Άμυνα – Διπλωματία

Νέο μήνυμα της Ελλάδας για Τουρκία ενόψει Συνόδου (10-11/12): Η Ευρώπη δεν είναι αφελής

Νέο μήνυμα της Ελλάδας για Τουρκία ενόψει Συνόδου (10-11/12): Η Ευρώπη δεν είναι αφελής
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η Ελλάδα για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.
«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού.
Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Όμως, με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει.
Η Ευρώπη δεν είναι αφελής» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε λίγα 24ωρα νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα.
Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε.
Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς.
Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής» είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας.
Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, αποδέκτης του ελληνικού μηνύματος δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και η ΕΕ, που -κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής- εμφανίστηκε διστακτική όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Στόχος της Ελλάδας είναι θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα.
Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις και ειδικά το μπλόκο της Τουρκίας σε έλεγχο τουρκικού πλοίου, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη, από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη», έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ενισχύουν το κλίμα της απειλής κυρώσεων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία αλλά και Γερμανία απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Γαλλία πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία

Στη μάχη για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία πρωτοστατεί η Γαλλία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Αξιωματούχοι για διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι η Γαλλία ηγείται της προσπάθειας για να επιβληθούν τον ερχόμενο μήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την απειλή για επιβολή κυρώσεων που είχε διατυπωθεί τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως θα πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από κυβερνήσεις της ΕΕ πέραν αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το Παρίσι υπογραμμίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες.
«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο και τόνισε «αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ' αυτούς».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει την ΕΕ επειδή συζητεί κυρώσεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν βοηθάει.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιασθεί λεπτομερείς κυρώσεις, όμως διπλωμάτες λένε πως τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιορισθούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.
Ο Erdogan έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι για το οποίο διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε πως δεν προμηνύει βαθύτερες εμπορικές σχέσεις.
«Ωστόσο η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ). Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.
Η Γαλλία διαφωνεί επίσης με την Τουρκία σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ. Το Παρίσι έχει κατηγορήσει την Άγκυρα ότι τροφοδοτεί την κρίση στον Καύκασο, μια κατηγορία που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει.
Το Reuters σημειώνει πως η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διολισθήσει προς τον αυταρχισμό υπονομεύοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Συρία και τη Λιβύη, όμως παραμένει ένας εταίρος με στρατηγική θέση που η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει.
Η υποστήριξη οποιωνδήποτε κυρώσεων έγκειται στη Γερμανία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.
Το Βερολίνο ήλπιζε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως εξοργίσθηκε όταν η Άγκυρα, η οποία απέσυρε ένα ερευνητικό σκάφος πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο, άρχισε και πάλι τον περασμένο μήνα τις έρευνες για αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.
«Ο Erdogan πραγματικά το τράβηξε πολύ με τους Γερμανούς», δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος γάλλος αξιωματούχος.
«Δεν το πήραν καθόλου καλά το γεγονός ότι το νέο πλοίο επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο ακριβώς μετά τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου».
Μια νέα διένεξη ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία σχετικά με την αναχαίτιση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο έχει επιδεινώσει τις ήδη επιδεινωμένες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε πως η επιβίβαση γερμανών πεζοναυτών στο τουρκικό πλοίο ήταν πράξη «πειρατείας» και κάλεσε τους διπλωματικούς απεσταλμένους της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας για να διαμαρτυρηθεί, κάτι που το Βερολίνο χαρακτήρισε αδικαιολόγητο.
«Πιστεύω πως είναι τώρα κατανοητό ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Το ερώτημα είναι τι θα αντέξει η αγορά».

Παράταση στις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία παρέτεινε τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έως τις 29 Νοεμβρίου.
Ταυτόχρονα, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως το τουρκικό σεισμογραφικό -«που έχει συλλέξει μέχρι τώρα σεισμικά δεδομένα ύψους 8.149 τ. χλμ. και θα συλλέξει τώρα άλλα 2.806»- θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 29 Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, μόλις χθες, η Τουρκία εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX ζητώντας τη αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης