Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για την ημερομηνία άρσης του lockdown - Στους 2.406 οι νεκροί - Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ

Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για την ημερομηνία άρσης του lockdown - Στους 2.406 οι νεκροί - Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ
Προς παράταση του lockdown έως 15/12 - Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ - Τα σενάρια για το άνοιγμα
(Συνεχές upd) Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες 30/11 από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τελευταία ημέρα ενός πολύ δύσκολου Νοεμβρίου, επιτρέπουν σχετική αισιοδοξία, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ έχει σταθεροποιηθεί πλέον και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Ωστόσο, μικρό κύμα ανησυχίας δημιουργούν οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι ο κορωνοϊός κρατά σε απόσταση τους πολίτες από τα νοσοκομεία και από την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν.

Το 50% των νέων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σταθερά η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% των κρουσμάτων, μετρώντας η μεν 255 και η δε 213 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους.
Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας, στο 9,18%» είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας 30/11 η λοιμοξιολόγος Β. Παπαευαγγέλου.
Η ειδικός αναφέρθηκε, ωστόσο, και σε άλλους ασθενείς, πλην εκείνους που νοσούν λόγω κορωνοϊού, προτρέποντάς τους να μην φοβούνται να ζητούν περίθαλψη στο σύστημα Υγείας. «Υπό το φόβο του κορωνοϊού και πάλι άδειασαν τα νοσοκομεία μας.
Έχουμε ελάχιστους για νοσήματα εκτός covid, αλλά και κάποιους που έρχονται καθυστερημένα γιατί φοβούνται» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους Έλληνες να μην παραμελούν την υγεία τους.

Ποιες περιοχές παραμένουν  στο «κόκκινο»

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.
Ο καθηγητής ανέφερε πως στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες είναι σαφής η υποχώρηση των νέων θετικών στον κορωνοϊό διαγνώσεων, -στην Αττική η μείωση είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη 20% - αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δυτική Ελλάδα και με τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας.
Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το φορτίο νοσηρότητας που θα συνεχίσουν να κουβαλούν αλλά και το πλέγμα των μέτρων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν.
Η πίεση στο ΕΣΥ και ιδίως στις ΜΕΘ θα παραμείνει μεγάλη, όπως ανέφεραν και οι δύο ειδικοί.
Χθες νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα περί τους 4.400 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 3.520 σε απλές κλινικές και οι 890 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Η κορύφωση του κύματος των νοσηλευομένων τοποθετήθηκε χρονικά από τον κ. Μαγιορκίνη στο μέσο της περασμένης εβδομάδας, ενώ εκτίμησε πως η μείωση της καμπύλης των νοσηλειών θα αποτυπωθεί στο τέλος αυτής και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Επανέλαβε τέλος πως διαπιστώνεται βαρύ προφίλ νοσηρότητας στις ηλικιακές ομάδες 40-64 χρόνων και 65 χρόνων και άνω.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Ένα και μοναδικό το μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων - Απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα

Σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Αρκουμανέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως «απαράδεκτα και κακόβουλα», ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ αυτά τα δημοσιεύματα  «απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων, αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της χώρας».
«Τα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία», υποστήριξε ακόμη.
Τέλος αναφερόμενος στα περί μυστικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες επεσήμανε ότι «φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
Και εκείνου καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».
Τέλος τόνισε ότι το μόνο που κάνουν αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μία κρίσιμη περίοδο.

Εισαγγελική έρευνα για τα δημοσιεύματα

Υπό εισαγγελική διερεύνηση τελούν πλέον τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό καθώς η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνα με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Δημοκρατία» διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, την οποία ανέθεσε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη.
Στο πλαίσιο της έρευνας που τώρα ξεκινάει, ο εισαγγελέας θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα καλέσει τους πρώτους μάρτυρες για κατάθεση με στόχο να διακριβώσει τη βασιμότητα τους.
Πάντως, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ έχουν διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί διπλού τρόπου καταγραφής κρουσμάτων. Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Στην ίδια ανακοίνωση πως όσοι διακινούν τα συγκεκριμένα σενάρια «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19» και «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ».

Στους 2.406 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 30/11 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.044, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 105.271 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 53% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.406 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 600 (73,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 105.271 κρουσμάτων, τα 4.888 (4,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 28.075 (26,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.373.566 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 213194 δείγματα
Image


Ζαχαράκη (υφυπουργός Παιδείας): Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Τη θέση ότι στα τέλη της εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων διατύπωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Ζαχαράκη υποστήριξε ότι «εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών».
«Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους.
Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων» υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας, η οποία ερωτηθείσα για το εάν θα συμπτυχθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.
Η κα. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί, ωστόσο η εκπαίδευση δια ζώσης είναι αναντικατάστατη.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, η υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Ήλθαν τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια

Τέσσερα από τα επτά ψυγεία βαθέως ψύξεως ενόψει των εμβολίων για τον Covid -19 ήλθαν στην Ελλάδα με φορτηγά τις προηγούμενες μέρες.
Με τα εν λόγω ψυγεία αναμένεται πως θα επιτευχθούν οι απαιτούμενες θερμοκρασίες για την διατήρηση των εμβολίων, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τους - 80 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, που μετέδωσε και την είδηση.
Να σημειωθεί ότι στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι προσομοιώσεις εμβολιασμών, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα περί τα τέλη του έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης