Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες μεταβολές στις διεθνείς αγορές, υπό πίεση οι τράπεζες - O DAX -0,2%, τα futures της Wall -0,1%

Ήπιες μεταβολές στις διεθνείς αγορές, υπό πίεση οι τράπεζες - O DAX -0,2%, τα futures της Wall -0,1%
Οι ενεργειακές μετοχές συνέχισαν να κινούνται ανοδικά καθώς οι τιμές του αργού επέκτειναν το ράλι τους
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι οι προβλέψεις των τραπεζών της Ευρωζώνης για τα NPEs είναι αισιόδοξες, ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να πρωταγωνιστούν αρνητικά.
Οι δείκτες καταγράφουν ήπιες μεταβολές, στον απόηχο και των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 0,2% στις 13.271 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,5% στις 6.397 μονάδες.
Στις 5.548 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 0,2%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,7% στις 22.295 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,5% στις 8.100 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 22,2 μονάδες.

ΗΠΑ: Στο +33,1% επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη - ρεκόρ στο ΑΕΠ γ΄τριμήνου 2020

Επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη - ρεκόρ του ΑΕΠ γ΄τριμήνου στις ΗΠΑ με ρυθμό 33,1% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για την ταχύτερη ανάκαμψη από το 1947, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, μετά την ιστορική κατάρρευση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2020 κατά 31,4%, λόγω του lockdown, εν μέσω της πανδημίας.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στο α΄τρίμηνο του 1950, όταν το ΑΕΠ είχε αυξηθεί με ρυθμό 16,7%.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αναθεώρηση του ΑΕΠ στο 32%.
Η αυξημένη κατανάλωση σε συνδυασμό με την εταιρική κερδοφορία, τις εγχώριες επενδύσεις και τις εξαγωγές, πυροδότησαν το ισχυρό ριμπάουντ.
Η προσωπική κατανάλωση αναθεωρήθηκε ελαφρώς στο 25,27% από 25,22% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

ΗΠΑ - Επιδόματα ανεργίας: Δεύτερη εβδομαδιαία αύξηση στις αιτήσεις, στις 788 χιλ.

Την δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει τη ζημιά στην οικονομία και την αγορά εργασίας από το δεύτερο σαρωτικό κύμα της πανδημίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 30 χιλ. στις 788 χιλ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου.

ΕΚΤ: Ανεπαρκείς και αισιόδοξες οι προβλέψεις των τραπεζών για τα NPEs

Οι προβλέψεις για απώλεια δανείων των τραπεζών αυξήθηκαν σημαντικά στις αρχές του 2020 εν μέσω της απότομης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά υπήρξε επίσης μεγάλη διακύμανση μεταξύ των προβλέψεων των τραπεζών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανάλυσή της.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι προβλέψεις για απώλεια δανείων σημαντικών τραπεζών αυξήθηκαν στο 0,76% των δανείων (σε ετήσια βάση), περισσότερο από 2,5 φορές το επίπεδο του προηγούμενου έτους, αλλά εξακολουθούν να είναι κάτω από τα ανώτατα επίπεδα του 1,2-1,4% στην προηγούμενη οικονομική ύφεση (2008-09 και 2011-13).
Σε κάποιο βαθμό, η ευρεία διασπορά μπορεί να εξηγηθεί από την έντονη οικονομική αβεβαιότητα και τις ετερογενείς τομεακές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19.
Η κλίμακα του οικονομικού σοκ που προκαλείται από την πανδημία, η αβεβαιότητα γύρω από την ανάκαμψη και οι δυσκολίες στη μέτρηση του αντίκτυπου των κυβερνητικών μέτρων στήριξης καθιστούν δύσκολο για τις τράπεζες να εκτιμήσουν αξιόπιστα τις πιστωτικές απώλειες επί του παρόντος.
Η απόκλιση στην πολιτική τραπεζών μπορεί να αντικατοπτρίζει εν μέρει τις διαφορές στο μείγμα των χαρτοφυλακίων, για παράδειγμα, όσον αφορά τα ανοίγματα σε τομείς που πλήττονται από την πανδημία (βλ. Διάγραμμα Β, αριστερό πλαίσιο, αριστερό διάγραμμα) ή στην ποικιλομορφία της επίδρασης των δημοσίων μέτρων στήριξης για τους δανειολήπτες.
Επιπλέον, η τρέχουσα μετάβαση στο νέο, πιο προσανατολισμένο προς το μέλλον λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΑ 9, μαζί με άλλα μέτρα, μπορεί επίσης να έχει οδηγήσει σε διαφορές, αν και οι αρχές έχουν παράσχει οδηγίες για την αποφυγή υπερβολικής προκυκλικότητας.

«Σήμα» από την ΕΚΤ για άρση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από το 2021

«Σήμα» για την άρση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2021, έστειλε η Ευωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν μερίσματα από το επόμενο έτος, εάν πείσουν τις εποπτικές αρχές ότι οι ισολογισμοί τους είναι αρκετά ισχυροί για να επιβιώσουν από την οικονομική και χρηματοοικονομική επίπτωση της πανδημία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch.
Η ΕΚΤ έδωσε εντολή στις τράπεζες της Ευρωζώνης να σταματήσουν τη διανομή των μερισμάτων, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη.
Έκτοτε, οι τράπεζες ασκούν πιέσεις ώστε να επιτραπεί στις ισχυρότερες τράπεζες να συνεχίσουν τις διανομές κεφαλαίου στις αρχές του επόμενου έτους, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Ο Yves Mersch, αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι ανησυχεί πως οι τράπεζες που επωφελούνται από μια κανονιστική χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα καταβάλουν μέρος αυτού του κεφαλαίου στους μετόχους, αλλά θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί η απαγόρευση μερισμάτων πέραν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο Mersh αναφέρθηκε στα νομικά εμπόδια και εξέφρασε την προσδοκία ότι άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επανεκκινήσουν τις πληρωμές μερισμάτων.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - Στο +0,5% ο Nikkei 225

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της ανόδου του δείκτη Dow Jones στη Wall Street πάνω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά.
O Αsia Dow ενισχυόταν 0,36% στις 3.675 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,5%, στις 26.296 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αντίθετα με οριακή άνοδο 0,30%, στις 1.767 μονάδες.
Στις 26.410 μονάδες διαπραγματεύεται ο Hang Seng με άνοδο 0,2%.
Ο Shanghai Composite Index υποχωρεί 1,2% στις 3.362 μονάδες.
Ο Sensex σημειώνει πτώση 0,4% στις 44.337 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,2% στα 45,46 δολ. το βαρέλι.
Το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει άνοδο στα 48,41 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης