Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «αντίποινα» του Ιράν: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε αύξηση 20% στον εμπλουτισμό ουρανίου

tags :
Τα «αντίποινα» του Ιράν: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε αύξηση 20% στον εμπλουτισμό ουρανίου
Αυτή η κίνηση έρχεται σε απάντηση στα γεγονότα της 27ης Νοεμβρίου, στα οποία ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Άμυνας, Mohsen Fakhrizadeh, σκοτώθηκε σε επιχείρηση δολοφονίας
Το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία για το σχέδιο νόμου σχετικά με "στρατηγικά μέτρα για την κατάργηση των κυρώσεων", το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου στο 20%.
Ο νόμος περιλαμβάνει την αποκατάσταση του παλαιού σχεδιασμού του αντιδραστήρα βαρέως νερού Arak.
Στην συνεδρίαση του κοινοβουλίου ψήφισαν 232 βουλευτές από τους 246, και ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Muhammad Baqer Qalibaf, επιβεβαίωσε επίσης ότι «το σχέδιο νόμου για στρατηγικά μέτρα για την άρση των κυρώσεων θα περιορίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες που πραγματοποιούν οι εχθροί εναντίον του Ιράν»

Τα αντίποινα

Αυτή η κίνηση έρχεται σε απάντηση στα γεγονότα της 27ης Νοεμβρίου, στα οποία ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Άμυνας, Mohsen Fakhrizadeh, σκοτώθηκε σε επιχείρηση δολοφονίας.
Σύμφωνα με την Tehran Times, το νομοσχέδιο ετοιμαζόταν εδώ και λίγο καιρό, αλλά αποκτά ιδιαίτερη επείγουσα ανάγκη μετά τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν.
Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ιρανικού Κοινοβουλίου συζήτησε ένα σχέδιο για σημαντική αύξηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου εμπλουτισμού ουρανίου.
Το σχέδιο είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στην άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν.
Οι Ιρανοί νομοθέτες είχαν υποβάλει ένα «στρατηγικό νομοσχέδιο για την άρση των κυρώσεων» στις αρχές Νοεμβρίου 2020 που στοχεύει να αναγκάσει τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στο Ιράν μέσω του διπλασιασμού των πυρηνικών δραστηριοτήτων.
Σε δήλωσή του, το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ένοπλα τρομοκρατικά στοιχεία επιτέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε τον Mohsen Fakhrizadeh, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Άμυνας»
Υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των σωματοφυλακών του Fakhrizadeh και των επιτιθέμενων, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων.
Ο Fakhrizadeh μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση, αλλά ήταν νεκρός παρά τις προσπάθειες ανάνηψης.
AA Infographic
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης