Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Λειτουργικό χάος στον e - ΕΦΚΑ - Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρηματιών για ασφαλιστική ενημερότητα - Λάθη σε συντάξεις και αναδρομικά

tags :
Λειτουργικό χάος στον e - ΕΦΚΑ - Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρηματιών για ασφαλιστική ενημερότητα - Λάθη σε συντάξεις και αναδρομικά
Χάος στον e-ΕΦΚΑ - Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρηματιών για ασφαλιστική ενημερότητα
Λειτουργικό χάος έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού στον e-ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να είναι ανενημέρωτα τα ασφαλιστικά βιογραφικά στην πλειοψηφία τους και ενώ εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε ελευθεροεπαγγελματίες και επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, τα λάθη είναι απανωτά και δεν αφορούν μόνο την καθυστέρηση στις ενημερώσεις των πληρωμών των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά εκτείνονται και στο πεδίο της έκδοσης συντάξεων, αλλά και της εκκαθάρισης λαθών.
Προκειμένου να διορθωθούν τα όποια λάθη και οι όποιες αστοχίες, ο μόνος τρόπος είναι το κλείσιμο ραντεβού, σε τηλέφωνα που ποτέ δεν απαντάνε στους ασφαλισμένους.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία (δημοσιεύουμε πιο κάτω το ειδοποιητήριο ασφαλιστικών εισφορών) όπου αφορά τις εισφορές Οκτωβρίου και ενώ έχει δοθεί καταληκτική ημερομηνία πληρωμής η 7η Δεκεμβρίου, χρεώνει στα 220 ευρώ της 1ης ασφαλιστικής κλάσης 7,33 ευρώ τέλη και προσαυξήσεις.  
Το κυριότερο όμως είναι ότι έχει χρεώσεις από παλιές οφειλές 4 επιπλέον μήνες (880 ευρώ), όταν σύμφωνα με τον ασφαλισμένο η οφειλή είναι μία δόση (220 ευρώ) συν η τρέχουσα.
Image
Image
Την ίδια στιγμή ο Ενιαίος Σύνδεσμος Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) διαπίστωσε τεχνικό λάθος σε κάποια υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, που είχε ως αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες, από το σύνολο των 34.000 περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων να μην ενσωματώσουν ούτε τις αυξήσεις που ορίζει ο νόμος (80% αντί για 50% επί του μισθού του δικαιούχου κατά το τελευταίο έτος εργασίας του), ούτε όμως και τα αναδρομικά 15 μηνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εφαρμογή της διάταξης. Πρόκειται για τη διάταξη του νόμου Βρούτση, σύμφωνα με την οποία οι προσωρινές συντάξεις (προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος) θα πάνε στο 80% της κύριας από το 50%-70% που αντιστοιχεί σε διάφορα ταμεία.
Μάλιστα, το ΕΝΔΙΣΥ αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ απέστειλαν επιστολή ήδη από τις 24 Νοεμβρίου προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνοντας για το πρόβλημα και ζητώντας χρόνο για την επίλυσή του.
Επίσης, σε εκατοντάδες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι καταβλήθηκε μόλις ένα μέρος των αναδρομικών από το ποσό που επρόκειτο να χορηγηθεί (ακολουθούν πίνακες).
Image
Υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης 7/7/2014 και οι κρατήσεις του με τον νόμο 4093/12 ξεκίνησαν από τον 6/2015 με ποσό 61,48€ τον μήνα (δεν είχε πάρει επικουρική).
Τον 2/2016 η κράτηση του ν. 4093/12 αυξήθηκε στα 107,55€ (διότι έλαβε επικουρική).
Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν πήρε καθόλου αναδρομικά και δικαιούται: 788,5€ καθαρά, μετά από την ανάλυση που έχουμε κάνει στον παραπάνω πίνακα.  
Image
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης