Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Aγορές, εκλογές στις ΗΠΑ και Κίνα ενεργοποιούν μια κβαντική πραγματικότητα

Rabobank: Aγορές, εκλογές στις ΗΠΑ και Κίνα ενεργοποιούν μια κβαντική πραγματικότητα
Aγορές, Brexit, εκλογές στις ΗΠΑ και Κίνα ενεργοποιούν μια κβαντική πραγματικότητα, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Aγορές, Brexit, εκλογές στις ΗΠΑ και Κίνα ενεργοποιούν μια κβαντική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι περισσότεροι αναγνώστες δεν έχουν ιδιαίτερη τριβή με την κβαντική φυσική.
Όμως, αυτό που βιώνουμε, σύμφωνα με τη Rabobank, έχει ιδιαίτερη σχέση με αυτή.
Σημειώνεται πως στην Κβαντική Μηχανική η έννοια της κβαντικής κατάστασης είναι αφηρημένη και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα κβαντικό αντικείμενο.
Η κβαντική κατάσταση αναπαρίσταται από ένα μαθηματικό αντικείμενο, όπως μία κυματοσυνάρτηση ή ένα density operator.
Όλη η πληροφορία που είναι δυνατόν να γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο αντικείμενο περιέχεται στην μαθηματική της αναπαράσταση και μπορούμε να την εξάγουμε χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο φορμαλισμό.
Δηλαδή η λύση της εξίσωσης του Schrӧdinger (Σρόντινγκερ) είναι η κβαντική κατάσταση του ηλεκτρονίου.
Σε ένα άτομο το ηλεκτρόνιο μπορεί να πάρει πολλές κβαντικές καταστάσεις, κάθε μία από τις οποίες είναι μοναδική.
Προς τι, όμως, όλα τα παραπάνω;
Το 2019 δημοσιεύτηκε ένα έγγραφο της MIT Technology Review υπό τον τίτλο «Ένα κβαντικό πείραμα υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα».
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι «η ιδέα ότι οι παρατηρητές μπορούν να συνδυάσουν τις μετρήσεις κάποιου είδους θεμελιώδους πραγματικότητας βασίζεται σε διάφορες υποθέσεις.
Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν καθολικά γεγονότα και ότι οι παρατηρητές μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτά.
Δεύτερον, οι παρατηρητές έχουν την ελευθερία να κάνουν ό, τι παρατηρήσεις θέλουν. Και, τρίτον, οι επιλογές που κάνει ένας παρατηρητής δεν επηρεάζουν τις επιλογές άλλων παρατηρητών - μια υπόθεση που οι φυσικοί αποκαλούν τοπικότητα...
Εάν υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα στην οποία όλοι μπορούν να συμφωνήσουν, τότε όλες αυτές οι υποθέσεις ισχύουν.
Όλα αυτά φαίνονται λογικά, σωστά;
Αλλά τα αποτελέσματα του κβαντικού πειράματος του Πανεπιστημίου της Βιέννης του 2019 έδειξαν ότι υπάρχει μια πραγματικότητα στην οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι έχουμε ελευθερία επιλογής κ.λπ.
Γιατί όμως αναφέρονται όλα τα παραπάνω…
Η Rabobank αναφέρει κάποιες καταστάσεις που ανησυχούν:

-Οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν δύο «νικητές» - τουλάχιστον στο μυαλό των δύο κύριων υποψηφίων και της πλειονότητας των πολιτών που τους ψήφισε.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικανών πιστεύει στον Πρόεδρο Trump, όταν λέει ότι κέρδισε και όλα ήταν «απάτη».
Από την άλλη, η πλειοψηφία των Δημοκρατιών θεωρεί ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος Biden είναι ο νικητής, καθώς συνεχίζει να συναρμολογεί ένα προσωρινό υπουργικό συμβούλιο για τον Ιανουάριο.
Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις.

-Το Brexit έχει επίσης δύο (βραχυπρόθεσμα) αποτελέσματα: μια συμφωνία ή μια… καμία συμφωνία.
Φαίνεται ότι εάν υπάρξει κινητικότητα σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας, τότε θα συναφθεί συμφωνία.
Αν δεν υπάρξει, θα μιλάμε για τα ψάρια του… Schrödinger;

-Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να αναπτύσσεται, με τις καθαρές εξαγωγές, τις εισροές κεφαλαίου και τα βιομηχανικά κέρδη να ενισχύονται. Και όμως η κεντρική τράπεζα έπρεπε να εισπράξει 200 δισεκατομμύρια γιουάν (30 δισεκατομμύρια USD).
Αλλά γιατί η ανάγκη για τόση βοήθεια PBOC όταν όλα πάνε τόσο καλά; Ίσως επειδή οι κινεζικές τράπεζες εξακολουθούν να προσπαθούν να εξοφλήσουν 3,7 τρισεκατομμύρια γιουάν βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού χρέους και να αγοράσουν 1 τρισεκατομμύριο γιουάν κρατικών ομολόγων και να αποπληρώσουν τις λήξεις MLF που λήγουν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης