Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H ανακοίνωση της Εθνικής και η σιωπή των άλλων τραπεζών για τους… αμνούς των μεταχρονολογημένων χρεώσεων στις κάρτες

H ανακοίνωση της Εθνικής και η σιωπή των άλλων τραπεζών για τους… αμνούς των μεταχρονολογημένων χρεώσεων στις κάρτες
Η άτυπη συμφωνία, η ανάλυση του… λογαριασμού και τα ερωτήματα
Μπορεί η Εθνική να απέφυγε να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος στην εκκαθάριση των συναλλαγών ενώ επιβεβαίωσε απόλυτα την αποκάλυψη του bankingnews αλλά και μόνο το ποσοστό που έδωσε οδηγεί στον σχετικό προσδιορισμό της έκτασης του προβλήματος.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες το 2019 ανήλθε στα επίπεδα των 65 δισ ευρώ.
Κατά το ποσοστό στο οποίο αναφέρεται η Εθνική αντιστοιχεί σε λιγότερο (πόσο λιγότερο είναι άγνωστο) από 6,5 εκ ευρώ.
Ένα τέτοιο ποσό άλλωστε ανέφεραν και πηγές της Εθνικής προχθές το οποίο δεν έδειχναν να συμμερίζονται οι υπόλοιπες τράπεζες.
Η Εθνική απέστειλε αρχεία από την 1η Αυγούστου και έως την 21η Νοεμβρίου 2020 στις υπόλοιπες τράπεζες.
Ωστόσο τόσο η Εθνική όσο και οι άλλες τράπεζες δεν έδωσαν καμία εξήγηση επισήμως για το τι ακριβώς χειρισμοί θα γίνουν με τους πελάτες.

Η άτυπη συμφωνία

Οι πληροφορίες του bankingnews αναφέρουν ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών να επωμιστεί το κόστος η Εθνική έως τον Αύγουστο (σε απλά ελληνικά να μην χρεωθούν οι συναλλαγές) και για το επόμενο διάστημα να πληρώσουν το μεταχρονολογημένο λογαριασμό οι πελάτες των τραπεζών που θα δουν ή έχουν δει μεταχρονολογημένες χρεώσεις στο λογαριασμό τους.
Αυτό ίσως και εξηγεί και την αναφορά της Εθνικής πως «Το αποτέλεσμα ήταν απλά ο κάτοχος της κάρτας να μη δει άμεσα στο λογαριασμό του τη συναλλαγή που πραγματοποίησε και αυτή να χρεωθεί με καθυστέρηση, μετά από μικρό χρονικό διάστημα».
Βεβαίως οι συναλλαγές στις χρεωστικές κάρτες είναι τοις μετρητοίς και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να διακανονίζονται άμεσα.

Η σύγχυση

Βεβαίως είναι απορίας άξιον τι θα συμβεί με συναλλαγές προ του Αυγούστου.
Για παράδειγμα τραπεζικά ιδρύματα έχουν χρεώσει ήδη τους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών το Νοέμβριο με άτοκες δόσεις καρτών Ιουλίου και εντεύθεν.
Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές εξ αυτών των συναλλαγών έχουν διενεργηθεί ένα και πλέον χρόνο πριν και οι δόσεις χρεώνονταν κανονικά έως τον Ιούνιο και στη συνέχεια σταμάτησαν για να χρεωθούν όλες μαζί το Νοέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την Εθνική ο μέσος όρος για κάθε συναλλαγή, των συναλλαγών που δεν χρεώθηκαν είναι τα 20 ευρώ.
Αυτό τουλάχιστον προκαλεί ερωτήματα για το γεγονός αν το σύστημα είχε πρόβλημα με τις μικρές συναλλαγές δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ η μέση αξίας συναλλαγής ανά κάρτα είναι τα 66 ευρώ.
Σημειωτέον ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τηρεί σιγή ιχθύος για την υπόθεση ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης