Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Είμαστε μακριά από την επιβολή άμεσων κυρώσεων στην Τουρκία

Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Είμαστε μακριά από την επιβολή άμεσων κυρώσεων στην Τουρκία
Είναι σαφές ότι δεν θέλει η Γερμανία και δεν είναι μόνο η Γερμανία υποστήριξε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ
Τη θέση ότι είμαστε μακριά από το ενδεχόμενο επιβολής άμεσων κυρώσεων στην Τουρκία διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υποστήριξε πως είναι προφανές πως η Γερμανία και όχι μόνο, δεν θέλουν την επιβολή κυρώσεων.
«Ο βασικός στόχος μας είναι να επικρατήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συμπεριφορά της Τουρκίας ένα πνεύμα διαλόγου, το οποίο θα διέπεται από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Το λέω αυτό γιατί φοβάμαι ότι κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τις κυρώσεις ως αυτοσκοπό» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Βαρβιτσιώτης.
«Η Τουρκία παρότι της προσφέρθηκαν οι δύο δρόμοι στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, της είπαμε ότι από την μία πλευρά έχει μια σχέση συνεργασίας και από την άλλη μια σχέση αντιπαλότητας, για την οποία θα υποστεί συνέπειες, φάνηκε να ακολουθεί τη δεύτερη.
Άρα η Ευρώπη αν θέλει πράγματι να διατηρεί τα ψήγματα της αξιοπιστίας που θέλει να έχει, γιατί σε πολλά έχει χάσει από την αξιοπιστία της, είναι ακριβώς να επιβάλλει αυτή την απόφασή της, που πήρε τον Οκτώβρη.
Θεωρώ ότι είμαστε μακριά από ένα ενδεχόμενο άμεσης επιβολής κυρώσεων για πολλούς λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν έχει προετοιμαστεί ακόμα ο κατάλογος των κυρώσεων από την υπηρεσία των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, δηλαδή από τον κ. Borrell.
Δεν υπάρχει ένας κατάλογος κυρώσεων, προετοιμασμένος για να μπορούμε να πούμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε κάποια από τις κυρώσεις» είπε ο κ.Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι «είναι σαφές ότι δεν θέλει η Γερμανία και δεν είναι μόνο η Γερμανία».
 
Εξαιρετικά επιφυλακτική και η Ισπανία

«Ο Borrell είναι Ισπανός.
Και η στάση της Ισπανίας είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στην επιβολή κυρώσεων, όπως είναι και άλλων μεσογειακών κρατών - μελών.
Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι από τη Σύνοδο Κορυφής να είναι ξεκάθαρο ότι δεν ανοίγουμε μια διευρυμένη ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά και χωρίς αρχή μέση και τέλος όπως το θέλει η Άγκυρα.
Δεύτερον, ότι δεν συζητάμε για τα κυριαρχικά δικαιώματα, αποστρατικοποίηση νησιών ή περιορισμό των χωρικών υδάτων, πράγματα που έχουν μπει το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι.
Και το τρίτο, βεβαίως θέλουμε από τη Σύνοδο Κορυφής το μέγιστο δυνατό στο επίπεδο των κυρώσεων είτε αυτές είναι στη μορφή της επιβολής είτε στη μορφή της προετοιμασίας.
Δεν φαίνεται, και θέλω να είμαι ειλικρινής, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση για να φτάσουμε στο μέγιστο βαθμό των κυρώσεων.
Έχουμε τις επόμενες ημέρες δύο ευρωπαϊκά συμβούλια και υπάρχουν οι διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού στην καλλιέργεια αυτού του κλίματος.
Η ύπαρξη ενός αυτόματου μηχανισμού επιβολής κυρώσεων θα ήταν μια κίνηση τέτοια, ότι προχωράμε προς μια πιο θετική και αποφασιστική στάση της Ευρώπης» υποστήριξε ο κ.Βαρβιτσιώτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης