Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Κέρδη 12,8 εκατ. στο 9μηνο 2020 - Στα 696 εκατ. το επαναλαμβανόμενο EBITDA

tags :
ΔΕΗ: Κέρδη 12,8 εκατ. στο 9μηνο 2020 - Στα 696 εκατ. το επαναλαμβανόμενο EBITDA
ΔΕΗ: Κέρδη 12,8 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  (EBITDA) του εννεαμήνου 2020 για το σύνολο του Ομίλου της ΔΕΗ έχουν ενισχυθεί από την επιστροφή €44,8 εκατ. λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους €32,5 εκατ.
Χωρίς τα ποσά αυτά, το  EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώνεται σε €696 εκατ. Αντίστοιχα και για λόγους συγκρισιμότητας, το EBITDA του εννεαμήνου 2019 προσαρμόζεται σε €96,9 εκατ. για την θετική επίπτωση από την επιστροφή €99,3 εκατ. έναντι του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ-ΕΛΑΠΕ. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το περιθώριο EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 19,8% από 2,7% πέρυσι.
Το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση για το εννεάμηνο του 2020  έχει επηρεαστεί θετικά από τα μέτρα που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς και από την  χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και τον χαμηλότερο όγκο εκπομπών CO2 και τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης από τα ΝΟΜΕ.   
 Τα αποτελέσματα προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκαν σε κέρδη €43,7 εκατ. ενώ χωρίς την προσαρμογή τα κέρδη ανέρχονται σε €46,6 εκατ.
Αντίστοιχα, το εννεάμηνο 2019 οι ζημίες προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση ανήλθαν σε €451,2 εκατ. ή €416,8 εκατ. χωρίς τις σχετικές προσαρμογές για την προαναφερθείσα θετική επίπτωση από τον ΕΛΑΠΕ και για την αρνητική επίπτωση από την απομείωση αξίας των θυγατρικών «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Α.Ε.» και «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε.» κατά €64,9 εκατ.
Σημειώνεται ότι, το γ΄ τρίμηνο 2020 το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε €238,7 εκατ. έναντι €87,6 εκατ. το γ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση καταγράφηκαν κέρδη €14,8 εκατ. έναντι ζημιών €98,4 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Image
Covid-19

Η Διοίκηση του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις σχετικά με τη ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 και τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, μελετώντας σε συνεχή βάση τυχόν αρνητικές ή θετικές επιπτώσεις, που ενδέχεται να προκύψουν, στην οικονομική τους θέση, τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, τις χρηματικές ροές τους και την υλοποίηση των επιχειρηματικών και επενδυτικών τους σχεδίων, προβαίνοντας σε εκτιμήσεις και ποσοτικοποιώντας όπου είναι εφικτό τα σχετικά μεγέθη.
Από τις διενεργηθείσες εκτιμήσεις, δεν φαίνεται να προκύπτουν για τον Όμιλο και τη Μητρική Εταιρεία αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τα μέχρι τώρα μέτρα για τη μη διάδοση του COVID-19.  

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Τα οικονομικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου 2020 με EBITDA ύψους €239 εκατ. σε επαναλαμβανόμενη βάση, συνεχίζουν την θετική πορεία που είχε καταγραφεί στα προηγούμενα τρίμηνα, αποτελώντας το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο υψηλών επιδόσεων.
Έτσι, το EBITDA για το εννεάμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε €696 εκατ. φέρνοντάς μας ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη του αναθεωρημένου από τον Σεπτέμβριο στόχου για λειτουργική κερδοφορία ύψους €850 - 900 εκατ. για το σύνολο του έτους.
Η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019, των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, των μειωμένων εκπομπών CO2 ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα λειτουργίας και απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, της σταδιακής απομείωσης των ΝΟΜΕ και της μείωσης λειτουργικών δαπανών.
Σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, ολοκληρώσαμε την συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες - την πρώτη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων από λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη - με την αρχική άντληση €150 εκατ. από την συνολική σύμβαση των €200 εκατ. Επιπλέον, σε συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξασφαλίσαμε νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους €330 εκατ. για επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι θετικές αυτές επιδόσεις αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο νέο κύμα πανδημίας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη και η χώρα μας.
Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, διαθέτουμε πλέον περισσότερα εργαλεία για την διαχείριση των προκλήσεων που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας, έχοντας ανασχεδιάσει τα κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών μας, αυξάνοντας διαρκώς την χρήση του e-bill και των ηλεκτρονικών πληρωμών και παρέχοντας δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη.   
Παρουσιάσαμε την νέα εταιρική εικόνα της ΔΕΗ σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αναδεικνύοντας παράλληλα την διαρκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ανανέωσης και προσαρμογής της Εταιρείας στις νέες συνθήκες.
Η πρόοδος στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας πλάνου και η συνακόλουθη  βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ΔΕΗ αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από τον οίκο Standard & Poor’s, με την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εταιρείας σε Β από Β-.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης