Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Θετικό νέο η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημαντική η συμβολή των προγραμμάτων της Fed

Powell: Θετικό νέο η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημαντική η συμβολή των προγραμμάτων της Fed
Θετικό νέο χαρακτηρίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell
Θετικό νέο χαρακτηρίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, ο οποίος θεωρεί επίσης σημαντική τη συμβολή των προγραμμάτων της Fed για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των δανειακών προγραμμάτων που καταρτίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Την ίδια έμφαση αναμένεται να δώσει την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.
Μερικά από τα βασικά προγράμματα που εφαρμόζει η Fed από την αρχή της πανδημικής κρίσης τον Μάρτιο του 2020 λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
«Αυτά τα προγράμματα χρησιμεύουν ως backstop σε βασικές πιστωτικές αγορές και έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση της ροής των πιστώσεων από τις τράπεζες», θα δηλώσει ο Powell στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας.
«Έχουμε αναπτύξει αυτές τα προγράμματα δανεισμού σε άνευ προηγουμένου βαθμό».
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, ο οποίος θα εμφανιστεί δύο φορές στο Κάπιτολ Χιλ με τον Πάουελ αυτήν την εβδομάδα, είπε ότι η νομοθεσία που επέτρεψε στα προγράμματα να εφαρμοστούν δεν τους επιτρέπει να «τρέξουν» μετά τις 31 Δεκεμβρίου.
Οι δύο αξιωματούχοι μιλούν για τον νόμο CARES που το Κογκρέσο πέρασε για να βοηθήσει την οικονομία εν μέσω της πανδημίας.
Σε ξεχωριστές παρατηρήσεις, ο Mnuchin είπε ότι η χρηματοδότηση ύψους 455 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζεται για την Fed θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα για άλλους σκοπούς.
Στον αντίποδα, η Fed δήλωσε ότι θα προτιμούσε να συνεχίσει τα προγράμματα στο επόμενο έτος.
Τα εν λόγω προγράμματα της Fed παρείχαν χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και διοχέτευσαν χρήματα σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.
Παρότι ο Powell είπε ότι τα προγράμματα «βοήθησαν στο ξεκλείδωμα χρηματοδότησης σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», χρησιμοποιήθηκαν πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό (λίγο πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια) - αν και η Fed τόνισε ότι η «παρουσία» τους παρείχε σημαντική εμπιστοσύνη στις αγορές.
Ο Powell χαρακτηρίζει πολύ θετικά τα νέα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, είναι ανησυχητική και θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τους επόμενους μήνες.
«Παραμένει δύσκολο να εκτιμηθούν ο χρόνος και το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων αυτών των εξελίξεων», πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε ότι η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία πολιτικής της.
Σημειώνεται πως, εκτός από τα προγράμματα δανεισμού και ρευστότητας, η Fed μείωσε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς στο 0% και αγοράζει τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων το μήνα.
Η Fed θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια σειρά από άλλα προγράμματα που στοχεύουν κυρίως στη διατήρηση της λειτουργίας των αγορών με χρήματα που δεν συνδέονται με τον νόμο CARES.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης