Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κυβερνητικό ρήγμα για τη μεταρρύθμιση του ESM - Δεν στηρίζει η Forza Italia του Berlusconi

Ιταλία: Κυβερνητικό ρήγμα για τη μεταρρύθμιση του ESM - Δεν στηρίζει η Forza Italia του Berlusconi
Βουλευτές Κινήματος των 5 Αστέρων θεωρούν ότι με τη μεταρρύθμιση του ESM αυξάνεται ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Silvio Berlusconi δήλωσε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης Forza Italia δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία πριν από την κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η μεταρρύθμιση του ταμείου διάσωσης, γνωστού ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων - το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο – υποστηρίζει ότι ο νέος ESM θα αυξήσει τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους της χώρας το οποίο βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο.
Οι σύμμαχοί του Κινήματος στο Δημοκρατικό Κόμμα όχι μόνο υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση του Μηχανισμού, αλλά επιθυμούν επίσης η Ιταλία να χρησιμοποιήσει κονδύλια του ESM προκειμένου να στηρίξει το σύστημα υγείας της το οποίο έχει καταστραφεί από την πανδημία.
Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Vito Crimi δήλωσε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει απρόθυμα τη μεταρρύθμιση του ESM, αλλά ορισμένοι από τους νομοθέτες του αναμένεται να αψηφήσουν τις εντολές του κόμματος και να το καταψηφίσουν, μαζί με τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Δεν θα ψηφίσω ποτέ υπέρ της μεταρρύθμισης του ESM», δήλωσε ο βουλευτής του κινήματος των 5 Αστέρων Alvise Maniero στο Reuters.

Σε δύσκολη θέση ο Conte

Η άρνηση του Berlusconi σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χάσει την ψηφοφορία, γεγονός που θα έφερνε τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte στη δύσκολη θέση είτε να αγνοήσει το κοινοβούλιο είτε να εμποδίσει τη μεταρρύθμιση του ESM σε επίπεδο ΕΕ.
Στις 9 Δεκεμβρίου, ο Conte θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου πρόκειται να εγκριθεί η μεταρρύθμιση του μηχανισμού.
Ο ESM συνέβαλε στη στηριξη των υπερχρεωμένων χωρών στην κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ από το 2009 και μετά, και είναι διακριτός από το Ταμείο Ανάκαμψηςτης ΕΕ, που πρόκειται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Berlusconi δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση έδωσε υπερβολική ισχύ στις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ να αποφασίσουν τη χρήση των κονδυλίων του ESM, καθώς παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης