Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι εισβολές στον κυβερνοχώρο στο επίκεντρο της συνάντησης της ΕΕ για την άμυνα

Οι εισβολές στον κυβερνοχώρο στο επίκεντρο της συνάντησης της ΕΕ για την άμυνα
Η απειλή μπορεί να προέλθει όχι μόνο από κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία, αλλά και από τρομοκρατικές ομάδες δήλωσε ο Ιταλός στρατηγός Claudio Graziano, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ
Η στιγμή που ένας Ολλανδός δημοσιογράφος εισέβαλε σε βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της ΕΕ την Παρασκευή, έφερε ομολογουμένως κάποια επιβάρυνση στην διαδικασία, αλλά υπογράμμισε επίσης την «τεράστια ανησυχία» για την διαδικτυακή ασφάλεια, δήλωσε ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο Daniël Verlaan είπε ότι χρησιμοποίησε πληροφορίες σε μια εικόνα που μοιράστηκε σε έναν από τους λογαριασμούς Twitter των συμμετεχόντων για να αποκτήσει πρόσβαση στη συνάντηση όπου οι υπουργοί συζητούσαν το μέλλον της ασφάλειας της ΕΕ.
Αφού κάλεσε για περίπου ένα λεπτό και μίλησε με τον πρόεδρο, ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell, αποσυνδέθηκε, μέσα από το γέλιο ορισμένων αξιωματούχων, όπως φαίνεται στο υλικό που δημοσίευσε το POLITICO.
"Ενώ πολλοί έχουν δει την αστεία πλευρά του θέματος, νομίζω ότι εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια", δήλωσε στο POLITICO ο Ιταλός στρατηγός Claudio Graziano, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ.

Κενά ασφαλείας λόγω κορωνοϊού και εξ αποστάσεως επικοινωνίας 

Την ώρα που μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ συμβαίνει εξ αποστάσεως, οι υπάρχουσες τρύπες ασφαλείας όπως αυτές που εκθέτουν την ΕΕ πρέπει να λυθούν "γρήγορα", δήλωσε ο Graziano.
Το περιστατικό θα συζητηθεί την Τετάρτη 25/11 από πρεσβευτές της ΕΕ, ενώ η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες.
"Η κυβερνοεπίθεση δεν αποτελεί μελλοντική απειλή.
Συμβαίνει ήδη τώρα.
Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», είπε.
«Πρέπει να αυξήσουμε από την πλευρά μας την νοοτροπία και την ευαισθητοποίηση μας για την ασφάλεια».

Απειλή και από τρομοκρατικές ομάδες 

Η απειλή μπορεί να προέλθει όχι μόνο από κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία, αλλά και από τρομοκρατικές ομάδες, πρόσθεσε.
Η ΕΕ εργάζεται για να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων 7 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στον επερχόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ωστόσο, για να εκπληρώσει τις νέες φιλοδοξίες της, η ΕΕ χρειάζεται νέα φυσική και ψηφιακή υποδομή που δεν είναι ευάλωτη στους χάκερ.
Η πανδημία του κορωνοϊού "έδειξε πού είμαστε πιο αδύναμοι" αλλά "από την άλλη πλευρά μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι είναι μια τεράστια προτεραιότητα", πρόσθεσε.
 Όπως δήλωσε ο Graziano:
"Η δημιουργία των ομάδων ταχείας ανταπόκρισης στον κυβερνοχώρο ... θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αλληλοβοηθούνται για να εξασφαλίσουν υψηλότερο επίπεδο ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο και να ανταποκρίνονται συλλογικά σε περιστατικά στον κυβερνοχώρο", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης