Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αναστάσιος Παπαθωμάς, Πρεσβεία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες: Το Βέλγιο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου των ελληνικών προϊόντων στη Μπενελούξ

tags :
Αναστάσιος Παπαθωμάς, Πρεσβεία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες: Το Βέλγιο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου των ελληνικών προϊόντων στη Μπενελούξ
Το Βέλγιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στη Μπενελούξ
Για τους στενούς εμπορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με το Βέλγιο μιλά σε συνέντευξή του ο Αναστάσιος Παπαθωμάς, σύμβουλος Α’ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι το Βέλγιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στη Μπενελούξ (Benelux).

Πώς είναι το lockdown στις Βρυξέλλες, όπου είναι η έδρα σας;

Είναι όλα κλειστά και εδώ από τις 30 Οκτωβρίου, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ. Είχε μεγάλη έξαρση η πανδημία εδώ. Τα κρούσματα έφτασαν τα 23.000 την ημέρα σε πληθυσμό ίδιο με αυτόν της Ελλάδας. Τώρα έχουν μειωθεί πάρα πολύ με τη βοήθεια του lockdown, είναι 2.000-2.500 νέα κρούσματα την ημέρα. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα συνεχιστεί το lockdown κι ελπίζουν ότι θα περιοριστούν όσο το δυνατόν γίνεται τα κρούσματα. Το Βέλγιο έχει πληγεί πάρα πολύ από τον κορωνοϊό, είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Πώς είναι σήμερα το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας-Βελγίου;

Το 2019 οι εξαγωγές μας ήταν περίπου 480 εκατ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ οι εισαγωγές από το Βέλγιο. Έχουμε ένα έλλειμα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ εμπορικό. Παράλληλα, όμως, έχουμε εισπράξεις και από τον τουρισμό, έχουμε 580.000 Βέλγους τουρίστες στην Ελλάδα, οπότε έχουμε περίπου 0,5 δισ. ευρώ από τον τουρισμό κι έτσι ερχόμαστε σε μια ισορροπία. Φέτος αυτό το χάσαμε και από τον τουρισμό, το χάσαμε και από τις εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 20% στο οκτάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία τα προσωρινά. Δεν νομίζουμε ότι θα καλυφθεί αυτό το 20% μέχρι τέλος του έτους.

Στις εξαγωγές συμπεριλαμβάνονται και τα πετρελαιοειδή…

Ναι. Τα πετρελαιοειδή δεν είναι πάρα πολλά εδώ. Είναι αρκετά, αλλά όχι πολλά.

Το εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε ή υπήρχε μείωση και στις εισαγωγές;

Οι εισαγωγές είχαν μία μείωση της τάξης του 5%, άρα διευρύνθηκε το έλλειμα. Αυτό έχει να κάνει με τη σύνθεση των προϊόντων.

Ποια προϊόντα εισάγουμε κυρίως από το Βέλγιο;

Εισάγουμε φάρμακα, χημικά, αυτοκίνητα, Volvo, Audi κ.λπ., και μηχανολογικό εξοπλισμό. Υπάρχουν εργοστάσια της Volvo και της Audi. To Βέλγιο έχει φαρμακευτική βιομηχανία, χημική βιομηχανία. Πολλά ενδιάμεσα βιομηχανικά προϊόντα εισάγονται από το Βέλγιο. Δεν έχουμε ιδιαίτερες εισαγωγές όσον αφορά τα τρόφιμα και τα ποτά από το Βέλγιο.

Θα μπορούσε το Βέλγιο να αναδειχθεί σε μία πύλη εισόδου ελληνικών προϊόντων για τη Μπενελούξ (Benelux);

Ναι. Για το Λουξεμβούργο είναι. Βέβαια είναι πολύ μικρή αγορά. Στην Ολλανδία οι εξαγωγές της Ελλάδας είναι μεγαλύτερες, είναι πολύ περισσότερες από το Βέλγιο. Αυτό έχει να κάνει και με τους δεσμούς των χωρών. Γενικά, όμως, το Βέλγιο είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία, πολύγλωσση, με υψηλό εισόδημα. Δεν υπάρχουν εμπόδια λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καλό στελεχιακό δυναμικό για παράδειγμα για κάποιον που θέλει να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά εδώ. Οι Έλληνες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το Βέλγιο είναι σε κεντρική γεωγραφική θέση. Οι Βρυξέλλες απέχουν 100 χιλιόμετρα από άλλες χώρες, για παράδειγμα από τη Γαλλία, την Ολλανδία. Νομίζω ότι είναι ιδανική χώρα και είναι ιδανική για το διεθνές εμπόριο, έχει κουλτούρα διεθνούς εμπορίου. Να φανταστείτε ότι οι εξαγωγές του Βελγίου, μιας χώρας σαν την Ελλάδα σε πληθυσμό, ανέρχονται σε 280 δισ. Θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα.

Πώς εκτιμάτε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να προσεγγίσει έτι περαιτέρω την αγορά του Βελγίου;

Κατ’ αρχήν πρέπει οι Έλληνες εξαγωγείς να προσαρμόσουν περισσότερο το προϊόν τους στην εδώ αγορά και όχι να προσπαθήσουν να πουλήσουν αυτό που έχουν. Συνολικά, σαν εμπορική πρακτική, είναι πολύ σημαντικό να ερευνήσουν την αγορά. Κι εμείς αυτό κάνουμε, τους βοηθάμε. Πάνω από 200 επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί σε εμάς από την αρχή του χρόνου. Πρέπει να ερευνήσουν την αγορά καλά και να δουν τι ακριβώς χρειάζεται, σε τι τιμή και τι ποιότητα προϊόντος. Χρειάζονται πιστοποιήσεις κατάλληλες. Εδώ υπάρχει και μία ιδιαιτερότητα στο εξαγωγικό εμπόριο. Η μισή χώρα μιλάει φλαμανδικά και η άλλη μισή μιλάει γαλλικά. Είναι κάτι που δε συμβαίνει σε πολλές χώρες. Συνήθως μία γλώσσα μιλάνε στη χώρα. Όμως εδώ πραγματικά εάν θέλει κάποιος να δραστηριοποιηθεί στη Φλάνδρα, θα πρέπει να βρει έναν εισαγωγέα, ένα συνεργάτη φλαμανδόφωνο.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης