Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Συναίνεση για την παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου για ένα τρίμηνο

ΟΠΕΚ: Συναίνεση για την παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου για ένα τρίμηνο
Δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Αλγερίας Abdelmadjid Attar, που κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΠΕΚ – Την Τρίτη (1 Δεκεμβρίου) η κρίσιμη σύνοδος του ΟΠΕΚ +
Tα μέλη του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε μία πρώτη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη παράτασης των υφιστάμενων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου για τρεις μήνες από τον Ιανουάριο και θα εργαστούν για να πείσουν τους συμμάχους τους στον ευρύτερο όμιλο ΟΠΕΚ + να υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση, δήλωσε ο υπουργός της Αλγερίας την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2020.
Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Abdelmadjid Attar, που κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΠΕΚ, έκανε δηλώσεις λίγο πριν οι υπουργοί των κρατών μελών του ΟΠΕΚ ξεκινήσουν συνομιλίες για να συζητήσουν μια πολιτική που θα βοηθούσε τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν την αδύναμη ζήτηση το 2021 λόγω της κρίσης του κορωνοιού.
Υπάρχει συναίνεση σε επίπεδο ΟΠΕΚ ... για την επέκταση των σημερινών περικοπών 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) έως ... το τέλος Μαρτίου, δήλωσε ο Attar, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η Ρωσία και άλλοι, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, πραγματοποιούν τις ευρύτερες συνομιλίες τους την Τρίτη, αφού ανεπίσημες συζητήσεις βασικών υπουργών την Κυριακή δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση.
Ο OPEC + επρόκειτο να διευρύνει τις υπάρχουσες περικοπές παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd από τον Ιανουάριο.

Σταδιακή αύξηση θέλει η Ρωσία

Όμως, με τη ζήτηση ακόμα υπό πίεση, ο ΟΠΕΚ + εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των υφιστάμενων περικοπών 7,7 εκατομμυρίων bpd, περίπου το 8% της παγκόσμιας ζήτησης, στους πρώτους μήνες του 2021, μια θέση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ανέφεραν πηγές του Reuters. Αφού οι διαβουλεύσεις της Κυριακής δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, πηγές ανέφεραν ότι η ομάδα εξετάζει επίσης την αύξηση της παραγωγής σταδιακά από τον Ιανουάριο, μια θέση που υποστηρίζει η Ρωσία.
«Ο ΟΠΕΚ πιθανότατα θα συμφωνήσει να παρατείνει το τρέχον ανώτατο όριο παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του 2021, εάν οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ συμφωνήσουν μαζί του στη συνεδρίαση της Τρίτης», ανέφερε πηγή του ΟΠΕΚ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο στις αρχές του 2020, όταν οι διαφωνίες οδήγησαν σε κατάρρευση των συνομιλιών και σε αύξηση της παραγωγής.
Ωστόσο, ο Peskov είπε ότι ο Πρόεδρος Vladimir Putin δεν σχεδιάζει να καλέσει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ +, μια κίνηση που στο παρελθόν βοήθησε στην εξομάλυνση κάθε διαφοράς.
Ο ΟΠΕΚ + πρέπει να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία αύξησης των τιμών αρκετά για να βοηθήσει τους προϋπολογισμούς τους, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να αυξάνεται η ανταγωνιστική παραγωγή των ΗΠΑ.
Η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ τείνει να ανεβαίνει καθώς οι τιμές αυξάνονται πάνω από 50 $ το βαρέλι.
Προσθέτοντας την πρόκληση στον ΟΠΕΚ +, η οικονομία της Μόσχας μπορεί να αντέξει χαμηλότερες τιμές πετρελαίου από αυτές του Ριάντ.
Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν 0,5% περίπου στα 48 $ κατά 1405 GMT, θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 10% εάν ο ΟΠΕΚ αποτύχει να ανατρέψει τις περικοπές, ανέφερε η Deutsche Bank σε report. Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, άνοδος που προκλήθηκε από τις ελπίδες για το εμβόλιο και τις προσδοκίες για ανατροπή των περικοπών του ΟΠΕΚ +.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης