Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας στο ΝΑΤΟ: Αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο

Δένδιας στο ΝΑΤΟ: Αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το σύνολο των συμμάχων πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, υποδέχθηκε την έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το "ΝΑΤΟ 2030", η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στους Υπουργούς Εξωτερικών, τονίζοντας ότι το σύνολο των Συμμάχων - ανεξαιρέτως - έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας.
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Πρόσθεσε ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί "μαξιμαλιστικών θέσεων", συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Πρόσθεσε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.
Κατέληξε επί του σημείου αυτού εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό και υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με βασικό γνώμονα τη συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε οργανισμού.
Τέλος, δεδομένου ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν η τελευταία παρουσία του απερχόμενου Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Pompeo, o Έλληνας υπουργός τον ευχαρίστησε για την αξιέπαινη συνεισφορά του στην ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και στην προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης