Τελευταία Νέα
Διεθνή

Timmermans (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Δεν θα αναβληθεί η απόφαση για το μηχανισμό του κράτους δικαίου - Δεν είναι καλή η πρόταση Orban

Timmermans (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Δεν θα αναβληθεί η απόφαση για το μηχανισμό του κράτους δικαίου  - Δεν είναι καλή η πρόταση Orban
Τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών και πρέπει να δίνονται σύμφωνα με τις αξίες μας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans
Απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban να αναβληθεί η απόφαση σχετικά με τον μηχανισμό ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου στην ΕΕ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
«Δεν θεωρώ την πρόταση του Orban καθόλου καλή.
Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται σωστά.
Είναι χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών και πρέπει να δίνονται σύμφωνα με τις αξίες μας.
Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις κρατών-μελών, για τις οποίες το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικό, απλώς δεν δημοσιεύεται η γνώμη τους τόσο συχνά στον Τύπο», τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».
Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα, ο Όρμπαν είχε προτείνει να αναβληθεί η απόφαση για τον μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία παρεμποδίζουν επί του παρόντος τη λήψη απόφασης της ΕΕ σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το πρόγραμμα για την οικονομική ανάκαμψη των πληγεισών χωρών από την κρίση του κορωνοϊού.
Οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών προτίθενται να συμφωνήσουν μόνο εάν δεν υιοθετηθούν ταυτόχρονα και τα κριτήρια για το κράτος δικαίου (ήτοι η περίφημη ρήτρα αιρεσιμότητας).

Κλιματική αλλαγή

Επίσης, ο Timmermans εκφράζει την ελπίδα ότι «οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
«Πολλά κράτη μέλη το υποστηρίζουν ήδη», είπε ο ίδιος στην εφημερίδα του Αμβούργου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ευρώπη κατά 55% έως το 2030 (σε σύγκριση με το 1990), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μείωση κατά 60%.
Ακόμη, ο Timmermans δηλώνει αισιόδοξος ότι η προστασία του κλίματος θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί παγκοσμίως στο μέλλον: «Σε τελική ανάλυση, δεν είμαστε μόνοι. Οι Κινέζοι θέλουν να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα έως το 2060 και τώρα εντάσσουν τον στόχο αυτόν στα πενταετή σχέδιά τους.
»Η Ιαπωνία έχει θέσει ως στόχο την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050, όπως επίσης η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική. Και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα τις επαναφέρει στη Συμφωνία του Παρισιού.
Υπάρχει πραγματικά μεγάλη κινητικότητα στο θέμα αυτό», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης