Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunak (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο – Έρχεται αύξηση φόρων

Sunak (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο – Έρχεται αύξηση φόρων
Σήμα κινδύνου για δημοσιονομική εκτροπή δίνει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak
To ύψος-ρεκόρ του δημόσιου δανεισμού δεν προβλέπεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταστεί βιώσιμο και κατά πάσα πιθανότητα με το πέρας πανδημίας θα υπάρξει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
«Το ύψος του δανεισμού και του χρέους έχουν καταγράψει ρεκόρ για τη μεταπολεμική περίοδο και οι προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες (25/11) καταδεικνύουν ότι αυτό μεσοπρόθεσμα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ώστε να μην είναι βιώσιμο», υπογράμμισε ο Sunak στο BBC.
Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα όσον αφορά τις αυξήσεις στη φορολογική επιβάρυνση, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού που αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Σκληρές επιλογές

Δήλωσε επιπροσθέτως ότι πρέπει να γίνουν σκληρές επιλογές στα δημόσια οικονομικά μετά την κρίση της πανδημίας, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας εδώ και 300 χρόνια.
«Μόλις ξεπεράσουμε την κρίση, θα έχουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές και τότε θα πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα ισχυρό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής», πρόσθεσε.
Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δήλωσε ότι ο Sunak υιοθέτησε τη σωστή προσέγγιση διαχέοντας το κόστος της κρίσης της πανδημίας σε πολλά οικονομικά έτη.

Οι προβλέψεις

Το Γραφείο για τον Προϋπολογισμό της Βρετανίας προέβλεψε την Τετάρτη (25 Νοεμβρίου) ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει φέτος στο υψηλότερο σημείο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο 19,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πριν μειωθεί στο 7,4% το 2021/22 και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ - πάνω από επίπεδα πριν από την κρίση της πανδημίας.
Η βρετανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξοικονομήσει επιπλέον 29 δισεκατομμύρια λίρες - λίγο περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ - για να καλύψει στο κενό των φορολογικών εσόδων στις αυξημένες δημόσιες δαπάνες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης