Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Η νέα ατζέντα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ – Οι προτάσεις της Κομισιόν προς τον Biden

ΕΕ: Η νέα ατζέντα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ – Οι προτάσεις της Κομισιόν προς τον Biden
Tι περιλαμβάνει το κείμενο εργασίας το οποίο κατέθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιλύσουν τις μεταξύ του εμπορικές τους διαφορές αφότου ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο σε μια «νέα διατλαντική ατζέντα», δήλωσε ο Josep Borrell την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, περιγράφοντας τη «λίστα επιθυμιών» για τη βελτίωση των ευρω-ατλαντικών εμπορικών δεσμών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του CNBC και του Reuters.
Ύστερα από τέσσερα χρόνια όπου κυριάρχησε το σύνθημα «η Αμερική πρώτα» του Donald Trump, κατά την οποία η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς στις Βρυξέλλες επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, η ΕΕ αναζητά τώρα στενή συνεργασία με τον Biden για σχεδόν όλα τα θέματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ «πρέπει να συνεργαστούν στενά για την επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς συναλλαγές», υπογραμμίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόταση που καταθέτει προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.
Ωστόσο, το έγγραφο 12 σελίδων που παρουσίασε ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα βήματα, εκτός από το την αναφορά στις «κοινές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών».

Οι δασμοί και οι αλλαγές στον ΠΟΕ

Όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ευελπιστεί να πραγματοποιήσει Σύνοδο Κορυφής το 2021 με την παρουσία του Biden.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την κοινή προσέγγισή τους στη Σύνοδο Κορυφής της 10 Δεκεμβρίου.
Η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δασμούς από τις ΗΠΑ για το χάλυβα και το αλουμίνιο της, και οι δύο πλευρές έχουν επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς, όπως στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ, το κρασί και το τυρί (σ.σ. πλήττοντας τις γαλλικές εξαγωγές), σε μια εμπορική διαμάχη σχετικά με τις επιδοτήσεις στους κατασκευαστές αεροσκαφών.
H Ουάσιγκτον έχει απειλήσει για την επιβολή περαιτέρω δασμών για τα σχέδια της ΕΕ για φορολόγηση εταιρειών ψηφιακών υπηρεσιών.
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις σχετικά με την αξία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και το σύστημα επίλυσης των διαφορών στο πλαίσιο του εν λόγω οργανισμού, τον οποίο η Ουάσιγκτον έχει παραλύσει, εμποδίζοντας τον διορισμό δικαστών σε δευτεροβάθμια όργανα.
Υπό τον Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις προτάσεις που υπέβαλε η ΕΕ και άλλες πλευρές για την επίλυση μιας κρίσης στο Εφετείο του ΠΟΕ, ουσιαστικά το ανώτατο δικαστήριο του παγκόσμιου εμπορίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι «οι μεγάλες δυνάμεις είτε αποσύρονται από τα θεσμικά όργανα είτε τα παίρνουν όμηρους για τα δικά τους συμφέροντα».
Στην πρότασή της, η ΕΕ ανέφερε ότι ένα πρώτο βήμα θα ήταν ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες να ολοκληρώσουν τον διορισμό ενός νέου γενικού διευθυντή του ΠΟΕ και να «διερευνήσουν πώς να αποκαταστήσουν τη βασική λειτουργία επίλυσης διαφορών με τη μεταρρύθμιση του δευτεροβάθμιου οργάνου».

Ο ψηφιακός φόρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να ανοίξουν έναν «διατλαντικό διάλογο» σχετικά με τη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, να βρουν δίκαιους τρόπους για τη φορολόγησή τους και να αντιμετωπίσουν τις «στρεβλώσεις της αγοράς στην ψηφιακή οικονομία».
Άλλοι τομείς εργασίας θα επικεντρωθούν στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, στην τεχνητή νοημοσύνη, στη ροή δεδομένων και στη συνεργασία για τη ρύθμιση και τα πρότυπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης