Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα - Έως -10,5% η ύφεση το 2020, ανάπτυξη από 1,5% έως 4% το 2021

DBRS: Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα - Έως -10,5% η ύφεση το 2020, ανάπτυξη από 1,5% έως 4% το 2021
Ανάπτυξη από 1,5% έως 4% εκτιμά ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar για την ελληνική οικονομία το 2021
Ανάπτυξη από 1,5% έως 4% εκτιμά ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar για την ελληνική οικονομία το 2021, έναντι ύφεσης από -8,5% έως -10,5% το 2020.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η DBRS στο πλαίσιο έκθεσής της για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο για το τρέχον έτος αναμένεται ύφεση της τάξης του 8,6%, έναντι ανάπτυξης 4% το 2021
Στο δυσμενές σενάριο η ύφεση τοποθετείται στο 10,5%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να είναι πολύ αργή, στο ύψος του 1,5%.
Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Σεπτέμβριο ο οίκος είχε κάνει λόγο για ύφεση στην Ελλάδα στο 7% (σ.σ. το ήπιο σενάριο), ανάπτυξη 4% το 2021 και 3,5% το 2022.
Στο δυσμενές σενάριο, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 9% το 2020.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο καναδικός οίκος εκτιμούσε άνοδο του ΑΕΠ της τάξης του 1,5% το 2021 και 4% το 2022.

Βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν διεθνώς αρνητικές.
Η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2020 θα είναι συγκρατημένη.
Αν και οι περισσότερες χώρες έχουν βρει τρόπους για να ελέγξουν τα κρούσματα, το οικονομικό κόστος για να γίνει αυτό είναι μεγάλο, ενώ δεν τυγχάνουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται αποδοχής από τους πολίτες.
Τα μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας και η ανακάλυψη εμβολίων είναι καθησυχαστικές εξελίξεις.
Ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο ιός δύσκολα θα περιοριστεί τους επόμενους μήνες, κάτι που αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία το α’ τρίμηνο του 2021.
Ταυτόχρονα, βέβαια, οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης ύφεσης στην παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να έχουν μειωθεί, δεδομένων των επιτυχών δοκιμών σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένουμε ουσιαστική ανάκαμψη της ζήτησης στον κλάδο των υπηρεσιών – ιδιαίτερα στη φιλοξενία και στους αερομεταφορείς.
 
Αποκλίσεις στις οικονομικές επιδόσεις των χωρών

Οι τελευταίες αναθεωρήσεις του μετριοπαθούς σεναρίου της DBRS Morningstar δείχνουν αποκλίσεις στις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών το 2020.
Μερικές οικονομίες, ιδίως η Νορβηγία και η Ιρλανδία, παρουσιάζουν σχετικά μέτρια ύφεση μέχρι στιγμής, καθώς κατάφεραν να περιορίσουν τον κορωνοϊό.
Άλλες οικονομίες που έχουν αποδειχθεί σχετικά ανθεκτικές μέχρι στιγμής είναι η Αυστραλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο άλλο άκρο, βρίσκονται η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Image
Κυρίαρχη η αβεβαιότητα

Το σκεπτικό πίσω από τα μακροοικονομικά σενάρια της DBRS Morningstar ήταν να παράσχει ένα σαφές και διαφανές πλαίσιο, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον.
Οι προβλέψεις, τελικά, αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω για ορισμένες χώρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ήταν πιο αρνητικές.
Image
Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2021 και οι επακόλουθες επιπτώσεις στην απασχόληση εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους - ιδίως εάν η ανάπτυξη ή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ή αν υπάρξουν μαζικές απολύσεις σε περίπτωση που τα προγράμματα αναστολής εργασίας δεν λάβουν παράταση.
Η αβεβαιότητα είναι διάχυτη.
Η Covid-19 επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις ακόμα, καταλήγει η DBRS.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης