Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χριστούγεννα με sms στο 13033 – Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς και την άρση του lockdown 2

Χριστούγεννα με sms στο 13033 – Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς και την άρση του lockdown 2
Αν συνεχιστούν τα κρούσματα να κυμαίνονται στο επίπεδο των 1.500 - 2.000 τότε η επιτροπή επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων προκρίνει την παράταση του lockdown 2 μέχρι τις 21/12
Αυξάνονται συνεχώς οι μεταβλητές της πολύπλοκης εξίσωσης που καλείται να λύσει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown 2, με το δρόμο για το άνοιγμα της αγοράς να γίνεται ακόμα πιο δύσκολος.
Τα υψηλά κρούσματα αποκαλύπτουν την αντοχή του κορωνοιού, το μέγεθος της πλημμελούς τήρησης του lockdown 2 από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις.

Παράταση lockdown μέχρι 21/12

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι οποιεσδήποτε προσδοκίες για άνοιγμα της οικονομίας.
Πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να δουν την κατάσταση με ορίζοντα 15 ημερών που σημαίνει ότι θα πρέπει να την επανεξετάσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και όχι της τρέχουσας όπως έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αυτό που είναι δεδομένο, είναι πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του lockdown.
Αυτό που ακόμη βρίσκεται υπό σκέψη είναι αν η καραντίνα θα παραταθεί για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη.
Αν συνεχιστούν τα κρούσματα να κυμαίνονται στο επίπεδο των 1.500 - 2.000 τότε η επιτροπή επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων προκρίνει την παράταση του lockdown μέχρι τις 21/12, όπως είχαμε γράψει και χθες στο bankingnews.gr.
Αν συμβεί αυτό και δεν αλλάξει δραστικά η κατάσταση, τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με sms στο προσφιλή μας αριθμό 13033.

Μερικό άνοιγμα αγοράς στις 14/12 με προϋποθέσεις

Βάσει αυτού το πολύ ισχυρού, πλέον, σεναρίου δεν θα μπορέσει να ανοίξει ενιαία το λιανεμπόριο.
Στο Μαξίμου επεξεργάζονται ένα μεταβατικό σενάριο ανοίγματος των μικρών καταστημάτων, των εποχιακών μαγαζιών και των κομμωτηρίων στις 14 Δεκεμβρίου με πολύ αυστηρούς όρους. Δηλαδή, εξυπηρέτηση με ραντεβού και click away καθώς και με σχετικό μήνυμα στο 13033.
Αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο, θα εξαρτηθεί από την εβδομάδα 7/12-13/12.
Στις 21 Δεκεμβρίου, εάν και εφόσον έχουμε σταθερή κατάσταση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, θα ανοίξουν και τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά και πάλι με τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα κατά του συνωστισμού.  
Τα σχολεία και η εστίαση θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να ανοίξουν μέσα στο Δεκέμβριο καθώς είναι εστίες διασποράς του ιού.
Το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι έστω και με αυτό τον υποτυπώδη τρόπο να γίνει ο εορτασμός των Χριστουγέννων και να κινηθεί η αγορά.
Αποτελεί προτεραιότητα σε αυτή τη φάση απέναντι στα σχολεία, που μπορούν να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2021.
Αν δεν κινηθεί η αγορά έστω και για λίγες μέρες τα Χριστούγεννα θα έχεις πολλαπλασιαστικές συνέπειες σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες του χώρου του εμπορίου.
Είναι εκ των ων ουκ άνευ, να πούμε ότι οι μετακινήσεις απαγορεύονται κατηγορηματικά.
Το βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι εάν δεν μειωθεί το φορτίο των νοσούντων στις ΜΕΘ, το ΕΣΥ θα «σκάσει» και θα χρειαστεί να επιλέγονται τα περιστατικά.
Σε μία χώρα που χάνει ουσιαστικά ένα μικρό χωριό κάθε μέρα είναι μία πολύ κακή εικόνα για ένα σύγχρονο κράτος.
Πάνω σε αυτό το μέτωπο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να ξεκινήσει δραστική επίθεση διαρκείας μέχρι τα Χριστούγεννα στοχεύοντας στο δίδυμο Αρκουμανέα-Κικίλια.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης