Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Οι πέντε νέοι άξονες στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις στην εποχή Biden

ΕΕ: Οι πέντε νέοι άξονες στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις στην εποχή Biden
Οι πρέσβεις των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν πέντε ευρείς τομείς πολιτικής στους οποίους θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden
Συνομιλίες αρχίζουν σήμερα (30 Νοεμβρίου) στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τρόπους βελτίωσης των ευρωατλαντικών σχέσεων μετά την αποχώρηση του Donald Trumr και μετά την δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Οι πρέσβεις των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν πέντε ευρείς τομείς πολιτικής στους οποίους θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Ο τομέας της υγείας, και ειδικότερα η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και η διασφάλιση των κοινών αξιών, στις οποίες περιλαμβάνεται η πίστη στις αρχές της πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας.
Οι ευρω-ατλαντικές σχέσεις θα είναι ένα από τα θέματα της ευρωπαϊκής Sυνόδου κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Ο Charles Michel, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τον Joe Bideb σε δια ζώσης συνάντηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Πιθανότατα θα προηγηθεί συνάντηση κορυφής με τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Aμερικανού προέδρου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να συγκροτήσουν μία νέα διατλαντική συμμαχία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία.

Πολυμερής συνεργασία

Πολλοί στην Ευρώπη παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι επί τέσσερα χρόνια την κακοποίηση των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και των αρχών της πολυμερούς συνεργασίας, με τον Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα και τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να περιφρονεί διεθνείς θεσμούς που οι ΗΠΑ υποστήριζαν
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδοκά την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, πράγμα που έχει την πρόθεση να κάνει ο Joe Biden
Δημοσίευμα των Financial Times στις 29 Νοεμβρίου έκανε λόγο για σχέδιο το οποίο θα παρουσιασθεί τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου με στόχο μία νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεπεράσει τις εντάσεις της περιόδου Trump και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα.
Το σχέδιο προτείνει την ανάταξη των ευρω-αμερικανικών σχέσεων σε τομείς όπως η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τις ψηφιακές επικοινωνίες ή η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Ως ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες και ως οικονομίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη στρατηγική πρόκληση που συνιστά η αυξανόμενη διεθνής αυτοπεποίθηση της Κίνας, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντοτε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή της», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο προτείνει την υιοθέτηση μίας νέας διατλαντικής ατζέντας κατά την διάρκεια συνόδου κορυφής ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ η οποία θα διεξαχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης