Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Εντός του 2020 η επιβολή του ψηφιακού φόρου στους «γίγαντες» του διαδικτύου

Γαλλία: Εντός του 2020 η επιβολή του ψηφιακού φόρου στους «γίγαντες» του διαδικτύου

Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα και την επιβολή δασμών 1,3 δισ. δολαρίων σε γαλλικά προϊόντα
Ο φόρος στους κολοσσούς του Διαδικτύου θα επιβληθεί το 2020, επιβεβαίωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, παρά τις απειλές για αντίποινα με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε γαλλικά προϊόντα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, όπως τσάντες χειρός και καλλυντικά.
«Επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αυτό τον φόρο έχουν λάβει ειδοποίηση φορολόγησης για την καταβολή των προκαταβολών του 2020», δήλωσε η πηγή αυτή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Facebook και η Amazon «συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες» που ειδοποιήθηκαν «τις τελευταίες ημέρες».
Με τον τρόπο αυτό, η Γαλλία εκτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις, την ώρα που η χώρα είναι σε διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον νέο πρόεδρο Joe Biden από τον Donald Trump, που είχε ήδη αυξήσει στο 25% τους τελωνειακούς δασμούς για τα γαλλικά κρασιά στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για την κρατική βοήθεια στην Airbus και την Boeing.
Το γαλλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2019 την επιβολή φόρου 3% στον κύκλο εργασιών των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, γεγονός που κατέστησε τη Γαλλία πρωτοπόρο στη φορολόγηση των «Gafa» (ακρώνυμο από τις επωνυμίες των εταιριών Google, Amazon, Facebook και Apple) και άλλων πολυεθνικών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.
Αυτός απέφερε 350 εκατ. ευρώ το 2019.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον, που θεωρεί ότι ο φόρος αυτός κάνει διακρίσεις σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, ανταπάντησε απειλώντας να επιβάλει δασμούς 100% σε ορισμένα γαλλικά προϊόντα, όπως τα τυριά, τα προϊόντα ομορφιάς και τις τσάντες χειρός.
Ωστόσο τον Ιανουάριο, οι δύο σύμμαχοι κατέληξαν σε ανακωχή προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ να καταλήξουν στη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου για τις πολυεθνικές εταιρίες: το Παρίσι «πάγωσε» την επιβολή του φόρου και η Ουάσιγκτον απείχε από τις κυρώσεις.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές, ωστόσο, κατέληξαν σε αποτυχία τον Οκτώβριο, ακυρώνοντας την ανακωχή.
«Αναβάλαμε την συλλογή του φόρου έως ότου πετύχει η διαπραγμάτευση του ΟΟΣΑ. Αυτή η διαπραγμάτευση απέτυχε, θα συλλέξουμε λοιπόν φόρο επί των κολοσσών του Διαδικτύου τον επόμενο Δεκέμβριο», προέβλεψε στα μέσα Οκτωβρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης