Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Δεν αποκλείεται η Ευρωζώνη να βιώσει διπλή ύφεση, μεγάλη η αβεβαιότητα της ανάκαμψης - Τρεις λόγοι πτώσης των spread

tags :
ΕΚΤ: Δεν αποκλείεται η Ευρωζώνη να βιώσει διπλή ύφεση, μεγάλη η αβεβαιότητα της ανάκαμψης - Τρεις λόγοι πτώσης των spread
Δεν υπήρξε ούτε μία χώρα της ζώνης του ευρώ που δεν επωφελήθηκε από αρνητικές αποδόσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις επεκτείνονταν έως και τα 3ετή ομόλογα
Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο τελευταίο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τα μέλη της ΕΚΤ, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ότι η ζώνη του ευρώ, ή τουλάχιστον ορισμένες χώρες, θα βιώσουν μια διπλή ύφεση.
Η οικονομική προοπτική της ζώνης του ευρώ φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των διοικητικών μέτρων και τη δυναμική της εξάπλωσης της πανδημίας, με το μέγεθος και τη διάρκεια μιας περαιτέρω ύφεσης να είναι πολύ αβέβαια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε αντίθεση με την άνοιξη του 2020 μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εκτεταμένη εκροή κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία ασφαλών καταφυγίων.
Αντίθετα, τα spread των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ είχαν συμπιεστεί περαιτέρω και τα spread των εταιρικών ομολόγων παρέμειναν σταθερά.
Οι αγορές μετοχών, όπου η υποστήριξη πολιτικής ήταν λιγότερο άμεση, είχαν σημειώσει σημαντική διόρθωση.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου στις αγορές μετοχών της ζώνης του ευρώ είχαν αυξηθεί και εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις τιμές των μετοχών της ζώνης του ευρώ κατά σχεδόν 10% από την προηγούμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής, αν και αυτή η μείωση μετριάστηκε εν μέρει από την αύξηση των προσδοκιών αύξησης των βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ομόλογα

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είχαν μειωθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής, ασκώντας έτσι επίσης πίεση στις αποδόσεις.
Δεν υπήρχε ούτε μία χώρα της ζώνης του ευρώ που δεν επωφελήθηκε από αρνητικές αποδόσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις επεκτείνονταν έως και τα 3ετή ομόλογα.
Ο βαθμός που είναι σήμερα ενσωματωμένος στις αγορές κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ ήταν πρακτικά άνευ προηγουμένου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τόσο στην κλίμακα όσο και στο εύρος της μεταξύ των χωρών.
Η διασπορά μεταξύ των δεκαετών κρατικών αποδόσεων της ζώνης του ευρώ ήταν στο επίπεδο προ της πανδημίας, πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ουσιαστικής σύγκλισης των περιθωρίων ομολόγων στις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο από την κρίση δημόσιου χρέους.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά είχαν επισημάνει τρεις βασικούς λόγους για να εξηγήσουν γιατί τα spreads μειώθηκαν περαιτέρω.
Ο πρώτος λόγος αφορούσε το αίσθημα κινδύνου.
Υπήρξε μια ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ των κρατικών spread της ζώνης του ευρώ και των εξελίξεων των τιμών των μετοχών των ΗΠΑ τις εβδομάδες πριν από τη συνεδρίασης.
Ο δεύτερος λόγος αφορούσε τις προσδοκίες για περαιτέρω στήριξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.
Ο τρίτος λόγος αφορούσε την πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων στο πλαίσιο του προσωρινού προγράμματος υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μετριασμό του κινδύνου της ανεργίας (SURE), το οποίο είχε αντιμετωπίσει πρωτοφανή ζήτηση.
Αυτό παρείχε απτά στοιχεία για το πώς η κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση συνέβαλε στην ανακούφιση της πίεσης στην κρατική χρηματοδότηση της ζώνης του ευρώ και ως εκ τούτου στους όρους χρηματοδότησης.
Επομένως, σε αντίθεση με την αρχική φάση της κρίσης, οι κοινές αντιδράσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ είχαν καταφέρει να παράσχουν σταθερή προστασία έναντι των κινδύνων κατακερματισμού και της αδικαιολόγητης σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2020

Η οικονομική παραγωγή είχε ανακάμψει έντονα το τρίτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο ταυτόχρονα, εμφανίστηκαν σαφείς κίνδυνοι για την αύξηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, που συνδέονται κυρίως με τα τελευταία νέα σχετικά με τα σχέδια για σοβαρότερα lockdown από τον Νοέμβριο και μετά.
Τα τελευταία στοιχεία υποστήριξαν την άποψη ότι η ανάκαμψη είχε χάσει την ορμή της στη ζώνη του ευρώ.
Η βιομηχανική παραγωγή είχε ανακάμψει έντονα μέχρι τον Αύγουστο, όταν η ανάπτυξη είχε επιβραδυνθεί σε μόλις 0,7% σε μήνα.
Οι λιανικές πωλήσεις είχαν επίσης ελαττωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες και οι PMI Μεταποίησης και Υπηρεσιών για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ είχε επιβραδυνθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης