Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποτονικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οριακές μεταβολές στον DAX - Αργία στη Wall Street

Υποτονικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οριακές μεταβολές στον DAX - Αργία στη Wall Street
Με νευρικότητα και μεταβλητότητα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους
Με νευρικότητα και μεταβλητότητα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα 26/11 καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.  
Οι μετοχές παγκοσμίως παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά, με τον Νοέμβριο να είναι ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών, λόγω των προσδοκιών για τα εμβόλια και τις προσδοκίες για τη νέα κυβέρνηση του Joe Biden στις ΗΠΑ.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δρομολογούν το άνοιγμα των οικονομιών τους ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων, με την επιδημιολογική εικόνα ωστόσο να παραμένει ιδιαίτερα αρνητική καθώς τα νέα κρούσματα δεν δείχνουν να βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης.  
Κλειστά θα παραμείνουν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ (New York Stock Exchange και Nasdaq) σήμερα Πέμπτη 26/11, λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ η συνεδρίαση την Παρασκευή της Black Friday 27/11 θα λήξει εκτάκτως νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 13:00  (20:00 ώρα Ελλάδος).
Οι αγορές συναλλάγματος παραμένουν ανοικτές, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αγορές εμπορευμάτων, όπως των futures πετρελαίου και χρυσού.
Με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη πριν τα τέλη του 2020 και με τον ΠΟΥ να συνιστά την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων και μετακινήσεων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί εξαπλώνεται ραγδαία και να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και ιδιαίτερα το βόρειο ημισφαίριο.
Στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότεροι από 2.400 θάνατοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ εξαμήνου όσον αφορά τους νεκρούς από τον κορωνοϊό μέσα σε μια ημέρα.
Αν και σε όλες τις Πολιτείες καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικάνοι αψήφησαν τις συστάσεις των ειδικών προκειμένου να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών, γιορτή που κατά πολλούς επιστήμονες, μπορεί να σηματοδοτήσει το επόμενο τεράστιο κύμα μολύνσεων στην χώρα.
Στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην άρση των lockdown, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα τους έτσι ώστε αφενός να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αφετέρου να μην βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο γ’ κύμα στις αρχές του 2021.
Την ίδια στιγμή έξαρση καταγράφεται και πάλι σε Λατινική Αμερική και Ινδία, σε αντίθεση με την Κίνα και τις περισσότερες χώρες της Ασίας, οι οποίες χάρη στη στρατηγική που ακολουθούν, έχουν καταφέρει να διατηρούν υπό έλεγχο την πανδημία.
Image
Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο τελευταίο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τα μέλη της ΕΚΤ, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ότι η ζώνη του ευρώ, ή τουλάχιστον ορισμένες χώρες, θα βιώσουν μια διπλή ύφεση.
Η οικονομική προοπτική της ζώνης του ευρώ φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των διοικητικών μέτρων και τη δυναμική της εξάπλωσης της πανδημίας, με το μέγεθος και τη διάρκεια μιας περαιτέρω ύφεσης να είναι πολύ αβέβαια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε αντίθεση με την άνοιξη του 2020 μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εκτεταμένη εκροή κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία ασφαλών καταφυγίων.
Αντίθετα, τα spread των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ είχαν συμπιεστεί περαιτέρω και τα spread των εταιρικών ομολόγων παρέμειναν σταθερά.
Οι αγορές μετοχών, όπου η υποστήριξη πολιτικής ήταν λιγότερο άμεση, είχαν σημειώσει σημαντική διόρθωση.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου στις αγορές μετοχών της ζώνης του ευρώ είχαν αυξηθεί και εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις τιμές των μετοχών της ζώνης του ευρώ κατά σχεδόν 10% από την προηγούμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής, αν και αυτή η μείωση μετριάστηκε εν μέρει από την αύξηση των προσδοκιών αύξησης των βραχυπρόθεσμων κερδών.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιδεινώθηκε περαιτέρω η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το GfK, οδηγώντας τις προβλέψεις για τον Δεκέμβριο χαμηλότερα.
Από -3,2 μονάδες στις -6,7 μονάδες, με το αποτέλεσμα να είναι χειρότερο από το αναμενόμενο.
Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε 7,3 μονάδες, στις -0,2, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάιο, κυρίως λόγω του lockdown.
«Το καλοκαίρι της γρήγορης ανάκαμψης έχει πλέον χαθεί. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα οδήγησε για άλλη μια φορά στην αύξηση της τάσης για εξοικονόμηση, ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση του καταναλωτικού κλίματος», σημείωσε ο ειδικός καταναλωτών Rolf Burkl στην έκθεση.

Βραδύτερη απ’ όσο είχε υπολογιστεί προηγουμένως αναμένεται να είναι η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία το επόμενο έτος, καθώς η μάχη κατά του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει τη ζήτηση, σύμφωνα με την οικονομική συμβουλευτική επιτροπή της ολλανδικής κυβέρνησης.
Η CPB αναμένει τώρα η ολλανδική οικονομία να «τρέξει» με ρυθμό 2,8% το 2021, μετά από μια πρωτοφανή συρρίκνωση 4,2% φέτος.
Τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,5% του χρόνου, μετά από ύφεση 5% φέτος.
Η CBP εκτιμά πως η ανεργία στη χώρα θα αυξηθεί στο 6% του χρόνου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό στο οποίο είχε υποχωρήσει πέρυσι, μετά από έξι χρόνια ανεμπόδιστης οικονομικής ανάπτυξης.

Ήπια άνοδος στην Ασία

Ήπια άνοδο κατέγραψαν  οι αγορές της Ασίας, με τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων για τον κορωνοϊό να παραμένουν στο επίκεντρο.
O Αsia Dow ενισχύθηκε +0,6% στις 3.692 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,9%, στις 26.537 μονάδες.
Στις 26.819 μονάδες έκλεισε  ο Hang Seng με άνοδο +0,56%.
Ο Shanghai Composite Index ενισχύθηκε +0,2% στις 3.369 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,6% στις 44.097 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης