Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους για τη νηοψία: «Η εντολή του Erdogan είναι να απαντήσουμε στο πεδίο» - Απειλές για επεμβάσεις σε ελληνικά πλοία

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους για τη νηοψία: «Η εντολή του Erdogan είναι να απαντήσουμε στο πεδίο» - Απειλές για επεμβάσεις σε ελληνικά πλοία
Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020
(upd3) Σε κλιμάκωση της έντασης με την ΕΕ προχωρά η Τουρκία λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.
Με αφορμή το περιστατικό της νηοψίας στα ανοιχτά της Λιβύης, η Τουρκία απειλεί με τη Γερμανία, στο πλαίσιο «εντολής από τον Erdogan».
Σύμφωνα με το TRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε ότι η Τουρκία θα απαντήσει στην επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου από τον γερμανικό στρατό στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
«Το να βγαίνει κάποιος σε εμπορικά πλοία σαν κουρσάρος είναι παραβίαση νόμου.
Την απάντησή μας θα τη δώσουμε στο πεδίο.
Τέτοια είναι η εντολή του κυρίου προέδρου της Δημοκρατίας μας» δήλωσε o Cavusoglu.
Σύμφωνα με Τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση Erdogan, αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνοδεύονται από φρεγάτες τα φορτηγά πλοία που κατευθύνονται προς τη Λιβύη, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο στο επεισόδιο με την Γαλλία.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος του, κατηγόρησε τις γερμανικές δυνάμεις που επιβιβάστηκαν στον τουρκικό πλοίο για... παρενόχληση.
«Τι έκαναν στους πολίτες εργαζόμενους αφού επιβιβάσθηκαν στο πλοίο;
Δυστυχώς τους παρενόχλησαν», δήλωσε ο Erdogan σε ομιλιά του προς τους βουλευτές του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα.
Η Τουρκία έχει στείλει βίντεο της φερόμενης παρενόχλησης στα αρμόδια γραφεία, δήλωσε ο Erdogan χωρίς να διευκρίνισει.

Η επιχείρηση νηοψίας

Η Τουρκία διαμαρτύρεται διότι γερμανικές δυνάμεις που ανήκουν στην αποστολή «Ειρήνη» της ΕΕ, που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη, επιβιβάστηκαν και ερεύνησαν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο η ΕΕ θεώρησε ύποπτο για παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.
Η Άγκυρα δήλωσε πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξε πως η γερμανική ομάδα παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο επειδή δεν περίμενε να λάβει τουρκική άδεια προκειμένου να επιβιβαστεί στο «Rosaline-A».
Αργότερα κάλεσε τους πρεσβευτές της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας στους οποίους υπέβαλε διαμαρτυρία.
Στον αντίποδα, το Βερολίνο κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες» διαμαρτυρίες.
«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής "Ειρήνη"», είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε «οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες».

Η Τουρκία «ροκάνισε» τον χρόνο

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες από την ΕΕ που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη», που εδρεύει στη Ρώμη, είχε καταβάλει προσπάθειες για τη συγκατάθεση του κράτους, τη σημαία του οποίου έφερε το πλοίο, δίνοντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση 4 ωρών σύμφωνα με διεθνή ναυτιλιακή πρακτική.
Η Επιχειρησιακή Διοίκηση συμφώνησε ακόμη και να παρατείνει αυτήν την ειδοποίηση για μια επιπλέον ώρα κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη. Αφού τελικά, δεν έλαβε καμία απάντηση από την Τουρκία μετά την πάροδο του χρόνου, γερμανική δύναμη της φρεγάτας «Αμβούργο» που συμμετέχει στην Επιχείρηση «Ειρήνη» επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με διεθνώς, συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του ΝΑΤΟ.
Όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε επίσημα, και με καθυστέρηση πέντε και πλέον ωρών στην Επιχειρησιακή Διοίκηση (Ρώμη) την άρνησή της να χορηγήσει άδεια επιθεώρησης του πλοίου, όπως δικαιούται, τερματίστηκε ο έλεγχος και οι Γερμανοί στρατιώτες επέστρεψαν στη βάση τους, επί της φρεγάτας «Αμβούργο».

Η τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας

Την Ελλάδα δείχνουν οι Τούρκοι ως υπεύθυνη για το περιστατικό ανοιχτά της Λιβύης σχετικά με τη νηοψία του τουρκικού φορτηγού πλοίου από Γερμανούς στρατιώτες.
«Το τρίτο σαμποτάζ» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας Aksam όπου αναφέρεται «η πειρατική επιδρομή στο τουρκικό πλοίο στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Ελλάδας.
Αυτό ήταν το τρίτο σαμποτάζ της Αθήνας προς τη Γερμανία και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

«Μια γερμανική φρεγάτα από τον στόλο "Ειρήνη" της Ε.Ε. στη Μεσόγειο, υπό τη διοίκηση του Έλληνα διοικητή Θεόδωρου Μικρόπουλου, ξεκίνησε μια μη εξουσιοδοτημένη επιδρομή στο τουρκικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Μόνο προμήθειες τροφίμων και βοήθειας βρέθηκαν στο πλοίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία πρόκληση έγινε πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί επίσης η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει η Aksam, παρουσιάζοντας και δηλώσεις του Τούρκου υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα «εργάζεται για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ασφάλεια των τουρκικών εμπορικών πλοίων».

Image
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της Yeni Safak, όπου αναφέρεται ότι οι Τούρκοι απειλούν με επεμβάσεις σε ελληνικά πλοία.
«Επειδή ο διοικητής της "εισβολής" ήταν Έλληνας, εξετάζεται το ενδεχόμενο των αντιποίνων σε ελληνικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της Yeni Safak, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης