Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα θα πλήξει τους σχεδιασμούς Biden για διάλογο με το Ιράν

Daily Sabah: Η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα θα πλήξει τους σχεδιασμούς Biden για διάλογο με το Ιράν
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να προκαλέσει «χάος» δολοφονώντας τον 59χρονο Mohsen Fakhrizadeh
Η δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την αύξηση των εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή αλλά περιπλέκει και τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για επανέναρξη του διαλόγου  με το Ιράν, επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να προκαλέσει «χάος» δολοφονώντας τον 59χρονο Mohsen Fakhrizadeh.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει σχολιάσει επίσημα την επιχείρηση, στην οποία οι ένοπλοι έθεσαν στο στόχαστρό τους το αυτοκίνητο του επιστήμονα έξω από την Τεχεράνη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αναδημοσίευσε σχόλια, που ανέφεραν ότι ο εν λόγω επιστήμονας  «καταζητείται εδώ και πολλά χρόνια από τη Μοσάντ», η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.

Η εκστρατεία της μέγιστης πίεσης
 
Ο Trump το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν και αντ 'αυτού, ξεκίνησε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης», την οποία φαίνεται να είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι να αποχωρήσει από τον αξίωμα τον Ιανουάριο 2021.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ, ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον ορισμένων κινεζικών και ρωσικών εταιρειών που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Αυτή η διοίκηση ... είναι εδώ έως τις 20 Ιανουαρίου» και «θα συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Επικίνδυνη πράξη

Ωστόσο για ορισμένους Αμερικανούς αναλυτές, η δολοφονία αυτή είναι μια επικίνδυνη πράξη που υπονομεύει τη δηλωμένη πρόθεση του Biden να προσφέρει στο Ιράν «μια αξιόπιστη πορεία πίσω στη διπλωματία» ως ένα βήμα προς τις ΗΠΑ που επανέρχονται στην πυρηνική συμφωνία.
Ο πρώην επικεφαλής της CIA John Brennan σημείωσε  ότι η δολοφονία του επιστήμονα ήταν «εγκληματική πράξη και εξαιρετικά απερίσκεπτη», λέγοντας ότι «διακινδυνεύει θανατηφόρα αντίποινα και έναν νέο γύρο περιφερειακών συγκρούσεων».
Ο Brennan, ο οποίος ηγήθηκε της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών από το 2013-2017, όταν ο Barack Obama ήταν πρόεδρος και ο Biden ήταν αντιπρόεδρος, προέτρεψε το Ιράν να «περιμένει την επιστροφή της υπεύθυνης αμερικανικής ηγεσίας στην παγκόσμια σκηνή και να αντισταθεί στην παρόρμηση να αντιδράσει ενάντια στους αντιληπτούς ενόχους».

Πράξη σαμποτάζ

Ως πράξη σαμποτάζ κατά της διπλωματίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη δολοφονία ο Ben Friedman, ειδικός σε αμυντικά θέματα στο Πανεπιστήμιο George Washington.
«Πιθανότατα θα βοηθήσει τους Ιρανούς σκληροπυρηνικούς που θέλουν πυρηνικά όπλα», σημείωσε.
Για τον Ben Rhodes, πρώην σύμβουλο του  Obama «πρόκειται για μια εξωφρενική ενέργεια που αποσκοπεί στην υπονόμευση της διπλωματίας μεταξύ μιας νέας αμερικανικής κυβέρνησης και του Ιράν.
«Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η αδιάκοπη κλιμάκωση», πρόσθεσε.
Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, βλέπουν τη δολοφονία στο Ιράν ως μοχλό που θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σε πιθανές διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.
«Ακόμα σχεδόν δύο μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Joe Biden», σημείωσε ο Mark Dubowitz, διευθυντής του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας (FDD).
«Πολύς χρόνος για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο καθεστώς του Ιράν - και να δημιουργήσουν έναν μοχλό για διαπραγματεύσεις προς όφελος της κυβέρνησης Biden», σημείωσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης