Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης (αν. ΥΠΟΙΚ): Αρχές του 2021 η προχρηματοδότηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης

Σκυλακάκης (αν. ΥΠΟΙΚ): Αρχές του 2021 η προχρηματοδότηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι η αξιολόγηση των business plans θα γίνει από ιδιώτες συμβούλους – «Αναζητούμε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι να πάρουν επιδοτήσεις» σημείωσε
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανατεθεί σε τρίτους η εξέταση των business plans που θα αιτηθούν δανειοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξει προχρηματοδότηση από τις αρχές του 2021.
«Στα δάνεια θα πιστοποιήσουμε σοβαρούς και με υψηλό κύρος ιδιώτες συμβούλους για να κάνουν την πιστοποίηση της επιλεξιμότητας.
Ο όρος για να εκταμιεύσουμε το δάνειο δεν θα είναι η εξέταση από το κράτος του επιχειρηματικού σχεδίου, διότι θεωρούμε ότι ιστορικά το κράτος ήταν εξαιρετικά αναποτελεσματικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσαν Eurobank και Grant Thornton εν όψει των Βραβείων Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», με θέµα: «Ταμείο Ανάκαµψης & Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης – τα όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού»,
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα βασιστούμε στο να υπάρχει τρίτος παίκτης, ο οποίος θα βάλει κεφάλαια ασχέτως του επενδυτή.
Έστω, δηλαδή, ότι ο επενδυτής θα βάλει 20% ίδια κεφάλαια και εμείς 40%, αναζητούμε έναν τρίτο εταίρο, ο οποίος με δικά του κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις θα συμπληρώσει το ποσοστό.
Αναζητούμε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι να πάρουν επιδοτήσεις.
Υπάρχει ένα ‘‘βουνό’' επενδύσεων που περιμένουν να γίνουν στην Ελλάδα».

Παρακολούθηση των δανείων μεσω rating

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η Ελλάδα έχει υποβάλλει το προσχέδιο και βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εμβαθύνει την εξέτασή του και να προχωρήσει κατά τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.
«Οι εκταμιεύσεις θα γίνουν στα μέσα του επόμενου χρόνου, αλλά εμείς θα ξεκινήσουμε έργα με δικό μας κίνδυνο και πόρους, με την βεβαιότητα ότι όποια στιγμή και να πάρουμε τα χρήματα – ένα μεγάλο τους κομμάτι θα είναι προκαταβολή – θα έχουμε ήδη κάνει ένα μέρος απορρόφησής τους στη διάρκεια του α’ εξαμήνου», υπογράμμισε.
Σε σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο ίδιος τόνισε πως θα υπάρξει παρακολούθηση της πορείας των δανείων.
«Είναι σημαντικό να μπορούμε να τα έχουμε υπό μία τρίτη ουδέτερη αξιολόγηση, να είναι rating, έτσι ώστε να φαίνεται η βιωσιμότητά τους ανά πάσα στιγμή, για να μπορέσουμε να εξηγούμε στους διεθνείς ομολογιούχους ότι αυτό το τμήμα του χρέους έχουν μία καλή βαθμολογία και, άρα, τα χρήματα θα επιστραφούν. Θα φτιάξουμε έναν μηχανισμό παρακολούθησης για λόγους δημοσίου χρέους», πρόσθεσε.

Χρηματοδότηση επενδύσεων 30 δισ. 

Αναφερόμενος στις διαφορές που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης με τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε: «Ο λόγος που πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό είναι καταρχήν ότι έχει πολύ ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.
Δηλαδή, πρέπει να πάρουμε τα χρήματα και να τα δαπανήσουμε με επιτυχία μέχρι τον Ιούλιο του 2026 (ένα ΕΣΠΑ από την ώρα που ξεκινά θέλει μία 10ετία για να κλείσει, ενώ αυτό θα ξεκινήσει στην ουσία αργά την άνοιξη του 2021 και θα έχει περίπου πέντε χρόνια).
Επίσης, μας δίνει την ευκαιρία να κινητοποιήσουμε πολλαπλάσιους ιδιωτικούς πόρους.
Θα χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις που θα προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ, με δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ, χαμηλότοκα.
Η κινητοποίηση δεν μένει στα δάνεια, αντίστοιχη θα προσπαθήσουμε να είναι και στις δημόσιες επενδύσεις».

Μεταρρυθμίσεις

Και συνέχισε: «Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι συνδυάζει επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις.
Έχουμε για παράδειγμα τα δημόσια έργα, τα οποία συνοδεύονται και από ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε αποτελεσματικότερα τα χρήματα. Σοβαρές επενδύσεις θα γίνουν και στον τομέα της υγείας, το ΕΣΥ.
Εκεί θα έχουμε και μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς ή η εισαγωγή εκτεταμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων».
Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι θα επιδιώξει η ελληνική οικονομία να μετακινηθεί προς ένα παραγωγικό μοντέλο πιο εξωστρεφές, με μεγαλύτερο μέσο μέγεθος επιχείρησης.
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες οικονομίες κλίμακος, για να είναι πιο παραγωγική και χρειάζεται και πολύ περισσότερη εξωστρέφεια, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης