Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη

tags :
Lane (ΕΚΤ): Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη
Η αύξηση των λοιμώξεων και η επανέναρξη των μέτρων περιορισμού προειδοποιούν ότι η πορεία ανάκαμψης θα είναι μακρά και γεμάτη κινδύνους, είπε ο Philip Lane
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane. 
Ειδικότερα, η ΕΚΤ προτίθεται να επεκτείνει τη νομισματική χαλάρωση χάριν ελάφρυνσης της οικονομίας της ευρωζώνης.
Ο ίδιος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ ανέφερε πως τα νέα μέτρα είναι εκ των ων ουκ άνευ, διότι οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία δυσκολεύουν.
Τα πρακτικά της συνάντησης για τη νομισματική πολιτική, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, έδωσαν μια ζοφερή προοπτική για την οικονομία της ευρωζώνης, λόγω της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η ανάγκη να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά της πανδημικής κρίσης.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή ύφεση» είπε ο Philip Lane, που προειδοποίησε:
«οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων για δάνεια και η προσφορά πίστωσης αμφότερα συρρικνώθηκαν».
Μιλώντας στο Trinity College του Δουβλίνου, ανέφερε πως ανησυχεί για την πιθανότητα ενός «αμοιβαία ενισχυμένου δυσμενούς βρόχου» εάν οι τράπεζες εκλάβουν την πτώση της ζήτησης δανείων ως αρνητικό δείκτη για την οικονομία, με αποτέλεσμα να αυστηροποιήσουν το δανειακό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «αδικαιολόγητης σύσφιξης των όρων χρηματοδότησης» εάν οι κυβερνήσεις δώσουν μια ανεπαρκή δημοσιονομική απάντηση στην πανδημία.
Τέλος, ο κ. Lane είπε ότι, ενώ οι πρόσφατες ειδήσεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήταν «ευπρόσδεκτες και μειώνουν την πιθανότητα του κακού σεναρίου», πιστεύει ότι «η τρέχουσα αύξηση των λοιμώξεων και η επανέναρξη των μέτρων περιορισμού προειδοποιούν ότι η πορεία ανάκαμψης είναι μακρά και γεμάτη κινδύνους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης