Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novo Banco: Η αντιπολίτευση μπλόκαρε την κεφαλαιακή ενίσχυση ενώ η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο εξυγίανσης

Novo Banco: Η αντιπολίτευση μπλόκαρε την κεφαλαιακή ενίσχυση ενώ η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο εξυγίανσης
O πρωθυπουργός António Costa έστειλε επιστολή στην Christine Lagarde (ΕΚΤ) όπου επισημαίνει την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης στις υποχρεώσεις της έναντι της τράπεζας
Το πορτογαλικό κράτος θα είναι συνεπές με όλες τις δεσμεύσεις του σχετικά με τη Novo Banco σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου αφότου τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπλόκαραν στο κοινοβούλιο την κεφαλαιακή ενίσχυση προς αυτήν ύψους 476 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021.
Η Novo Banco, η οποία προήλθε από την κατάρρευση της Banco Espirito Santo (BES) το 2014, ανήκει κατά 75% στην αμερικανική εταιρεία συμμετοχών Lone Star και 25% στο κρατικό Ταμείο Εξυγίανσης της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία για την πώλησή της στη Lone Star το 2017, το Ταμείο Εξυγίανσης πρέπει να εισπράξει ποσόν έως και 3,9 δισ. ευρώ εάν προκύψουν συγκεκριμένες απώλειες από την πώληση «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων τα οποία «κληροδοτήθηκαν» από την κατάρρευση BES..

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης 

Η ζημιογόνος Novo Banco ξεφορτώνεται επισφαλή δάνεια, ακίνητα και τα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες ενώ το Ταμείο Εξυγίανσης έχει ήδη διαθέσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα για να καλύψει αυτές τις απώλειες.
Στον ετήσιο προϋπολογισμό της για το 2021, που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη (26/11), η κυβέρνηση είχε προτείνει στο Ταμείο Εξυγίανσης να χορηγήσει επιπλέον 476 εκατομμύρια ευρώ στη Novo Banco το 2021, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τους Κεντροδεξιούς, τους Σοσιαλδημοκράτες και τα κόμματα της άκρας Αριστεράς.
Ωστόσο, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Rui Rio δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ αυτής της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης εάν εκκρεμής έλεγχος δείξει ότι αυτό είναι το σωστό.

Joao Leao και Antonio Costa

Ο υπουργός Οικονομικών Joao Leao ύστερα από αυτή την εξέλιξη δήλωσε ότι το κράτος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι της τράπεζας.
«Η Πορτογαλία θα εκπληρώσει, όπως έκανε πάντα, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σχετικά με το Novo Banco», δήλωσε ο Leao σε μια σύντομη δήλωση που εστάλη στο Reuters χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός Antonio Costa δήλωσε την Πέμπτη (27/11) ότι κάλεσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde προκειμένου να τη διαβεβαιώσει για την «πλήρη συμμόρφωση της Πορτογαλίας με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της πώλησης της Novo Banco».

Πώληση στοιχείων ενεργητικού

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φοβούνται ότι η Lone Star θα μπορούσε θα μπορούσε να ωφεληθεί από την πώληση σε ιδιαιτέρα χαμηλές τιμές μη κερδοφόρων στοιχείων του ενεργητικού, γεγονός που οδήγησε τη Novo Banco σε σημαντικές απώλειες.
Ο Novo Banco είπε ότι «εκπλήρωσε και συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις της» και πιστεύει ότι το Ταμείο Εξυγίανσης θα συμμορφωθεί επίσης με τις υποχρεώσεις του, όπως έχει πράξει τα τελευταία 3 χρόνια.
«Η καλή θέση Novo Banco ως προς τη ρευστότητά της της επιτρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την πορτογαλική οικονομία, τις επιχειρήσεις καθώς και τους πελάτες λιανικής», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης