Τελευταία Νέα
Speculator

Γιατί δεν έχουμε ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών; - Αναμένουν υψηλότερες τιμές στο μέλλον;

Γιατί δεν έχουμε ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών; - Αναμένουν υψηλότερες τιμές στο μέλλον;
Ακριβά θέλουν να πωλήσουν οι Έλληνες – Χάνονται κεφάλαια
Σε υψηλότερα επίπεδα τιμών προσβλέπουν οι βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών, καθώς παρατηρούνται λίγες ιδιωτικές τοποθετήσεις είτε λόγω απροθυμίας, είτε ασυμφωνίας στις τιμές.
Άλλωστε, προ της ανόδου του ΧΑ, το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά είχε περιοριστεί μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς με τα Coco’s, η οποία ήταν κομβική για τον τραπεζικό κλάδο.

Παρά λοιπόν την πρόσφατη άνοδο των τιμών τόσο στην υψηλή όσο και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, η συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών ικανοποιείται προσώρας απο ελάχιστα πακέτα μετοχών – καθώς τόσο η πανδημία, αλλά και η λήξη της χρήσης του 2020 επηρεάζουν και αναβάλλουν τέτοιου είδους επενδυτικές αποφάσεις.
Η απουσία, όμως, των ιδιωτικών τοποθετήσεων είναι σημαντική διότι ως ένα βαθμό αποτελεί και ένα μέτρο αποτίμησης του πραγματικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν οι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα.
Όσο αυξάνονται οι αποδόσεις απο τέτοιες συναλλαγές, τόσο περισσότερα κεφάλαια θα προσελκύονται.

Αντί να πουλούν κάνουν buy back

 Αντίθετα σύμφωνα με τα στοιχεία, από το χρηματιστήριο, οι περισσότερες εισηγμένες πραγματοποιούν προγράμματα ίδιων μετοχών αποκομίζοντας με διαφορετικό τρόπο οφέλη. Το τελικό, όμως, αποτέλεσμα είναι ότι, η ελληνική αγορά δεν προσελκύει περισσότερα διεθνή κεφάλαια, πολλά απο τα οποία, εκ των πραγμάτων, διαθέτουν περιορισμούς καθώς επενδύουν μόνο σε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Το ένα πρόβλημα επομένως είναι η απροθυμία οικογενειακών, κυρίως, επιχειρήσεων να διερύνουν την μετοχική τους σύνθεση και το δεύτερο είναι οι χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών εταιρειών που δεν προκαλούν ενδιαφέρον- αν και στον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπάρχουν επιχειρήσεις με αξιοσημείωτα θεμελιώδη μεγέθη.
Οι ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών που πραγματοποιήθηκαν το 2020 είναι ελάχιστες αν και όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά λειτουργούν για την αύξηση της εμπορευσιμότητας και, κυρίως, για την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών. Εξάλλου, η συμμετοχή ξένων και Έλληνων θεσμικών επενδυτών αποτελεί ένα κίνητρο και για τους ιδιώτες επενδυτές καθώς δεν εγκλωβίζονται σε μετοχές με περιορισμένη εμπορευσιμότητα.   

H ιδιωτική τοποθέτηση της Τέρνα – Οι πωλήσεις ίδιων μετοχών της Profile

Η Τέρνα Ενεργειακή (Aιολικά Πάρκα) προσέλκυσε ξένα κεφάλαια τον περασμένο Σεπτέμβριο και με σύμβουλο την Axia Ventures διέθεσε 6,2 εκατ. μετοχές αντλώντας 68,5 εκατ. ευρώ στα 11 ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.
Τις μετοχές κάλυψαν τέσσερα διεθνή funds, το Blackrock, η Avanio Capital, η kayne Anderson, η Impax Αsset management. Απο τις αρχές του χρόνου, η μετοχή της Tέρνα σημειώνει άνοδο 72,9% ενω την περασμένη εβδομάδα ανήλθε πάνω και απο τα 13 ευρώ. Στις αρχές Νοεμβρίου, η Profile προχώρησε στην πώληση πακέτου ίδιων μετοχών 1,7% μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στα 3,65 ευρώ ενω είχαν προηγηθεί δυο ακόμα πωλήσεις πακέτων μετοχών 3,69% και 4,20%. Συνολικά, το 16% των μετοχών της εταιρείας βρίσκεται σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Eπίσης,πωλήσεις μετοχών προς ξένους επενδυτές είχαν γίνει και κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Entersoft, Epsilonet.        

“Υποψήφιες” εταιρείες

 Όσο η αγορά, όμως, συνεχίζει την υπέρβαση των 730 μοναδών και οι προοπτικές παραμένουν θετικές για το 2021 λόγω της έλευσης του εμβολίου κατά του ιου, θα αυξάνονται οι πιθανότητες να προσελκύσει νέα κεφάλαια το ελληνικό χρηματιστήριο.
Μεταξύ των εταιρειών οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σίγουρα σε ιδιωτική τοποθέτηση είναι η ElvalHalcor ώστε να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά μετοχών  καθώς το 91% των μετοχών κατέχει η Viohalco.
Οι περισσότερες υποψήφιες εταιρείες για ιδιωτικές τοποθετήσεις ή πωλήσεις μετοχών εντοπίζονται στον χώρο της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα σε εταιρείες οι οποίες με τα θεμελιώδη τους δύνανται να προσελκύσουν ξένους επενδυτές προκειμένου να μεγενθύνουν την κεφαλαιοποίηση τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Κρι- Κρι, το Πλαίσιο, η Παπουτσάνης, η Briq, η Ικτίνος οι εταιρείες λογισμικού Epsilonet, Entersoft, Πετρόπουλος κα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης