Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βαρβιτσιώτης στο Spectacle du Monde: Οι τουρκικές προκλήσεις απειλούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Βαρβιτσιώτης στο Spectacle du Monde: Οι τουρκικές προκλήσεις απειλούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια
Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη για την Τουρκία στο ειδικό ένθετο "Le Spectacle du Monde" του γαλλικού περιοδικού Valeurs Actuelles
Τη λογική της τουρκικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδικό ένθετο Spectacle du Monde του γαλλικού περιοδικού Valeurs Actuelles και στον διευθυντή σύνταξης Antoine Colonna, με τίτλο «Οι τουρκικές προκλήσεις: Απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Το Spectacle du Monde κυκλοφορεί κάθε μήνα ως ειδικό ένθετο στο περιοδικό Valeurs Actuelles και ασχολείται κάθε φορά με ένα θέμα διεθνούς επικαιρότητας.

Κεντρικό θέμα της σημερινής 38σέλιδης έκδοσής του είναι η «Η απειλή Erdogan».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσιάζει αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί διαρκή απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα η ελληνο-τουρκική ένταση να αποτελεί αναπόφευκτα ένα ευρω-τουρκικό ζήτημα, το οποίο θα εξεταστεί και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
“Εφόσον η τουρκική αδιαλλαξία συνεχιστεί, η Ένωση θα πρέπει να επιβάλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, για να προστατεύσει την ασφάλεια των κρατών-μελών και τη σταθερότητα της περιοχής”, σχολιάζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει ότι “σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος περνά από τα νερά της Μεσογείου”.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισημαίνει ότι η Τουρκία εδώ και καιρό ακολουθεί μια πολιτική προκλήσεων και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στη Μεσόγειο, απέναντι στην οποία η Ελλάδα έχει τηρήσει αποφασιστική αποτρεπτική στάση, αποδεικνύοντας ότι είναι ο άοκνος υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου και πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Μία και μοναδική η διμερής διαφορά μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας: Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

Εξηγεί επίσης ότι υφίσταται μία και μοναδική διμερής διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή η οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, παρόλο που η Τουρκία εφευρίσκει συστηματικά νέες διμερείς διαφορές, καταφεύγοντας ακόμη και σε απειλές πολέμου.
Προσθέτει ότι για τη διευθέτηση της διαφοράς στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο με προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις και υπό την πίεση πολιτικών αποπροσανατολισμού, όπως επιθυμεί η Τουρκία.
Σε σχέση με τα χωρικά ύδατα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθαρίζει ότι η επέκτασή τους αποτελεί νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, το οποίο η Ελλάδα διατηρεί και θα ασκήσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο.
Περαιτέρω, ερωτηθείς για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο Αναπληρωτής Υπουργός κάνει λόγο για επίδειξη αλληλεγγύης εκ μέρους τους και τονίζει, ιδίως, την υποστήριξη της Γαλλίας, που αναδείχθηκε άλλη μια φορά εγγυητής του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών.
“Η γαλλο-ελληνική συνεργασία αναπτύσσεται πλήρως στο πολιτικό και στρατηγικό πεδίο και ιδίως όσον αφορά τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Η Ελλάδα είναι και θα είναι ένας εταίρος της Γαλλίας άξιος της ιστορίας μας και του κοινού μας μέλλοντος”, σημειώνει.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολιάζει επίσης ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η αντίληψη για την Τουρκία στην Ευρώπη λόγω των αναθεωρητικών και νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών της, που μαρτυρούν ότι πολιτικά επέλεξε το δρόμο της περιθωριοποίησης απέναντι στις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες.
Εξάλλου, όπως τονίζει, η Τουρκία χρησιμοποιεί τα προνόμια της Τελωνειακής Ένωσης, χωρίς να εκπληρώνει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και, παράλληλα, απομακρύνεται από την Ευρώπη και σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κομβικών πολιτικών.

H εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρεται στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της Τουρκίας από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, τακτική που εντάσσει στις “υβριδικές στρατηγικές” της γείτονας χώρας, οι οποίες μάλιστα έτσι επιφέρουν βαρύ πλήγμα στο ανθρωπιστικό δίκαιο.
“Η χώρα μας αντέδρασε με αποτελεσματικότητα και αναλογικότητα σε ενορχηστρωμένα επεισόδια που έλαβαν τότε χώρα, και μάλιστα αμέσως πριν το ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας σε Ευρώπη και Τουρκία”, τονίζει.
Ερωτηθείς αν ο Erdogan εργαλειοποιεί τους μουσουλμάνους της Ευρώπης, δηλώνει ότι στο ζήτημα της διαφορετικότητας πρέπει να δείξουμε μεν σεβασμό και ανοχή, αλλά και αποφασιστικότητα απέναντι σε όσους προωθούν διασπαστικές τάσεις εντός των κοινωνιών μας.
Τέλος, σε σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες σε Γαλλία και Αυστρία, ο κ. Βαρβιτσιώτης δηλώνει ότι εντάσσονται σε μια στρατηγική που δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή και ότι θα πρέπει να απαντηθούν χωρίς ακρότητες, με λύσεις που προστατεύουν τα σύνορά μας και εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης