Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με FTSE 25 έως +6% και τράπεζες -4% το ΧΑ +0,34% στις 705 μον. - Πρέπει να διασπαστούν κρίσιμες αντιστάσεις και να αυξηθεί ο τζίρος για τις 740 μον.

Με FTSE 25 έως +6% και τράπεζες -4% το ΧΑ +0,34% στις 705 μον. - Πρέπει να διασπαστούν κρίσιμες αντιστάσεις και να αυξηθεί ο τζίρος για τις 740 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 705 μονάδες, διατηρώντας το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων με ισχυρή στήριξη τις 680 μονάδες
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 705 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως Motor Oil +6,07%, Ελλάκτωρας +5%, ΔΕΗ +4,52%...ενώ οι τράπεζες έκλεισαν πτωτικά, με την Πειραιώς -4,67% - πλην της Εθνικής - και με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η χρηματιστηριακή αγορά, ειδικότερα ο τραπεζικός κλάδος έχει σωρευτικά κέρδη 57% το τρέχοντα μήνα μετά από αρκετό διάστημα, βελτιώνοντας τις αποτιμήσεις, γεγονός που δικαιολογεί τις ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ εκτίμησε ανεπαρκείς και αισιόδοξες τις προβλέψεις των τραπεζών για τα NPEs, καθώς το οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία καθιστούν δύσκολο για τις τράπεζες να εκτιμήσουν αξιόπιστα τις πιστωτικές απώλειες ενώ έδωσε «σήμα» για την άρση της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2021.
Ωστόσο, οι ελπίδες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, παρά την επιδημία που εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, έχουν αλλάξει την ψυχολογία των επενδυτών αφήνοντας πίσω την ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την επιδείνωση όλων των δεικτών.
Το 2020 η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι 10% ή 11% όπερ σημαίνει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περίπου 18 με 19 δισεκ. ευρώ.
Όμως οι επιδόσεις της Ελλάδος θα είναι πολύ χαμηλές και το α΄ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2020.
Η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το β΄ τρίμηνο του 2021 με στόχο να διαμορφωθεί το ΑΕΠ στο 3,5% στο βασικό σενάριο ή 2,5% με 4% σε ένα εύρος.
Με βάση ενδείξεις η χρηματιστηριακή ανάκαμψη στην Ελλάδα θα ξεκινήσει επίσης στο β΄ τρίμηνο του 2021 ίσως από το τέλος του α΄ τριμήνου τον Μάρτιο 2021 φτάνοντας στις 900 μονάδες έως το Καλοκαίρι του 2021 που σημαίνει ανάκαμψη 28% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Οι τραπεζικές μετοχές επίσης θα ανακάμψουν με προοπτική αύξηση 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών σε μέσους όρους.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 705 μονάδες, διατηρώντας το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων ενώ η ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 369 μονάδες, με εμφανή την αδυναμία να προσεγγίσει τις 400 μονάδες ενώ ισχυρή στήριξη αποτελούν οι 350 μονάδες.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -4,67% και ακολούθησαν Alpha Bank -3,24%, Eurobank -2,57% ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε η Εθνική +0,29%..
Κέρδη 130,4 εκατ. ανακοίνωσε η Alpha Bank στο 9μηνο 2020 λόγω μεγάλη μείωσης των προβλέψεων.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil +6,07% και ακολούθησαν, Ελλάκτωρας +5%, ΔΕΗ +4,52%....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -2,89% και  Coca Cola -1,29%.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Motor Oil καθώς τα αποτελέσματα της ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων καθώς είχε καλή πορεία στα περιθώρια και μάλιστα ανώτερη των επιπέδων αναφοράς, ενώ από την αποτίμηση παραγώγων είχε βελτιωμένα έσοδα.
Σημειώνεται πως η διοίκηση έχει προγραμματίσει για σήμερα τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.
Επίσης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Jumbo μετά την ανακοίνωση για καταβολή έκτακτου μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Σήμερα 25/11 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το τρίτο τρίμηνο, μετά το τέλος της συνεδρίασης

Σταθεροποίηση στo ελληνικό 10ετές - Νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές στην Ιταλία   

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/11 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,67% -  με ιστορικό χαμηλό στις 18/11 στο 0,621% - και το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,57% -  με ιστορικό χαμηλό στις 25/11 στο 0,554% - και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 114 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,23% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,52%.
Λίγο πριν τις 11:00, με τις τράπεζες να καταγράφουν κέρδη έως +3,74% η Πειραιώς και με την πλειονότητα  των μη τραπεζικών blue chips ανοδικά ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,47 και ο Γενικός Δείκτης στο +0,94%. 
Περί τις 13:00 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank -5%..  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -3,94% ενώ τα κέρδη σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Motor Oil +6,17% κράτησαν τον Γενικό Δείκτη στο -0,59%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,34% στις 705 μονάδες έχοντας υψηλό στις 709,44 μονάδες και χαμηλό 698,67 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 41,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 27,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγες αξίας 4,48 εκατ. ευρώ και όγκου 3,01 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,7 εκατ. τεμάχια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ.
O ΟΤΕ 82,2 χιλ. τεμάχια αξίας 1,09 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 154 χιλ. τεμάχια αξίας 1,32 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 79 χιλ. τεμάχια αξίας 826 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 705 μονάδες, πλησίον στο τεχνικό και ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων με πρώτη αντίσταση τις 710- 715 μονάδες και ακολουθούν οι 725 μονάδες και η ισχυρή αντίσταση των 740 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι  670 μονάδες και οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 369 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 350-345 μονάδες και ακολουθούν οι 335 -325 μονάδες και ακολουθούν οι 315 μονάδες και οι 300 μονάδες,
Στην πρώτη  αντίσταση βρίσκονται οι 385-395 μονάδων, και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων  και οι 420 μονάδες.

H κρατική στήριξη 120 εκατ στην Aegean είναι σωστή απόφαση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση κρατικής στήριξης με 120 εκατ ευρώ στην Aegean Airlines είναι σωστή, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι ιδιώτες επενδυτές θα συμμετάσχουν με 60 εκατ αύξηση κεφαλαίου.
Όλες οι αεροπορικές εταιρίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν λάβει οικονομική στήριξη, οπότε εύλογα λόγω της κρίσης του κορωνοιού και της κατάρρευσης των αερομεταφορών και η Ελλάδα στηρίξει την Aegean.
Τα πακέτα στήριξης των αεροπορικών εταιριών έφθασαν στα 84 δισεκ. δολάρια και τα 120 εκατ αντιστοιχούν στο 0,15% των συνολικών κρατικών κεφαλαίων που έχουν δοθεί ή θα δοθούν διεθνώς.
Θα ήταν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, όλες οι αεροπορικές εταιρίες να έχουν λάβει οικονομική στήριξη και η μόνη που να μην έχει υποστηριχθεί να είναι η Aegean.
Να σημειωθεί ότι η εταιρία Aegean προ της κρίσης δεν ήταν μια προβληματική εταιρία, δεν είχε λανθασμένο επιχειρηματικό μοντέλο, οπότε εύλογα προ κρίσης μπορεί να αναφερθεί ότι ήταν υγιής εταιρία.
Ο κορωνοιός ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς και οδήγησε στην κατάρρευση των εσόδων, τζίρων και μεταφορικού έργου.
Η κρατική στήριξη λοιπόν στην Aegean θεωρείται εύλογη εξέλιξη.
Θα πρέπει όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι άπαξ και υπάρχει μόνο μια αεροπορική εταιρία στην Ελλάδα, που ήταν υγιής προ κορωνοιού, πρέπει να υποστηριχθεί, δεν θα πρέπει η κρατική βοήθεια να αποτελέσει αντικείμενο μικροκομματισμού.
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί το κράτος να παράσχει την κρατική ενίσχυση και να αναλυθεί η λύση των Warrants που έχει αναφερθεί.
-Να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές
-Να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές
-Να εκδοθούν παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών ή Warrants
-Να εκδοθεί Cocos δηλαδή μετατρέψιμο σε μετοχές ομόλογο
-Να χορηγηθεί ένα απλό δάνειο.
Κατά την άποψη του bankingnews προφανώς αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές είναι πάντα και διαχρονικά η καλύτερη λύση αλλά θα τιμωρηθούν οι ιδιώτες μέτοχοι με απίσχναση – αραίωση.
Η επόμενη καλύτερη λύση, η οποία διασφαλίζει τους ιδιώτες μετόχους και το δημόσιο συμφέρον είναι η έκδοση Cocos κάτω από οποιαδήποτε σενάριο όλοι μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους αρκεί να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Με το Cocos η Aegean θα πληρώνει κάθε χρόνο ένα τόκο και όποτε αισθανθεί έτοιμη στο διάστημα των 5 ή 7 ετών μπορεί να αποπληρώσει τα 120 εκατ νωρίτερα από την λήξη τους.
Η αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές είναι η καλύτερη λύση αλλά η αραίωση των ιδιωτών μετόχων θα είναι μεγάλη ενώ με τα Cocos διασφαλίζεται εξίσου το κράτος χωρίς να υποστεί απίσχναση o ιδιώτης μέτοχος.
Στην Aegean δεν θα επαναληφθεί το σενάριο της Πειραιώς γιατί τα 120 εκατ μπορεί να βρεθούν στο μέλλον από ιδιωτικά κεφάλαια.
Η έκδοση warrants ενέχει ορισμένα ρίσκα και υπάρχει και το κακό προηγούμενο των ελληνικών τραπεζών, τα warrants έχουν νόημα μόνο εάν η χρηματιστηριακή τιμή είναι πολύ υψηλότερη της τιμής εξάσκησης.
Τα Warrants δεν αποτελούν την βέλτιστη λύση.

Τραπεζικά νέα

Μια αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των ιδιωτών επενδυτών θα αποτελούσε το ιδανικό σενάριο ώστε η τράπεζα να θωρακιστεί πλήρως κεφαλαιακά και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα καθοριστεί από τις εξής παραδοχές
-Την συμμετοχή του ΤΧΣ που θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας για την κάλυψη της αύξησης
-Την συμμετοχή των ιδιωτών που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στο εγχείρημα
-Την εύρεση κεφαλαίων που θα οδηγήσουν στην οριστική εξυγίανση της τράπεζας.
Μετά την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών, θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης.
Σε ποια τιμή θα μπορούσε να προσδιοριστεί η αύξηση κεφαλαίου;
Η παράμετρος θα είναι discount – έκπτωση 35% με 40% επί των χρηματιστηριακών τιμών της περιόδου όπου θα ανακοινωθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Η Πειραιώς θα δημιουργούσε ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι, θα επέτρεπε τον γρηγορότερο μηδενισμό των NPEs και θα συνέβαλλε στην επιθετικότερη στρατηγική της τράπεζας στην χορήγηση νέων δανείων, θα ήταν το ιδανικό σενάριο για την Πειραιώς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα σενάρια που είχαν επεξεργαστεί διάφοροι κύκλοι έχουν εγκαταλειφθεί π.χ. περί bad bank σενάριο που ήταν όχι απλά ανεφάρμοστο αλλά και επικίνδυνο.
Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο τραπεζικός χάρτης όπερ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο, δεν αναμένεται δηλαδή σχέδιο συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Να σημειωθεί ότι οι 4 μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα ήδη κατέχουν το 94% των μεριδίων αγοράς, η Ελλάδα έχει το πιο ακραία συγκεντρωτικό τραπεζικό σύστημα.

Η επικαιρότητα

Με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες – στα μέσα Δεκεμβρίου -, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Τρίτη 24/11 πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια μολύνσεις (4.060.891), ενώ αναφέρθηκαν και περισσότεροι από 67.000 θάνατοι (συγκεκριμένα 67.221), όταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, είχαν αναφερθεί 3.977.223 κρούσματα και 59.699 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, επιβράδυνση της πανδημίας καταγράφεται κυρίως σε Ευρώπη και νοτιοανατολική Ασία, αύξηση μολύνσεων και θανάτων καταγράφηκε σε όλη την αμερικανική ήπειρο, ενώ στην Αφρική εντοπίστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο των μολύνσεων (+15%) όσο και των θανάτων (+30%) από την έναρξη της επιδημίας.
s στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προσανατολίζονται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με τους ειδικούς πάντως να προειδοποιούν πως αν υπάρξει «χαλάρωση» και «εφησυχασμός», τότε θα πρέπει να αναμένεται ένα πιο σφοδρό γ’ κύμα στις αρχές του 2021.
Στην Ελλάδα, βέβαιη θεωρείται η παράταση του lockdown που λήγει στις 30 Νοεμβρίου και αβέβαιη η ημερομηνία επανεκκίνησης της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Αν και όλη η χώρα βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων – η Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας διανύουν την τέταρτη εβδομάδα – δεν φαίνεται κάποια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως τουλάχιστον ανέμεναν οι επιστήμονες.
Την ίδια στιγμή, η πίεση στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική.
Συνολικά, οι νεκροί λόγω της επιδημίας είναι 1.815, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στους 95.137 και με τους 1.189 να έχουν καταλήξει μέσα στον Νοέμβριο, τη στιγμή που πλέον είναι δυσεύρετες οι κλίνες ΜΕΘ για covid όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Λάρισα, ακόμα και στην Αττική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο επανεκκίνησης είναι μάλλον στον αέρα, κάτι άλλωστε που υπονόησε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, υποστήριξε ότι «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και πέρα δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας».
Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, μάλλον θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και όπως είπε, θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η επιδημία και ποιο είναι το αποτύπωμα της στο ΕΣΥ.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 25/11 οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο της ανόδου του δείκτη Dow Jones στη Wall Street πάνω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,50%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,19%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,25%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,62%

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 25/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα υψηλά εννεαμήνου, με επίκεντρο την προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι οι προβλέψεις των τραπεζών της Ευρωζώνης για τα NPEs είναι αισιόδοξες.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και οι αυξανόμενες ελπίδες ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,70% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P στο -0,30%, ο Nasdaq στο +0,10% ενώ το ETF CREC κινείται με άνοδο +1,08% (22,37 δολ.) .

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -4,67%
 
Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Πειραιώς ενώ σε θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο η Εθνική.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,3890 ευρώ, με άνοδο +0,29% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ.. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6580 ευρώ, με πτώση -3,24%, με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,02 ευρώ, με πτώση -4,67% με όγκο 4,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 445 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4620 ευρώ, με πτώση -2,57% με όγκο 11,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6080 ευρώ, με άνοδο +0,50% και με κεφαλαιοποίηση 271 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2025 ευρώ, με πτώση -1,94% και όγκο 276 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 299 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Motor Oil +6% 

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Motor Oil και ακολούθησαν Ελλάκτωρας, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Aegean, Coca Cola, Viohalco 
H Coca Cola έκλεισε στα 24,58 ευρώ, με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση στα 9,10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με άνοδο +0,53% και αποτίμηση 6,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,25 ευρώ, με άνοδο +4,52%  και αποτίμηση 1,45 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,41 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 559 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,5850 ευρώ, με πτώση -0,17% και αποτίμηση 2,93 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,14 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,30 ευρώ, με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,57 ευρώ, με άνοδο +6,07% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,42 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,54 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με άνοδο +2,10% και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,68 ευρώ, με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 191 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,034 ευρώ, με πτώση -4,49% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,67%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ νέο ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε νωρίτερα στο ιταλικό 10ετές στο 0,554% 
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στις 18/11 σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Moderna και την Pfizer/Biontech για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,67% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,57%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,66% με το αμερικανικό 10ετές 0,88% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,66% και απόδοση πώλησης 0,64%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 18 Νοεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης από 123 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,12% ή 112 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές σε Ιταλία και Πορτογαλία 

Σε νέα ιστορικά χαμηλά βρέθηκε το 10ετές ομόλογο στην Ιταλία και Πορτογαλία
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna, Pfizer –BioNTech, Astrazaneca ……
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφώνεται σήμερα 25 Νοεμβρίου 2020 στο 0,57% ενώ νωρίτερα καταγράφηκε νέο ισορικό χαμηλό στο 0,554%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/11/2020 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,02% σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,016% στις 25 Nοεμβρίου 2020 .
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,554% στις 25 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020 στο 0,198%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης