Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: H Nexans με την Cenergy θα έφθανε τη leader της αγοράς Prysmian

Morgan Stanley: H Nexans με την Cenergy θα έφθανε τη leader της αγοράς Prysmian
Tι ανέφερε έκθεση του Αμερικανικού οίκου για την Cenergy έως 10% το μερίδιο αγοράς στα υποθαλάσσια καλώδια
Η συμφωνία Nexans- Cenergy ναυάγησε προσώρας ωστόσο έκθεση της Morgan Stanley (12 Nοεμβρίου) την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Bankinews.gr, αναφέρει ότι, 1) το ενδιαφέρον των Γάλλων ήταν ο κλάδος των υποθάλασσιων καλωδίων για να φθάσουν το μερίδιο αγοράς της ανταγωνίστριας Prysmian και 2) οι ανάλογες συναλλαγές εξαγοράς πληρώθηκαν απο 9 φορές 15 φορές τον δείκτη Enterpise Value/EBITDA.
Η έκθεση της Morgan Stanley για την Nexans (τιμή – στόχος 48 ευρώ ) αποκαλύπτει ότι, η Nexans επεδίωκε την εξαγορά, ωστόσο όπως θα δούμε η συναλλαγή χάλασε προσώρας – στην αποτίμηση της Cenergy, αλλά και πιθανώς στο ποσοστό μετοχών που θα ελάμβανε στη Nexans.
Όπως θα δούμε επίσης με βάση προηγούμενα στοιχεία συναλλαγών, ο κλάδος υπόγειων καλωδίων θα μπορούσε να πωληθεί έως και 15 φορές το Edidta (μέσος όρος) δηλαδή 945 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα όσα δημοσιεύθηκαν η Nexans θα έδινε 250 εκατ. ευρώ μετρητά, 300 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων μετοχών Nexans και ανάληψη εταιρικού δανεισμού ύψους 255 εκατ ευρώ, δηλαδή έμαι συμφωνία 800 εκατ. ευρώ.
Η ανάλυση, όμως, της Morgan Stanley αναδεικνύει την κρυμμένη υπεραξία της Cenergy διότι έχοντας μερίδιο αγοράς 10% στα υποθαλάσσια καλώδια υψηλής τάσης η Nexans θα έφθανε τον leader της αγοράς.
Συμπερασματικά, αν και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή πρόταση της Nexans προς την Βιοχάλκο, η ελληνική πλευρά επεδίωξε  ένα υψηλότερο τίμημα  - όταν ολόκληρη η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 300 εκατ. ευρώ.                   

Tι ανέφερε η έκθεση

Η ανάλυση της Morgan Stanley σημείωνε ότι η Nexans επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με την Cenergy σε πρώϊμο στάδιο.
H Cenergy Holdings, όπως προσθέτει η ανάλυση έχει δυο κύριους κλάδους δραστηριότητας σωλήνες αγωγών και καλώδια, δίνοντας υπηρεσίες σ ένα μεγάλο εύρος βιομηχανιών, εταιρείες κοινής ωφέλειας, κατασκευαστικές.
Η Cenergy το 2019 είχε πωλήσεις 958 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο Ebidta 90 εκατ. ευρώ (περιθώριο 9,4%) και ένα ανεκτέλεστο έργων 530 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης καθαρού δανεισμού ήταν 4,6 στο τέλος του 2019.
Οικονομικά στοιχεία  Σ αυτό το στάδιο η Nexans, σημειώνει η Morgan Stanley, η Nexans δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του deal, ωστόσο η Cenergy είπε ότι αφορά το κλάδο των καλωδίων (σ.σ. σύμπραξη των δυο κλάδων ήταν η αναφορά).
Ο κλάδος των καλωδίων της Cenergy είχε πωλήσεις 580 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο EBITDA στα 65 εκατ. ευρώ (11,2% περιθώριο ) και είναι υψηλά μοχλευμένη με 4 φορές τον δείκτη καθαρό δανεισμό προς Ebidta στο τέλος του 2019.
Στο τέλος εξαμήνου το ανεκτέλεστο των έργων στα καλώδια ήταν 440 εκατ. ευρώ.
Συγκριτικά, η Nexans ειχε 1,5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο στο 9μηνο του 2020, με τις πωλήσεις του 2019 στα 6,5 δις. ευρώ και το προσαρμοσμένο Ebidta στα 413 εκατ. ευρώ.  
“Mέσα στις πωλήσεις καλωδίων της Cenergy περιλαμβάνεται ο κλάδος των υπόγειων καλωδίων (ένας απο τους πιο ελυστικούς τομείς στα καλώδια), αλλά υπάρχουν και άλλες γενικές εφαρμογές των καλωδίων. Εκτιμούμε ότι το μερίδιο της Cenergy στα υψηλής τάσης υποθαλάσσια καλώδια είναι περίπου 5-10% της συνολικής αγοράς.                             

Πιθανή λογική για το deal

“Δεν θα εκπλαγούμε αν η Nexans ενδιαφερθεί για τα καλώδια, ειδικά για τα υπoθαλάσσια, δεδομένης της προηγούμενης στρατηγικής της εταιρείας ς αυτόν τον κλάδο.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Nexans ενδιαφέρεται για το σύνολο της δραστηριότητας των καλωδίων (Ελληνικά καλώδια ) ή μόνο τα υπόγεια.
Εκτιμούμε ότι μαζί με την Cenergy το μερίδιο αγοράς της Nexans θα έφθανε στην μεταφορά μέσω υπόγειων καλώδια θα αυξανόταν στο 40%, δηλαδή όσο έχει ο leader της αγοράς Prysmian”.
Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Cenergy δεν έχει δυνατότητες εγκατάστασης ( σε αντίθεση με άλλους κυρίαρχους της αγοράς, όπως η Nexans).            
      
Tι πληρώθηκε σε άλλα deals  

Κοιτώντας άλλες συναλλαγές στην βιομηχανία, η Morgan Stanley αναφέρει ότι η NKT πλήρωσε στην Abb για τον κλάδο καλωδίων υψηλής τάσης 15 φορές τον δείκτη εταιρικής αξίας προς Ebidta (  15x EV/EBITDA), η Prysmian για την Draka πλήρωσε 13 φορές τον δείκτη 13xLTM EV/EBITDA (6 φορές μαζί με τις συνέργειες) για τον γενικό κλάδο καλωδίων και 9 φορές για τον κλάδο των υποθαλάσσιων καλωδίων.
¨Ολα αυτά τα deals εξαιρούσαν τις πιθανές συνέργειες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης