Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν σκληραίνει τη στάση του για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Ιράν σκληραίνει τη στάση του για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Νομοσχέδιο του συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης δίνει προθεσμία δύο μηνών για χαλάρωση των κυρώσεων στον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό τομέα
Tο συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ενέκρινε νομοθεσία την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση να τερματίσει τις επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών για το πυρηνικό του πρόγραμμα και να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου πέρα από το όριο που ορίζεται από τη συμφωνία της Τεχεράνης του 2015, εάν οι κυρώσεις δεν χαλαρώσουν στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Σε αντίποινα για τη δολοφονία της περασμένης εβδομάδας του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε ως υπεύθυνο το Ισραήλ, το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο που πρότεινε το Συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία που θα σκληρύνει την πυρηνική στάση του Ιράν.
Το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης είναι υπεύθυνο ώστε η νομοθεσία δεν έρχεσε αντίθεση με τους σιιτικούς ισλαμικούς νόμους ή σύνταγμα του Ιράν.
Ωστόσο, η θέση του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Ali Khamene, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη για όλα τα ζητήματα του κράτους, δεν είναι γνωστή
Η Τεχεράνη δίνει δύο μήνες προθεσμία στα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα να χαλαρώσουν οι κυρώσεις στον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό τομέα του Ιράν, οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον το σύμφωνο μεταξύ Τεχεράνης και άλλων έξι μεγάλων δυνάμεων το 2018.
Η κίνηση αυτή θα δυσχεράνει τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, να επανέλθει στη συμφωνία.
Ο Βiben είπε ότι θα επιστρέψει στη συμφωνία και θα άρει τις κυρώσεις εάν η Τεχεράνη προσχωρήσει σε «αυστηρή συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης