Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στις Βρυξέλλες από την ανάθεση στην BlackRock του ελέγχου τραπεζικών κανονισμών... αφού συμμετέχει μετοχικά στις τράπεζες!

tags :
Σάλος στις Βρυξέλλες από την ανάθεση στην BlackRock του ελέγχου τραπεζικών κανονισμών... αφού συμμετέχει μετοχικά στις τράπεζες!
Η BlackRock είχε «βελτιστοποιήσει τις πιθανότητές της να πάρει το συμβόλαιο κάνοντας μια εξαιρετικά χαμηλή οικονομική προσφορά, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να ασκήσει επιρροή σε έναν επενδυτικό τομέα που έχει σχέση με τους πελάτες της»
Σάλος έχει προκληθεί στις Βρυξέλλες από την την ανάθεση των συμβουλευτικών εργασιών στην BlackRock σχετικά με το χρηματοοικονομικό κανονισμό βιωσιμότξτας της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Emily O'Reilly, την ανεξάρτητη διαμεσολαβήτρια της ΕΕ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο μια σύμβαση αξίας 280.000 ευρώ αποκαλύπτει την αδυναμία των διαδικασιών των Βρυξελλών να ελέγξει τις συγκρούσεις συμφερόντων κατά την πρόσληψη από τον ιδιωτικό τομέα για παροχή συμβουλών σε σημαντικούς τομείς πολιτικής.
Η απόφαση να αναλάβει η BlackRock Investment Management μια μελέτη σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στον τραπεζικό κανονισμό της ΕΕ προκάλεσε καταγγελίες από τους ευρωβουλευτές.
Αμφισβήτησαν την ικανότητα της BlackRock να ενεργεί ως αμερόληπτος σύμβουλος υπό το φως των συμμετοχών του σε ευρωπαϊκές τράπεζες και εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Ο διαμεσολαβητής, ο παρατηρητής δεοντολογίας της ΕΕ, είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι θα εξετάσει την απόφαση ανάθεσης της σύμβασης.
Στα ευρήματά της, η κ. O'Reilly είπε ότι η επιτροπή έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει «πολύ πιο κριτική εξέταση» της καταλληλότητας της BlackRock, δεδομένου ότι ο πράσινος χρηματοοικονομικός κανονισμός της ΕΕ θα είχε επίσης αντίκτυπο στα ίδια τα επιχειρηματικά συμφέροντα της BlackRock.
Η O'Reilly διαπίστωσε επίσης ότι η BlackRock είχε «βελτιστοποιήσει τις πιθανότητές της να πάρει το συμβόλαιο κάνοντας μια εξαιρετικά χαμηλή οικονομική προσφορά, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να ασκήσει επιρροή σε έναν επενδυτικό τομέα που έχει σχέση με τους πελάτες της».
«Θα έπρεπε να έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα, τη στρατηγική τιμολόγησης και εάν τα εσωτερικά μέτρα που έλαβε η εταιρεία για την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων ήταν πραγματικά επαρκή», αναφέρει η έκθεσή της.
Η διαμάχη έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να τοποθετηθούν ως η κορυφαία ρυθμιστική αρχή για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον κόσμο, ξεκινώντας με το έργο της να δημιουργήσει ένα πρότυπο για τις πράσινες επενδύσεις, γνωστό ως «ταξινόμηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης