Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Crescat Capital: H κερδοσκοπική μανία οδηγεί τις αγορές - Έρχεται διόρθωση

tags :
Crescat Capital: H κερδοσκοπική μανία οδηγεί τις αγορές - Έρχεται διόρθωση
Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των βασικών οικονομικών θεμελιωδών και των τιμών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την Crescat Capital
Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των βασικών οικονομικών θεμελιωδών και των τιμών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την Crescat Capital.
Βρισκόμαστε σε παγκόσμια ύφεση, αλλά οι αγορές μετοχών και πιστώσεων εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με υπερβολικές εκτιμήσεις.
Οι αγορές διαπραγματεύονται με έναν διεστραμμένο συνδυασμό υποστήριξης της ζωής από τη Fed και κερδοσκοπικών μανιών.
Στην επιστολή του Νοεμβρίου, η Crescat Capital μοιράστηκε ένα μακροοικονομικό μοντέλο που συνδυάζει 15 θεμελιώδεις παράγοντες αποτίμησης για να δείξει πώς οι μετοχές των ΗΠΑ έφτασαν πρόσφατα στα πιο υπερτιμημένα επίπεδα από το 1900.
Το πρόβλημα με την κερδοσκοπική υπέρβαση και τους κινδύνους που θέτει στους απροετοίμαστους επενδυτές είναι απλό να κατανοηθεί.
Οι χαλαρές οικονομικές συνθήκες δημιουργούν φρενίτιδα στις αγορές.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, τόσο με τη φούσκα τεχνολογίας του 2000 όσο και με τη φούσκα κατοικιών του 2007, ο δείκτης GS Financial Conditions έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό κύκλο.
Από την άλλη, οι οικονομικές συνθήκες σήμερα, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των στενών πιστωτικών περιθωρίων, είναι χαλαρές - οι χαλαρότερες των τελευταίων τριάντα ετών, ταυτόχρονα με τις υψηλότερες αποτιμήσεις και τη μόχλευση.

Αυτές οι υπερβολές είναι σαφώς μη βιώσιμες και σηματοδοτούν μια διόρθωση και σημαντική αντιστροφή της αγοράς.
Σύμφωνα με την Bank of America, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι εισροές στο χρηματιστήριο έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs έδειξε αυτήν την εβδομάδα ότι τα hedge funds έχουν την υψηλότερη μόχλευση από ποτέ.
Η Goldman ανέφερε επίσης ότι το μέσο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο, ως ποσοστό του ανώτατου ορίου της αγοράς για τον S&P 500, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.
Μπορούμε να δούμε παρακάτω ότι τα κερδοσκοπικά long call options σε σχέση με τις θέσεις put είναι στα υψηλότερα επίπεδα μετά τη φούσκα dot.com.

Ένα άλλο σημάδι μη βιώσιμης πορείας για την αγορά είναι το ποσοστό των εισηγμένων του δείκτη S&P 500, που είναι πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο των 200 ημερών.
Σημειώστε πώς οι τρεις προηγούμενες κορυφές σε αυτόν τον δείκτη που κυκλώθηκαν στο παρακάτω διάγραμμα προηγήθηκαν σημαντικών διορθώσεων:
Volmageddon τον Φεβρουάριο του 2018, δ’ τρίμηνο του 2018 και Μάρτιος 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Crescat Capital προειδοποιεί για τους επικίνδυνους κινδύνους που διέπουν την τρέχουσα αγορά ταύρων.
Οι επενδυτές που σκέφτονται το μέλλον γνωρίζουν ότι τα στελέχη των εισηγμένων εταιρειών πωλούν.
Η Crescat, λοιπόν, προτείνει τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια Crescat Long / Short, παράλληλα με τη μακροχρόνια έκθεση σε πολύτιμα μέταλλα.
Βέβαια, η αγορά χρυσού και πολύτιμων μετάλλων έχει υποχωρήσει από τα υψηλά της στις αρχές Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης χρυσού και αργύρου της Φιλαδέλφειας έχει υποχωρήσει κατά 19%, ενώ το ETF Van Eck Junior Gold Miners πέφτει 25%.
Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, είναι ακόμα πολύ νωρίς για μια νέα αγορά ταύρων στα πολύτιμα μέταλλα.
Το ασήμι διατηρεί θετικές προοπτικές καλά.

Με την οικονομία των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει δίδυμα ελλείμματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει περαιτέρω νομισματοποίηση του δημόσιου χρέους.
Ο πρόσφατος διορισμός της πρώην προέδρου της Fed, Janet Yellen, είναι μια προσπάθεια συνδυασμού νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Σημειώνεται πως ο ισολογισμός της Fed υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μακροοικονομικούς μοχλούς για πολύτιμα μέταλλα.

Όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα, η τιμή του χρυσού σε σχέση με την προσφορά χρήματος Μ2 εξακολουθεί να φαίνεται πολύ ελκυστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης