Τελευταία Νέα
Διεθνή

O σχεδιασμός της Merkel για τη μετωπική σύγκρουση με Ουγγαρία και Πολωνία στη Σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου

O σχεδιασμός της Merkel για τη μετωπική σύγκρουση με Ουγγαρία και Πολωνία στη Σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου
Η κόκκινη γραμμή της καγκελαρίου Merkel έναντι των αξιώσεων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και της απειλής για veto σε προϋπολογισμό και Tαμείο Aνάκαμψης
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel προετοιμάζει το έδαφος για μια μετωπική αναμέτρηση με δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν απειλήσει να ασκήσουν veto στο  πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας 2,2 τρισ. δολ. από τις συνέπειες της πανδημίας  με αφορμή την απαίτηση για την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Ουγγαρία και η Πολωνία οδεύουν προς τη σοβαρότερη σύγκρουση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, αφού επανέλαβαν τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ότι δεν θα συμφωνήσουν στη σύνδεση των εκταμιεύσεων των κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης με τη «ρήτρα αιρεσιμότητας» που αφορά την ισχύ του κράτους δικαίου.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και ο Ούγγρος ομόλογός του, Viktor Orban επέμειναν εκ νέου να αλλάξουν μια συμφωνία η οποία επετεύχθη τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει.
«Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εντός της ΕΕ, είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά αυτή πρέπει να συνάδει με τις Συνθήκες της ΕΕ», δήλωσε ο Piotr Muller, εκπρόσωπος του Morawiecki, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών της Ανατολικής Ευρώπης στη Βαρσοβία.
Καθώς η Merkel οδεύει προς το τέλος της τέταρτης και τελευταίας θητείας της, αυτή και άλλοι ηγέτες της ΕΕ αυξάνουν την πίεση στην Πολωνία και την Ουγγαρία να ανακρούσουν πρύμνα.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο»

Τέκνο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, η Merkel από καιρό υποστηρίζει την παροχή ρευστότητας για να ενισχυθεί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου σε πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Ύστερα από 15 χρόνια στη θέση της καγκελαρίου, έχει μπροστά της πολλά ανοικτά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.
Αλλά τώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα λύση στο αδιέξοδο όσον αφορά την έγκριση του πακέτου τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και περίπου 750 δισ. ευρώ κοινά χρηματοδοτούμενων ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.
Και ακόμη και όταν κάλεσε για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές, απέρριψε τους ισχυρισμούς των Orban και Morawiecki ότι μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ τον Ιούλιο σχετικά με τις εκταμιεύσεις των κοινοτικών πόρων εμπλέκει εσφαλμένα τον προϋπολογισμό και θέματα που σχετίζονται με δημοκρατικούς κανόνες.
«Το κράτος δικαίου είναι η βάση για το ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Το επιχείρημα ότι οι προϋποθέσεις «εισήχθησαν από την πίσω πόρτα στη διαδικασία του προϋπολογισμού, δεν ισχύει», επισήμανε.

Η ομοφωνία και το δημοκρατικό κεκτημένο

Η ομόφωνη έγκριση και από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί στην Κομισιόν να αυξήσει το χρέος αντλώντας ρευστότητα από τις κεφαλαιαγορές για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε συνάντηση των απεσταλμένων των κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (30/11), ο Γερμανός πρέσβης δήλωσε ότι θα ληφθεί απόφαση έως την Τετάρτη (2/12) σχετικά με το εάν είναι δυνατός ένας συμβιβασμός είτε η απόφαση θα πρέπει να παραπεμφθεί στους ίδιους τους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε επίσης στους συναδέλφους του ότι η αντιπαράθεση θα πρέπει να επιλυθεί από τους ηγέτες των κρατών μελών.
Ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία εδώ και καιρό παραβιάζουν το δημοκρατικό κεκτημένο, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κατορθώνουν να τις πειθαρχούν.
Αυτό άλλαξε με την πρόταση να συνδεθεί η παροχή ρευστότητας με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Οι Βρυξέλλες ερευνούν τις δύο χώρες για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων, καθιστώντας τις υποψήφιες για περικοπές στη χρηματοδότηση που θα μπορούσε να ανέλθει συνολικά 180 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Υπαρξιακή κρίση

Ο Morawiecki και ο Orban ζήτησαν αλλαγές στην εν λόγω πρόταση σε μια συνεδρίαση στις 26 Νοεμβρίου, ένα αίτημα που άλλα μέλη της ΕΕ έχουν απορρίψει.
Η Γαλλία δήλωσε ότι εάν δεν αποσύρουν το veto τους εντός ημερών, θα μπορούσε να προκληθεί σοβαρή και δυνητικά υπαρξιακή κρίση στην ΕΕ των «27» εθνών η οποία αντιμετωπίζει και το ζήτημα του Brexit.
Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία κινούνται προς μια βαθιά απομόνωση.
Η εγχώρια κατάσταση καθίσταται επίσης πιο επισφαλής, με ισχυρές πλειοψηφίες τόσο στην Ουγγαρία όσο και στην Πολωνία να υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ και την σχετική ταυτότητα, η οποία τις βοήθησε να μεταμορφώσουν τις οικονομίες τους μέσω χρηματοδότησης που υπερβαίνει κατά πολύ τους πόρους που καταβάλλουν.
Επιχειρηματικές ομάδες στη Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και εργοδοτικών ενώσεων έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο Morawiecki τη Δευτέρα (30/11), λέγοντας ότι τo ενδεχόμενο veto θα άφηνε την Πολωνία «χωρίς εταίρους και χωρίς χρήματα».
 
www.bankingnews.gr


 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης