Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας λόγω Biden (ΗΠΑ);

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας λόγω Biden (ΗΠΑ);
Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να κάνει αλλαγές στην εξωτερική της πολιτική, και αυτό θα μπορούσε επίσης να ωθήσει το βασίλειο προς μια πιο ορθολογική θέση όσον αφορά την Τουρκία, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ
Οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να εισέλθουν σε μια περίοδο ομαλοποίησης των δεσμών και συντονισμού σε περιφερειακά ζητήματα, λένε ειδικοί σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις των αναμενόμενων αλλαγών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον εκλεγμένο Πρόεδρο Biden και τον αντίκτυπό τους στη διοίκηση και τις πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας.
Μιλώντας στην Daily Sabah, ο Ahmet Uysal, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μέσης Ανατολής (ORSAM), δήλωσε ότι «μπορούμε να περιμένουμε μια νέα περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, εάν το βασίλειο λάβει μια πιο ορθολογική στάση σχετικά με τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής υπό την αναμενόμενη πίεση από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη σύγκρουσης μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων:
Μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά θέματα στην περιοχή εάν η Σαουδική Αραβία εγκαταλείψει την παράλογη θέση της αναφέρει η DS.

Διάθεση για συνεργασία;

«Όλα αφορούν τη θέληση και το όραμα των χωρών.
Η Τουρκία θα ήταν έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία », πρόσθεσε.
Ο Ali Bakeer, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Ibn Khaldun του Πανεπιστημίου του Κατάρ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα όσον αφορά τις σχέσεις Σ. Αραβίας Τουρκίας, αλλά υπήρξαν θετικά σημάδια τους τελευταίους δύο μήνες ότι οι διμερείς σχέσεις θα επανέλθουν σε καλό δρόμο.
«Αυτή η τάση μπορεί να γίνει σαφέστερη ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως οι πολιτικές του Biden προς Σ. Αραβία και της Άγκυρας, αφενός, και της πιθανής συμφωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης αφετέρου», εξήγησε.
Ο Uysal σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011 και βελτιώθηκαν σχετικά και πάλι κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Βασιλιά Salman Salman Abdulaziz Al Saud.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης