Τελευταία Νέα
Speculator

Τρεις σαρωτικές αλλαγές στον έλεγχο των εισηγμένων φέρνει το σκάνδαλο Wirecard

Τρεις σαρωτικές αλλαγές στον έλεγχο των εισηγμένων φέρνει το σκάνδαλο Wirecard
Οι νέες υποχρεώσεις των ορκωτών, η αναβάθμιση των επιτροπών ελέγχου και ο πανευρωπαϊκός κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης
Αναβρασμός επικρατεί στις Ευρωπαϊκές Αρχές καθώς φτάνουν με επιθετικές διαθέσεις μηνύματα για το μεγάλο σκάνδαλο Wirecard που συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή στη Γερμανία.
Η εποπτική αρχή των ορκωτών της χώρας που δέχεται σφοδρές επικρίσεις (όπως και η Γερμανική Επιτροπή κεφαλαιαγοράς) διαβίβασε ήδη στον εισαγγελέα στοιχεία με το ερώτημα της διερεύνησης αν η EY Γερμανίας που ήταν η ελεγκτική εταιρία της Wirecard έχει δράσει εγκληματικά, πράγμα που δεν φαίνεται να έχει προηγούμενο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ευρωβουλευτές που είναι δέκτες των περισσοτέρων μηνυμάτων ασκούν ήδη πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ οι εποπτικές Αρχές αρκετών χωρών της ΕΕ (Κεφαλαιαγοράς και Ορκωτών) έχουν αρχίσει να στέλνουν πλαίσιο νομοθετικών αλλαγών με αποτέλεσμα να έχει ήδη μορφοποιηθεί το νέο πολύ αυστηρότερο πλαίσιο που θα διέπει την ελεγκτική διαδικασία των εισηγμένων εταιριών και το οποίο θα έχει πανευρωπαϊκή εφαρμογή.
Το σχέδιο κινείται σε τρεις άξονες.

Έλεγχος εσωτερικού ελέγχου και διαδικασιών

Ο πρώτος άξονας προβλέπει ότι στο εξής οι εξωτερικοί ελεγκτές (ορκωτοί) θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν αναλυτική γνώμη και σε συγκεκριμένο και προκαθορισμένο πλαίσιο για τις εσωτερικές διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια εταιρία (εσωτερικός έλεγχος) και γενικότερα τα συστήματα ελέγχου πρόληψης της απάτης που εφαρμόζονται.
Επίσης θα υποχρεούνται να τεκμηριώνουν αναλυτικά το λεγόμενο  going concern δηλαδή το κατά πόσο μια εταιρία είναι βιώσιμη.
Σήμερα το πλαίσιο υποχρεώσεων των ορκωτών είναι ιδιαίτερα ασθενές και παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους απουσίας ελέγχου στα συγκεκριμένα ζητήματα παρ ότι θεωρητικά εντάσσονται στις υποχρεώσεις των ορκωτών.

Επιτροπές Ελέγχου

Ο δεύτερος άξονας προβλέπει θέσπιση συγκεκριμένων διαδικασιών ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Επιτροπών Ελέγχου αλλά και η εποπτεία τους από τις εποπτικές αρχές.
Συγκεκριμένα θα θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια επιλογής των μελών των Επιτροπών Ελέγχου καθώς και συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας τους με προβλέψεις γιοα παράδειγμα τα χρονικά όρια και τους κανόνες που θα ακολουθούν για τις συνεδριάσεις τους (πρακτικά, δημοσιότητα κλπ).
Επιπλέον θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να απαγορευτεί η συμμετοχή των Επιτροπών Ελέγχου στα ΔΣ εταιριών αλλά και πρόσθετοι κανόνες για περιπτώσεις όπου μπορεί να προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.

Κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης

Ο τρίτος άξονας προβλέπει την θέσπιση κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που δεν θα κινείται στη λογική των γενικών αρχών (κάποιοι το χαρακτηρίζουν ευχολόγιο) αλλά θα περιέχει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες υποχρεώσεις που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλες οι εισηγμένες εταιρίες που διαπραγματεύονται σε Χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέραν των αλλαγών  αυτών αναμένεται να υπάρξουν και αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς και τις Επιτροπές που ελέγχουν τους ορκωτούς λογιστές ώστε να αποκτήσουν εξουσία, δυνατότητες αλλά και να ταυτόχρονα θα λογοδοτούν για τις πράξεις και παραλείψεις τους.
Εφ όσον το πλαίσιο ολοκληρωθεί και ψηφιστεί και εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πανευρωπαϊκά το 2021 και χωρίς περιθώριο καθυστέρησης εφαρμογής του από την κάθε χώρα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης