Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κομισιόν το υπόμνημα Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Στην Κομισιόν το υπόμνημα Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης
«Αγκάθι» για την έγκριση του Συμφώνου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποτελεί η ρήτρα υποχρεωτικής αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής
Την επιστολή Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας για το μεταναστευτικό έλαβε στις 26 Νοεμβρίου η επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen.
«Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει λάβει την επιστολή Ελλάδας- Ιταλίας- Ισπανίας- Μάλτας» ανέφερε, συγκεκριμένα, στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις J. Antalber. Σημείωσε ότι «η συζήτηση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο» και προσέθεσε:
«Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υπογράφουν αυτή την επιστολή, θεωρούν τις προτάσεις της επιτροπής ως εποικοδομητική αρχή ώστε να γίνει η κοινή δουλειά που τώρα λαμβάνει χώρα».

Το κοινό υπόμνημα

Κοινό υπόμνημα με τις θέσεις τους για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Giuseppe Conte, της Ισπανίας Pedro Sánchez και της Μάλτας  για Robert Abela.
Οι τέσσερις πρωθυπουργοί των χωρών πρώτης εισόδου απευθύνουν το κοινό τους υπόμνημα προς την πρoεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αngela Merkel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Οι τέσσερις πρωθυπουργοί υπογραμμίζουν ότι οι κανόνες δεν πρέπει να είναι σαφείς μόνο ως προς τις ευθύνες των χωρών πρώτης εισόδου, αλλά και ως προς τους κανόνες αλληλεγγύης των κρατών-μελών, ώστε η ευθύνη να είναι κοινή.
Τονίζουν, επίσης, ότι οι διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα δεν πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία μεγάλων κλειστών κέντρων, ενώ δίνουν έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τόσο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις χώρες της νότιας γειτονίας όσο και σχετικά με ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών.
Να σημειωθεί ότι «αγκάθι» αποτελεί η ρήτρα υποχρεωτικής αλληλεγγύης σύμφωνα με την οποία οι χώρες που δεν δέχονται το πρώτο κύμα των μεταναστευτικών ροών οφείλουν είτε να δεχθούν μέρος των μεταναστευτικών ροών είναι να αναλάβουν μέρους του κόσμους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης