Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίθεση Pompeo σε Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ - Εναντιώνεται στις αρχές της Συμμαχίας - Cavusoglu: Οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας»

Επίθεση Pompeo σε Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ - Εναντιώνεται στις αρχές της Συμμαχίας - Cavusoglu: Οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία
Σε μια ασυνήθιστη για τα νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Mike Pompeο, εκτόξευσε πυρά κατά της Τουρκίας.
Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μevlut Cavusoglu, προφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας

Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν.
Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του State Department επιβεβαιώνει την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.
Στα μέσα Νοεμβρίου, μάλιστα, ο Pompeo είχε ζητήσει ΗΠΑ και Ευρώπη να συνεργαστούν ώστε να απαντήσουν σε ενέργειες της Άγκυρας που υπερβαίνουν τα εσκεμμένα κατά τους τελευταίους μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Pompeo ταξίδεψε μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά όχι τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan ή τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία

Η αγορά από την Άγκυρα των S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε τη βασική αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι S-400 θα παρέχουν στη Μόσχα μια πλάγια οδό για να παίρνει πληροφορίες για τα προηγμένα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, ως αντίποινα για τους S-400, η Ουάσιγκτον σταμάτησε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Με επίθεση σε ΗΠΑ και Γαλλία απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Cavusoglu στην τοποθέτηση του Αμερικανού ομολόγου του

Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μevlut Cavusoglu, προφανώς ενοχλημένος από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που προηγήθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Cavusoglu επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Ειρήνη", λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.
Μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Cavusoglu υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».
Κατέληξε την παρέμβαση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης