Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Βυθίζεται στην αβεβαιότητα η οικονομία των ΗΠΑ - Κυριότερη απειλή ο κορωνοϊός και τα lockdowns - Προς εξέταση η αύξηση του QE

tags :
Fed: Βυθίζεται στην αβεβαιότητα η οικονομία των ΗΠΑ - Κυριότερη απειλή ο κορωνοϊός και τα lockdowns - Προς εξέταση η αύξηση του QE
Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Fed
Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συμμετέχοντες στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), οι οποίοι συμφώνησαν πως μπορεί να χρειαστεί αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τις επιφυλάξεις για την υπερβολική επέκταση του ισολογισμού της Fed.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, που έλαβε χώρα στις 4 και 5 Νοεμβρίου, οι πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας «βλέπουν» αυξημένη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με την πορεία της να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό αλλά και από τα μέτρα που θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Επίσης, τα μέλη της Fed υποστηρίζουν ότι υπάρχει και μια σειρά από άλλους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη.
Ως εκ τούτου, με τη δαμόκλειο σπάθη ενός εκτεταμένου lockdown να κρέμεται πάνω από τη χώρα, η Fed, πάνω από όλα, ανησυχεί για την πιθανότητα να υπάρξει ένα τρίτο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει την αναπτυξιακή διαδικασία.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η τρέχουσα και η αναμενόμενη δημοσιονομική στήριξη για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις ενδέχεται να μην είναι επαρκής για τη συντήρηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ μερικοί σημείωσαν ότι ένα δημοσιονομικό πακέτο μεγαλύτερο του αναμενομένου ενδεχομένως να αποτελούσε σε κίνδυνο που θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Ορισμένοι συμμετέχοντες σχολίασαν ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και η επανέναρξη των «εκεί» περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ – κάτι που θα έχει επιπτώσεις για την ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Επιπροσθέτως επισημάνθηκε πως οι αναπόφευκτες τομεακές αναδιαρθρώσεις θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, θα επιταχύνουν τις διαταραχές στο πεδίο της τεχνολογίας, θα ενισχύσουν την ανεργία και περιορίσουν την επιχειρηματικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν, για άλλη μία φορά, να μείνουν αμετάβλητα επιτόκια στο εύρος του 0% - 0,25%, ενώ συνεχίζεται η αγορά στοιχείων ενεργητικού που ενέχουν κίνδυνο (QE) στο τρέχον ύψος (120 δισεκ. τον μήνα)

Διαφωνία για το QE

Στο μεταξύ, η φράση κλειδί στα πρακτικά της Fed είναι πως πολλοί «συμμετέχοντες θεωρούν πως η Επιτροπή πρέπει να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων», αν «και κάποιοι από τους κεντρικούς τραπεζίτες θεωρούν ότι αυτό ενέχει ρίσκο, καθώς μάλιστα ήδη ο ισολογισμός της Κεντρικής Τράπεζας έχει επεκταθεί πολύ» (σ.σ. 7,2 τρισεκ. δολ).
Eντέλει, «οι περισσότεροι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της λήψης μιας απόφασης για την αύξηση του τρέχοντος QE, ανάλογα με τις ποιοτικές και ποσοτικές συνθήκες που θα επικρατούν κάθε φορά στην αγορά».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ενδέχεται να τεθούν όρια στο ποσό των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων, λόγω του χαμηλού επιπέδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αλλά και γιατί μια σημαντική επέκταση ή κατοχή περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να έχει συνέπειες.
Αυτό ίσως συμβεί όταν επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό και υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.
Κάποια «γεράκια» δε εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού των πράξεων ανοικτής αγοράς ίσως να προκαλούσε σε πρόσθετη πίεση στην αγορά κατοικίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης