Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων από κορωνοϊό σε Αμερική - Η ΕΕ αίρει τα lockdown – Προβληματισμός για το εμβόλιο Astra/Zeneca – Στους 1,43 εκατ. οι νεκροί

Ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων από κορωνοϊό σε Αμερική - Η ΕΕ αίρει τα lockdown – Προβληματισμός για το εμβόλιο Astra/Zeneca – Στους 1,43 εκατ. οι νεκροί
Στα 60,5 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Πριν τα τέλη του 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Ευρώπη, ΗΠΑ
Με την αισιοδοξία να αναθερμένεται από τους πρώτους εμβολιασμούς που αναμένονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη πριν τα τέλη του 2020 και με τον ΠΟΥ να συνιστά την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων και μετακινήσεων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί εξαπλώνεται ραγδαία και να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και ιδιαίτερα το βόρειο ημισφαίριο.
Στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότεροι από 2.400 θάνατοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ εξαμήνου όσον αφορά τους νεκρούς από τον κορωνοϊό μέσα σε μια ημέρα.
Αν και σε όλες τις Πολιτείες καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικάνοι αψήφησαν τις συστάσεις των ειδικών προκειμένου να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών, γιορτή που κατά πολλούς επιστήμονες, μπορεί να σηματοδοτήσει το επόμενο τεράστιο κύμα μολύνσεων στην χώρα.
Στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην άρση των lockdown, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα τους έτσι ώστε αφενός να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αφετέρου να μην βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο γ’ κύμα στις αρχές του 2021.
Την ίδια στιγμή έξαρση καταγράφεται και πάλι σε Λατινική Αμερική και Ινδία, σε αντίθεση με την Κίνα και τις περισσότερες χώρες της Ασίας, οι οποίες χάρη στη στρατηγική που ακολουθούν, έχουν καταφέρει να διατηρούν υπό έλεγχο την πανδημία.
Eν τω μεταξύ, μετά τις αμφιβολίες όσον αφορά στα δεδομένα που έχουν δημοσιεύσει AstraZeneca και Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην AstraZeneca για έλλειψη εγκυρότητας όσον αφορά στην παρουσίαση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ο Chris Whitty είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να στηρίξει την ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης.
Μάλιστα, ο κορυφαίος επιστήμονας της Βρετανίας, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι ο  Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αποφανθεί για την ασφάλεια ή μη του εμβολίου, εάν χορηγηθεί σε λίγο καιρό σε εκατομμύρια Βρετανούς.
«Η απάντηση προκύπτει από επιστημονική συζήτηση.
Το βασικό είναι να εμπιστευτούμε τον άριστο ρυθμιστή, τον οργανισμό MHRA.
Θα κάνουν μια αξιολόγηση με πολλά δεδομένα», τόνισε ο Whitty.
H AstraZeneca θα προχωρήσει πιθανότατα σε νέα δοκιμή προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 60.803.071 οι νεκροί σε 1.428.685
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 12.859.717 και σε νεκρούς με 263.199
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 170.769 και τρίτη σε κρούσματα με 6.166.606
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 135.223 και τέταρτο το Μεξικό με 103.597
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 56.630 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.221.874 και πέμπτη η Ρωσία με 2.144.229
- Έκτη η Ισπανία με 1.605.066, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.560.872 και ένατη η Ιταλία με 1.480.874
- Δέκατη η Αργεντινή με 1.390.388
Image
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό ανάλογα με την ομάδα αίματος τους

Στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν - κατά μέσο όρο - 12% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από κορωνοϊό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος καθώς και ότι όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος (O-, A-, B- ή ΑΒ-), έχουν 21% μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον κορονοϊό, σε σχέση με όσους έχουν θετική ομάδα καταλήγει νέα καναδική επιστημονική μελέτη.
Ακόμη, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν 13% και 19% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αντίστοιχα σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ή να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου. Συνεπώς, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος O-, φαίνεται να έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλους.
Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 15% μεγαλύτερος για την ομάδα ΑΒ σε σχέση με την ομάδα Α και 5% μικρότερος για την ομάδα Ο σε σχέση με την Α, ποσοστό που αυξάνει στο 12% κατά μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες συνολικά.
Όσοι έχουν ομάδα Β, αντιμετωπίζουν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 έναντι εκείνων με ομάδα Α.
Τα ευρήματα της καναδικής μελέτης, σε γενικές γραμμές, συνάδουν με εκείνα μίας παλαιότερης κινεζικής, η οποία είχε βρει πρώτη ότι δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό.
Η κινεζική έρευνα είχε δείξει ότι το ποσοστό θανάτων από Covid-19 ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα αίματος Α (41% των συνολικών θανάτων), καθώς και ότι το ποσοστό θανάτων ατόμων με Covid-19 στην ομάδα Ο ήταν χαμηλότερο (25%) έναντι του ποσοστού της ομάδας Ο στον γενικό πληθυσμό (32%).
   
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Πάνω από 2.400 νεκροί σε 24 ώρες - Φόβοι για νέα έξαρση λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών

Τα εφιαλτικά σενάρια για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού επανέρχονται στις ΗΠΑ όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 2.400 θάνατοι, αριθμός που είχε να καταγραφεί εδώ και 6 μήνες.
Τη στιγμή που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφονται περισσότεροι από 2.000 θάνατοι, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν συνεχή ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων και τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο (πάνω από 88.000), οι Αμερικάνοι αψηφούν τις συστάσεις των επιστημόνων για περιορισμό των μετακινήσεων και των συναθροίσεων και ετοιμάζονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες να γιορτάσουν χθες Πέμπτη 26/11 την Ημέρα των Ευχαριστιών
Πολλοί ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως η Ημέρα των Ευχαριστιών μπορεί να εξελιχθεί στον απόλυτο υπερμεταδότη της επιδημίας δεδομένου ότι πρόκειται για μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή για τους Αμερικάνους, προειδοποιώντας πως είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μια τεράστια έξαρση κρουσμάτων που θα φάνει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 12,77 εκατομμύρια (περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα σε δύο εβδομάδες) και με τους νεκρούς να είναι πάνω από 262.000, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα ενώ τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησαν, για πρώτη φορά, στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για την γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών φέτος, σύσταση πάντως που αγνοήθηκε.

Παρέμβαση Biden

Σημειώνεται πως ακόμα και ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μείνουν ασφαλείς, να αποφύγουν τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, να φορούν μάσκες και να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.
«Ξέρω ότι μπορούμε και ότι θα νικήσουμε αυτόν τον ιό.
«Η ζωή θα επιστρέψει στην ομαλότητα.
Σας το υπόσχομαι.
Θα γίνει.
Η πανδημία δεν θα κρατήσει για πάντα» είπε ο Biden σε ομιλία του σε σχεδόν άδειο θέατρο στην πόλη Ουίλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ, με ακροατήριο μερικά μέλη της ομάδας του και δημοσιογράφους, που φόραγαν μάσκες και  που τηρούσαν αποστάσεις.
Image
Ευρώπη: Αίρουν τα lockdown σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα

Αν και η Ευρώπη εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown.
Η Μ. Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσει χθες Πέμπτη 26/11 τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο και που θα αντικαταστήσουν το lockdown από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Μεγάλη Βρετανία πέρασε σε εθνικό lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από επιχειρήσεις αλλά και από Συντηρητικούς βουλευτές για τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Τη σχετική ενημέρωση του Κοινοβουλίου θα κάνει ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, ο οποίος αναμένεται και να ανακοινώσει την επαναφορά του προηγούμενου συστήματος με τον χωρισμό της χώρας σε τρεις υγειονομικές ζώνες, η καθεμία εκ των οποίων προβλέπει διαφορετικά περιοριστικά μέτρα.
Οι εκτιμήσεις πάντως είναι, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, πως πολλές περιοχές θα περάσουν στις δύο υψηλότερες υγειονομικές ζώνες που προβλέπουν και αυστηρότερα μέτρα.
Το Λονδίνο αναμένεται να τοποθετηθεί στη δεύτερη υγειονομική ζώνη (σε αυτήν προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται επαφή ανάμεσα σε νοικοκυριά, ότι ο ανώτατος αριθμός συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους είναι 6, ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 23:00 και ότι επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών σε αθλητικούς αγώνες και ζωντανές παραστάσεις), ενώ στην τρίτη και αυστηρότερη ζώνη προβλέπονται ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, απαγόρευση μετακινήσεων, κα.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε πως το lockdown απέδωσε και ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο 28/11.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση θα επιτρέπονται από το Σάββατο σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες, όπως και θα επιτραπούν εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ θα ανοίξουν και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα.
Από την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι εκκλησίες, ενώ είπε πως από τις 15 Δεκεμβρίου θα αρθεί το lockdown, γεγονός που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η  και 30η Δεκεμβρίου.
Στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση, ενώ αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, αποφασίστηκε να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και το μερικό lockdown έως τις 20/12.
Η καγκελάριος Merkel πως θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ επεσήμανε πως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να μείνουν ανοιχτοί
«Η καμπύλη του κορωνοϊού τείνει προς επιπέδωση.
Αυτό μας έχει γλιτώσει από πολλούς θανάτους συμπολιτών μας.
Ωστόσο, αυτό είναι μια μικρή επιτυχία» είπε η κυρία Μerkel, η οποία υποστήριξε πως όλα τα μέτρα της 28ης Οκτωβρίου θα συνεχιστούν αρχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου, και εάν χρειαστεί μπορεί να παραταθούν έως τις αρχές Ιανουαρίου.
Image
Ινδία: Σχεδόν 44.500 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες, νέα περιοριστικά μέτρα

Αύξηση καταγράφουν τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να προσανατολίζονται σε νέα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 44.489 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 524 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά η Ινδία μετρά 135.223 νεκρούς επί συνόλου 9,27 εκατ. μολύνσεων.
Η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η αρμόδια αρχή για την επιδημία εξέδωσε νέες οδηγίες με τις οποίες προτρέπει τις διάφορες Πολιτείες ενόψει του Δεκεμβρίου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Νέα έξαρση κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική – Σχεδόν 50.000 μολύνσεις σε 24 ώρες στη Βραζιλία

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής με τη Βραζιλία και πάλι να αναφέρει τις περισσότερες μολύνσεις.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 47.898 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 654 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Η Βραζιλία μετρά 170.769 νεκρούς επί συνόλου 6.166.606 μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Μεξικού, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.335 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 858 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 103.597 νεκρούς επί συνόλου 1.070.487 κρουσμάτων, αν και πολλά στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των καταγεγραμμένων περιπτώσεων.
Αλλά αυξημένα κρούσματα καταγράφηκαν και στην Κολομβία, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 8.497 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 183 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Η Κολομβία μετρά 35.860 νεκρούς επί συνόλου 1.270.991 μολύνσεων.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί για τρεις μήνες, ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, απευθύνοντας στους συμπολίτες του σύσταση να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία - Μόλις 21 κρούσματα σε 24 ώρες

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 21 κρούσματα έναντι 5 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα 12 από τα νέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα» ενώ τα υπόλοιπα εννέα εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού — τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — μειώθηκε σε 5, από 6 την προηγουμένη.
Άλλοι 20 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικές δομές υγείας.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 306 ασθενείς, οι επτά σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.490 μολύνσεων.
Image
Εντός Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, πιθανότατα και σε Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα, μια με δύο ημέρες αφότου δοθεί η σχετική έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Dr.Moncef Slaoui, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος για τον εμβολιασμό, είπε πως στόχος είναι έως τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί το 70% των Αμερικάνων έτσι ώστε να επιτευχθεί η περίφημη «ανοσία της αγέλης».
«Συνεπώς, περιμένω μια ή δύο ημέρες μετά την έγκριση που πιθανότατα θα δοθεί στις 11 ή στις 12 Δεκεμβρίου, να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Slaoui, επισημαίνοντας πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ζητήσει έγκριση και η Moderna για το εμβόλιο της.
Πάντως, δεν αποκλείεται στις αρχές της εβδομάδας και το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech (πριν ακόμα και από τις ΗΠΑ) ενώ πιθανότατα πριν τα τέλη Δεκεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί και οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ» είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen με αφορμή την υπογραφή του συμβολαίου για την προμήθεια του εμβολίου της Moderna.
Πρόκειται για το έκτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ με ένα φαρμακευτικό εργαστήριο για να προπαραγγείλει εμβόλια.
Το έχει κάνει ήδη με το σουηδοβρετανικό AstraZeneca και το αμερικανικό Johnson & Johnson, το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech και το γερμανικό CureVac.
Σημειώνεται ότι έως τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 θα πρέπει να αναμένεται η αδειοδότηση των τριών πρώτων εμβολίων κατά του covid 19 (Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna) όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

EMA για εμβόλια: Ελπίδες για θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να καταλήξει σε επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19, που έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση, πριν από τα Χριστούγεννα.
«Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Emer Cooke σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.
Η Cooke δήλωσε ότι στόχος του EMA είναι να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η απόφαση του οποίου για το εμβόλιο των Pfizer/BioΝTech αναμένεται στα μέσα του Δεκεμβρίου.
«Αυτά που ακούμε αυτήν την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές και αυτά είναι πολύ θετικά.
Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι "είναι ό,τι λέει στο κουτί", δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό», δήλωσε η Cooke.
Τις τελευταίες ημέρες, οι εταιρείες Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) ανακοίνωσαν αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών που δείχνουν αποτελεσματικότητα 90%-95% των εμβολίων τους.
«Επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεσματικότητα 90% είναι καλά, πολύ καλά για ένα εμβόλιο, άρα η πιθανότητα ότι αυτό που βλέπουμε στον φάκελο υποστηρίζεται στην πράξη μάς κάνει να τα εξετάζουμε με μεγάλη αισιοδοξία», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΜΑ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει και οι τρεις εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης