Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup 30/11: Προς έγκριση η τέταρτη δόση των 767 εκατ. ευρώ από τα ANFAs, SMPs - Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης

tags :
Eurogroup 30/11: Προς έγκριση η τέταρτη δόση των 767 εκατ. ευρώ από τα ANFAs, SMPs  - Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης
Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, νοικοκυριά
Το πράσινο φως για την τέταρτη δόση των 767 εκατ. ευρώ  που αντιστοιχεί στα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs) αναμένεται να ανάψει σήμερα 30 Νοεμβρίου 2020  το Eurogroup λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά συμπεράσματα της 8ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία θα ξεκινήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16.30 ώρα Ελλάδας, θα τεθεί επί τάπητος η τέταρτη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Νοεμβρίου, στην οποία αναφέρεται πως «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».
Υπενθυμίζεται πως η δόση των 767 εκατ. ευρώ αφορά στη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο μαξιλάρι των διαθεσίμων των 38 δισ. ευρώ και η μόνη «δεξαμενή» από την οποία το οικονομικό επιτελείο αντλεί χρήματα για να καλύψει τον λογαριασμό της ζημιάς στην οικονομία.
Η παράταση του lockdown φέρνει νέες παρατάσεις στα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, νέα υποχρεωτικά κουρέματα στα ενοίκια για επαγγελματική και φοιτητική στέγη αλλά και νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής που αποτελούν το μοναδικό καταφύγιο ρευστότητας για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. \Οι πληρωμές στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου ενώ ο πέμπτος κύκλος των φθηνών κρατικών δανείων μετατίθεται για τον Ιανουάριο.

Τα μέτρα

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προβλέπει:

1)Επιστρεπτέα προκαταβολή:
Το ρεκόρ που καταγράφεται στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και συνεχίζουν να υποβάλλονται στον τέταρτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων εκτίναξε τον προϋπολογισμό  της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός και το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων η οποία λήγει κανονικά σήμερα.
Μέχρι χθες το απόγευμα η πλατφόρμα myBussinessSupport είχε δεχθεί πάνω από 400.000 αιτήσεις ενώ μέσα σε μια εβδομάδα πληρώθηκαν 319.835 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν 1,53 δις. ευρώ συνολικά.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο «κουμπαράς» των κρατικών δανείων για να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση. 
Με την αύξηση πάντως του προϋπολογισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ, θα πέσουν στην αγορά και τα χρήματα που προορίζονταν για τον πέμπτο κύκλο. 
Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μεταθέσει τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιανουάριο στον οποίο θα ληφθούν υπόψη ο τζίρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ώστε να καταγραφεί η πτώση για όλη τη διάρκεια του lockdown.
Ετσι η πλατφόρμα για τα φθηνά κρατικά δάνεια θα ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά με τον  υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ξεκαθάρισε ότι και στον επόμενο κύκλο το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση.

 2)  Αποζημίωση ειδικού σκοπού: 
Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για το μήνα Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή.
Μένει να αποφασιστεί εάν οι  αποζημιώσεις θα υπολογιστούν επί της βάσης των 534 ευρώ ή επί της βάσης των 800 ευρώ όπως έγινε τον Νοέμβριο.
Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο υπολογισμός των επιδομάτων να γίνει με βάση τα 800 ευρώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τον επόμενο μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς των 534 ευρώ.

 3)Ενοίκια:
«Κουρεμένα» κατά 40% αναμένεται να  είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν για τον μήνα Δεκέμβριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για το ενοίκιο που πληρώνουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της  μόνιμης κατοικίας. 
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

 4)  «Πάγωμα» φορολογικών οφειλών:
Νέος κύκλος αναστολής πληρωμής οφειλών προς την Εφορία θα ανοίξει τον επόμενο μήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο ΦΠΑ η πληρωμή του οποίου θα ανασταλεί έως τα τέλη Απριλίου του 2021 για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι περίπου 1 μήνας.
Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «My Car» μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και να καταθέτουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

 5)Επίδομα θέρμανσης:
Εντός των ημέρων θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης.
Στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 - 700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι τέλος του έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης