Ενέργεια

Υπό επανεξέταση τα επενδυτικά πλάνα της Enel στην Ελλάδα μετά την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ

tags :
Υπό επανεξέταση τα επενδυτικά πλάνα της Enel στην Ελλάδα μετά την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ
Τα αναδρομικά μέτρα οδηγούν στην αποδόμηση της εμπιστοσύνης, σημείωσε ο CEO Φ. Σταράτσε κατά την ετήσια παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου
Σκεπτικισμός επικρατεί στο διοικητικό επιτελείο της Enel σχετικά με τα επενδυτικά της πλάνα στην Ελλάδα μετά την απόφαση του ΥΠΕΝ για επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε με σαφήνεια χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enel κ.Φραντσέσκο Σταράτσε κατά την διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης του στρατηγικού πλάνου του ομίλου, που πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά ψηφιακά και το οποίο παρακολούθησαν οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οίκοι παγκοσμίως, τα ισχυρότερα επενδυτικά σχήματα και εκατοντάδες δημοσιογράφοι από διεθνή πρακτορεία.
Ο κ. Σταράτσε δήλωσε απερίφραστα ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ είναι λάθος, τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην εγχώρια αγορά ενέργειας.
«Κάθε μέτρο το οποίο εφαρμόζεται αναδρομικά σε εδραιωμένα νομοθετικά πλαίσια είναι λάθος γιατί τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει τη εμπιστοσύνη στην αγορά που εφαρμόζει αυτά τα μέτρα. Αυτό σήμερα ισχύει στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι λάθος η εφαρμογή αναδρομικών μέτρων, διότι πάντα αποτυγχάνουν θεαματικά και οδηγούν στην αποδόμηση της εμπιστοσύνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Enel.

Αυξάνεται το country risk

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθυντής οικονομικών του Ομίλου κ. Αλμπέρτο ντε Πάολι τόνισε ότι αυξάνεται το επενδυτικό ρίσκο της (country risk) και αμφισβητούνται τα έσοδα. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι τα επενδυτικά σχέδια του παγκόσμιου ενεργειακού κολοσσού, ο οποίος έχει παρουσία σε 5 ηπείρους, συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 46,4 GW από ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διανέμει ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός δικτύου άνω των 2,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πρόκειται να επαναξιολογηθούν εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για έκτακτη εισφορά στα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ.
Η Enel δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Enel Green Power Hellas σε 24 νομούς της χώρας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 475 MW (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά). Πριν από ένα χρόνο εγκαινίασε στην Εύβοια το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, το πάρκο Καφηρέα ισχύος 154,1 MW επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ.

Ανεπίσημο ενδιαφέρον και για τον ΔΕΔΔΗΕ

Η εταιρία που πρωταγωνιστεί διεθνώς στην αγορά των ΑΠΕ έχει εντάξει την Ελλάδα στη στρατηγική της σχεδιάζοντας νέες επενδύσεις ενώ έχει ανεπισήμως εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τον ΔΕΔΔΗΕ.
Παγκοσμίως για την περίοδο 2021-2030 ο ομιλος της Εnel αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 190 δις ευρώ εε των οποίων τα 70 δις, ευρώ στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε περίπου 120 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030.
Αναφορικά με την πανδημία ο διευθύνων σύμβουλος της Enel δήλωσε ότι δεν έχει επηρεάσει επηρεάσει πρακτικά την καμπύλη των ήδη εν εξελίξει έργων, "αλλά πιστεύω ότι θα ανακαλύψουμε τον επόμενο χρόνο πως επιβράδυνε σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης μελλοντικών έργων. Κυρίως επειδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν δουλεύουν full time ή με την ίδια αποδοτικότητα όπως πριν, οπότε περιμένουμε ότι θα βιώσουμε καθυστερήσεις εξαιτίας της πανδημίας".

Πηγή: www.worldenergynews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης