημιολογικά η χώρα. Ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση να διατηρηθεί και να ακολουθηθεί από μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Συνεχής η άνοδος στους διασωληνωμένους

Συνεχώς ανοδική τάση καταγράφεται στους διασωληνωμένους και στους νεκρούς, όπως έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως οι ειδικοί ότι θα συμβεί λόγω του κύματος των ασθενών που φτάνει στα νοσοκομεία.
Οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ ανέρχονται σε 562 και οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ήταν 101.
Συνολικά, οι νεκροί λόγω της επιδημίας είναι 1.815, με τους 1.189 να έχουν καταλήξει μέσα στον Νοέμβριο.
Το 53% των χθεσινών 24/11 κρουσμάτων συγκεντρώνουν τρεις περιοχές, η Θεσσαλονίκη (607), η Αττική (401) και η Λάρισα (129). Επιβαρυμένες εμφανίζονται και δεκάδες άλλες περιοχές της επικράτειας, όπως η Μαγνησία (93 κρούσματα), η Χαλκιδική (44), η Ημαθία (75), η Πέλλα (68) και η Πιερία (60 κρούσματα).
Στην Αττική, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4.083 περιστατικά, ενώ από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ηλταν 3.397. Στην Αττική η μείωση είναι πιο ξεκάθαρη, ωστόσο αμυδρά σημάδια βελτίωσης αρχίζουν να φαίνονται στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, ο αργός ρυθμός υποχώρησης της επιδημίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, εξετάζεται ήδη από τους ειδικούς που αναζητούν τους λόγους της αργής αποκλιμάκωσης, αλλά επιπλέον στοχευμένα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας.

Παράταση στην άρση του lockdown


Στη φάση της αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει της ανακοίνωσης του σχεδίου της για την μερική επάνοδο στην κανονικότητα, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων τις επόμενες ημέρες.
Η σταδιακή άρση των περιορισμών θα εξελιχθεί με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων.
Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης.
Ο ιός - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών.
Στις εισηγήσεις που φέρεται να λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων απουσιάζουν πλήρως στοιχεία διασκέδασης και συνωστισμού. Με ρητή την κυβερνητική δέσμευση η επανεκκίνηση των σχολείων να πραγματοποιηθεί πρώτη στην αλυσίδα επιστροφής στην καθημερινότητα, ρολά αναμένεται να σηκώσουν εκ νέου τα εμπορικά καταστήματα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή μεταξύ 10-15 του μηνός, ώστε οι καταναλωτές να έχουν χρόνο για τις απαραίτητες εορταστικές αγορές.
Τελευταία, αλλά όχι έσχατη, θα τεθεί εκ νέου στις ράγες της επαναλειτουργίας της και η εστίαση, με πολύ αυστηρούς, ωστόσο, περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, τα όποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος -κυρίως εστιατόρια- ανοίξουν μετά τη δεύτερη καραντίνα δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια.
Επιπρόσθετα, κλειστά θα παραμείνουν σε όλη την περίοδο των γιορτών τα μπαρ, ώστε να αποφευχθεί τυχόν συγκέντρωση ατόμων -κυρίως νεαρών- ενώ οι απαγορεύσεις θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την αντοχή των παραδόσεων.
Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, ως απόρροια των αλλαγών του 2020.

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, χθες 24/11 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.
«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».
Αναφερόμενος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζονται έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Στους 1.815 οι νεκροί

Βαρύς και σήμερα 24/11 ο απολογισμός της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς τριψήφιος αριθμός ασθενών έχασε τη μάχη για τη ζωή.
Με 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, τα θύματα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν φτάσει 1.815.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.135, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 95.137 (ημερήσια μεταβολή +2.,%), εκ των οποίων 53,3% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 101, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.815 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 562 (71,4% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 95137 κρουσμάτων, 4.840 (5,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 24.679 (25,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών
που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image


Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.269.298 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 166.834 δείγματα.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης