Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monte dei Paschi: Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο απειλεί τη χρηματοοικονομική βιομηχανία ολόκληρης της Ευρώπης

Monte dei Paschi: Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο απειλεί τη χρηματοοικονομική βιομηχανία ολόκληρης της Ευρώπης
Η Paschi, μια περιφερειακή εμπορική τράπεζα, δεν ανέκαμψε ποτέ μετά την εξαγορά μιας ανταγωνίστριας τράπεζας το 2007
Να τινάξει στον αέρα απειλεί η Banca Monte dei Paschi di Siena τόσο τον ιταλικό όσο και, γενικότερα, τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε γιατί η Ιταλία ίσως θέλει να παράσχει έναν ακόμη γύρο κρατικής ενίσχυσης.
Άλλωστε, είναι η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο.
Ενώ δεν είναι συστημική, είναι αρκετά μεγάλη για να ταράξει συθέμελα τη χρηματοοικονομική βιομηχανία.
Σημειώνεται πως η Banca Monte dei Paschi di Siena απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.
Όμως μια επιχείρηση δεν μπορεί να προστατεύεται με κάθε κόστος.
Εάν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι κρατούν τους επενδυτές στο σκοτάδι για την πραγματική οικονομική υγεία της, περιφρονώντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις - κάτι που συνέβη όταν η Paschi διασώθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια -, μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη ζημιά, η οποία θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τόσο των ιταλικών όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η χρηματοοικονομική κατάσταση της τράπεζας

Τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας που δημοσιεύθηκαν στις 13 Νοεμβρίου είναι ανησυχητικά.
Σε αυτά «λέει» ότι τα κεφάλαιά της θα πέσουν κάτω από τις απαιτήσεις της ρυθμιστικής αρχής, όμως δεν αναλύει το μέγεθος του ελλείμματος που παρουσιάζει.
Ωστόσο, στις 5 Νοεμβρίου, όταν ανέφερε για πρώτη φορά τα κέρδη της για τους μήνες έως τον Σεπτέμβριο, είχε πει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα εξακολουθούσαν να υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Αυτό που άλλαξε είναι ασαφές.
Η Bluebell Partners, σύμβουλος μετόχων της Paschi που ζητά αποζημίωση, έχει απευθύνει αίτημα στις ρυθμιστικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.
Επιπλέον, στην έκθεση της 13ης Νοεμβρίου, η Paschi υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση (η οποία κατέχει περίπου τα δύο τρίτα της τράπεζας) υποστηρίζει την ενίσχυση του κεφαλαίου της για να ανταποκριθεί στο ελάχιστο των κανονιστικών ρυθμίσεων.
Είναι αλήθεια ότι το ιταλικό κράτος ως μέτοχος προσφέρει την άνεση που οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα μπορούσαν να παρέχουν.
Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, εάν τα χρήματα των φορολογουμένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς πρόκειται για κρατική βοήθεια, η οποία παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές περί του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η Paschi μπορεί να χρειαστεί έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικών πόρων για να πείσει την UniCredit SpA να την απορροφήσει.
Τα χρήματα των Ιταλών φορολογουμένων θα μπορούσαν να καλύψουν το έλλειμμα κεφαλαίου, εκτός από το κόστος συγχώνευσης με την UniCredit.
Η πανδημία ώθησε την Ευρώπη να χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο μάλλον εν προκειμένω έχουμε σαφή καταστρατήγηση.
Η Paschi, μια περιφερειακή εμπορική τράπεζα, δεν ανέκαμψε ποτέ μετά την εξαγορά μιας ανταγωνίστριας τράπεζας το 2007.
Έκτοτε, έχουν γίνει μια σειρά από απεγνωσμένες προσπάθειες για τη διάσωσή της.
Εις μάτην.

Το stress test της ΕΚΤ

Η αύξηση των νομικών απαιτήσεων και των επισφαλών δανείων, που είχαν συσσωρευτεί πολύ πριν από την πανδημία, καθιστούν την τράπεζα αφερέγγυα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει τεστ αντοχής το επόμενο έτος.
Το stress test θα πρέπει να αποκαλύψει πιθανές μελλοντικές ελλείψεις και αδυναμίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη, έχει χαλαρώσει το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων για να επιτρέψει στις χώρες μέλη να σώσουν επιχειρήσεις που τελούν υπό πίεση λόγω Covid-19.
Επίσης, επιτρέπει στα κράτη μέλη να ανακεφαλαιοποιούν τράπεζές τους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές είναι βιώσιμες.
Μέχρι στιγμής, αυτό μοιάζει με την επανάληψη μιας ταινίας που έχουμε δει στο παρελθόν.
Το 2017, με την ευλογία της ΕΚΤ και των Βρυξελλών, η Paschi έλαβε ιταλικά κεφάλαια που προορίζονταν να καλύψουν μελλοντικές απώλειες.
Στην πραγματικότητα, τα νέα χρήματα κάλυπταν τις υπάρχουσες αδυναμίες.
Η τράπεζα ήταν πιθανώς αφερέγγυα κατά τη στιγμή της ανακεφαλαιοποίησης και έπρεπε να μπει σε εκκαθάριση.
Για λόγους δικαιοσύνης, οι τράπεζες και οι επόπτες τους εξακολουθούν να τεστάρουν το περίπλοκο σύνολο κανόνων που έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών της ΕΕ του 2013 (έχει σχεδιαστεί για να προστατευθούν τα δημόσια κεφάλαια).
Πλέον, λοιπόν, η επικείμενη διάσωση οφείλει να γίνει με διαφανείς διαδικασίες.
Για να ευδοκιμήσει ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμβάθυνση, με ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων και τη δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων σε ολόκληρη την περιοχή.
Η ανάσα ζωής στην Paschi δεν πρέπει να δώσει αφορμή για σχόλια και αντιρρήσεις σε όσους δεν θέλουν μια ισχυρότερη οικονομική ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης