Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση του lockdown 2 έως τις 14/12 - Μόνη εξαίρεση τα εποχικά καταστήματα που ανοίγουν 7/12 - Δεν υποχωρεί o κορωνοϊός παρά τα περιοριστικά μέτρα

tags :
Παράταση του lockdown 2 έως τις 14/12 - Μόνη εξαίρεση τα εποχικά καταστήματα που ανοίγουν 7/12 - Δεν υποχωρεί o κορωνοϊός παρά τα περιοριστικά μέτρα
Στους 2.606 οι νεκροί - Πάνω από 600 οι διασωληνωμένοι - Καμία άρση του lockdown αν δεν μειωθούν σε διψήφιο αριθμό οι διασωληνωμένοι λένε οι ειδικοί
(Συνεχές upd) Με το β΄ κύμα της επιδημίας να επιμένει και να μην υποχωρεί με την ταχύτητα και με το ρυθμό που ανέμεναν οι ειδικοί επιστήμονες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων και του lockdown είναι πραγματικά στον αέρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, όπως και αναμενόταν, αν και δεν αποκλείεται αυτό να παραταθεί ακόμα και έως τις 21/12, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν ραγδαία την επόμενη εβδομάδα.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, οι οποίες θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 7/12.
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί, τονίζοντας ότι όσο δεν μειώνεται σε διψήφιο αριθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων (σήμερα είναι περισσότεροι από 600), είναι απαγορευτικό να υπάρξει άρση του lockdown, καθώς σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό το β’ κύμα να γίνει πιο έντονο και να εκτοξευθούν αμέσως οι διασωληνωμένοι σε αριθμούς που δεν μπορεί να διαχειριστεί σε καμία περίπτωση το δημόσιο σύστημα υγείας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι ο οδικός χάρτης των περιορισμών είναι επί της ουσίας ασκήσεις επί χάρτου που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
Για αυτό άλλωστε και από την κυβέρνηση έχουν σταματήσει να κάνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση της με το  που θα ανάψουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι, να προχωρήσει αφενός στο άνοιγμα των σχολείων και αφετέρου στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και ιδίως των καταστημάτων με τα εποχικά είδη.
Πάντως, όλα δείχνουν πως το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει μετά τις γιορτές, αν και το θέμα παραμένει ανοιχτό, ενώ πιο πιθανό είναι να ανοίξει – έστω και με αυστηρούς περιορισμούς – το λιανεμπόριο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα προκειμένου να αναλύσουν τα τελευταία δεδομένα από την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα ενημερώσουν και τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.

Πέτσας: Παράταση του lockdown έως τις 14/12 – Εξαίρεση τα εποχικά καταστήματα

Την παράταση του lockdown έως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Στο μέτωπο του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Με σεβασμό στους πολίτες και στους επιστήμονες που συμμετέχουν στη συλλογή των στοιχείων δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές μέλη της επιτροπής των ειδικών καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει μια σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, αλλά αυτή ακόμη είναι πολύ αργή.
Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα αργήσει.
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 6.00 το πρωί.
Εξαίρεση, τα καταστήματα χριστουγεννιάτικων ειδών που ανοίγουν 7 Δεκεμβρίου» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολίων.

Τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου το εμβόλιο

«Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια θα είναι στη διάθεση της χώρας μας τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.
Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν.
Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα για να αρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός.
Μηνιαίως θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες.
Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ο πολίτες με υποκείμενα άνω των 65 και μετά ο γενικός πληθυσμός», είπε ο κ. Πέτσας.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Ερωτηθείς για το πότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown ο κ.Πέτσας είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, υψηλότερο από ότι θα ανέμενε κανείς μετά από αρκετές εβδομάδες σε κατάσταση lockdown ενώ και η πίεση στο ΕΣΥ είναι υψηλή».
«Επομένως θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα τα σχετικά στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονές μας, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και μετά θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 7 Δεκεμβρίου και για το ποιο είναι το σχέδιο για το λιανεμπόριο και τα σχολεία, απάντησε ότι «θα έχουμε λίγο υπομονή για τις επιμέρους οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Ανοίγουν τη Δευτέρα 7/12 τα εποχικά καταστήματα

Μόνη εξαίρεση από τα περιοριστικά μέτρα θα είναι τα εποχικά καταστήματα, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7/12.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα  supermarkets.
Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή 4/12, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Το άνοιγμα των καταστημάτων είχε προαναγγείλει ο υπ.Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ
πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα, τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη και τα παιχνίδια, καθώς όπως είπε, δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση.
«Όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας.
Με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία.
Με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.

Δερμιτζάκης: Κάτι δεν πάει καλά επιδημιολογικά με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα – Είμαι πολύ ανήσυχος

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω lockdown και αφού μάλιστα είχαν αρχίσει να μειώνονται οι μολύνσεις.
«Τα κρούσματα δεν πέφτουν, είμαι προβληματισμένος και ανησυχώ πάρα πολύ γιατί την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι το Σάββατο που είχαμε αρκετά τεστ είχαμε δει μια σταθερή μείωση.
Την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε 2.200 αυτό δεν ταιριάζει, δεν εξηγείται, δεν μπαίνει σε κανένα μοντέλο» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Δερμιτζάκης.
«Αυτό με ανησυχεί, δεν μπορώ να το εξηγήσω, δεν ξέρω αν προέκυψε κάποια μετάδοση στη μέση του lockdown, γιατί αυτό βγαίνει την περίοδο που περιμέναμε την περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων λόγω του κλεισίματος των σχολείων.
Σαν να κλείσαμε τα σχολεία και αυξήθηκαν οι μεταδόσεις, που δεν νομίζω να ισχύει αυτό.
Άρα κάτι δεν πάει καλά επιδημιολογικά.
Αυτή τη στιγμή, η εικόνα αυτή με ανησυχεί, διότι βλέπουμε αύξηση αντί για μείωση.
Αν δεν καταλάβουμε γιατί είδαμε αυτή την αύξηση, ανεξάρτητα με το αν θα αρχίσει να μειώνεται ξανά, νομίζω είναι ρίσκο να αρθεί το lockdown γιατί δεν ξέρουμε από πού προέρχονται αυτές οι μεταδόσεις» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.
 
Εξαδάκτυλος: Άρση lockdown μόνο όταν θα είναι διψήφιος ο αριθμός των διασωληνωμένων

Την θέση πως δεν μπορεί να αρθεί το lockdown αν πρώτα δεν μειωθούν σε διψήφιο αριθμό οι διασωληνωμένοι διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι αν γίνει πρόωρα η άρση των περιορισμών, το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να φουσκώσει και οι διασωληνωμένοι να αγγίξουν εύκολα τους 900.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος.
Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες.
Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο.
Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος.
Ερωτηθείς για το εάν αποδίδει ή όχι το lockdown, ο προέδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια».
«Η ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος επανέλαβε ότι η διάδοση του ιού είναι τεράστια, ότι η κοινωνία είναι στα όρια της υπερκόπωσης και για αυτό υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η εμβολιαστική καμπάνια, ενώ για να «χτιστεί» ένα τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό και να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιαστούν 3-4 εκατ. άνθρωποι και ο χρόνος που απαιτείται είναι 1,5-2 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών.

Σύψας: Δεν θα αποφύγουμε το lockdown ακορντεόν – Να ανοίγει μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητο

Την θέση ότι δεν θα αποφύγουμε το «lockdown ακορντεόν» διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως πρέπει να ανοίγει ότι είναι απολύτως απαραίτητο και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και το σύστημα υγείας.
«Όσο και να θέλουμε, υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε.
Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.
«Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος ερωτηθείς γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα, απαντήσει ότι αυτό οφείλεται «στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το «lockdown» που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν». «Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας.
Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή» υποστήριξε ο κ.Σύψας, υπογραμμίζοντας πως το lockdown μετά τον Οκτώβριο δεν έχει καμία σχέση με αυτό του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου.
«Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό.
Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν.
Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν».
Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην άνοιξη χωρίς απώλειες» είπε ο κ.Σύψας.
Ερωτηθείς για την εισήγηση που θα κάνει, ο κ.Σύψας τόνισε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ «τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα».
«Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε.
Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον» υποστήριξε ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών.

Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου): Ακούμε με τρόμο τα περί άρσης του lockdown – Περιορισμοί μέχρι το εμβόλιο

Τη θέση ότι γιατροί και νοσηλευτές ακούν με τρόμο τη συζήτηση περί άρσης του lockdown και ανοίγματος της αγοράς διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Ν. Καπραβέλος.
«Αντί η συζήτηση να αφορά ποια περιοριστικά μέτρα θα αρθούν, θα πρέπει να συζητηθεί ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε για να περιορίσουμε την διασπορά.
Εγώ βλέπω έναν μαραθώνιο.
Δεν είναι αγώνας δρόμου ή ταχύτητας να ανοίξουμε 14/12 ή 21/12.
Θα πρέπει τα περιοριστικά μέτρα να υπάρχουν έως ότου βγει το εμβόλιο.
Σήμερα η εφημερία στο Παπανικολάου ξεκινά χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ κάτι που είναι αδιανόητο.
Χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό ακόμη και νέοι άνθρωποι ενώ είναι μεγάλη η κόπωση του προσωπικού, σωματική και ψυχική» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι νοσηλεύτριες κλαίνε, όταν πρέπει μετά από ώρες δουλειάς, να μπαίνουν μέσα στις κλίνες γιατί δεν υπάρχει άλλο προσωπικό και επειδή οι ασθενείς τις έχουν ανάγκη, καθώς και ότι απελπίζονται ή τα χάνουν όταν δεν βρίσκουν μάσκα στο συρτάρι.
«Η πολιτεία εύκολα χειροκροτεί τον ήρωα, αλλά όταν είναι να πάρει μέτρα υπέρ των ανθρώπων αυτών, ακόμη διστάζει και σήμερα συζητάμε για ανθυγιεινό επίδομα.
Αν είναι δυνατόν» τόνισε ο κ.Καπραβέλος, επισημαίνοντας: «Σε αυτό το σύστημα υγείας, πρόσθεσε, είναι αδύνατον να βασιστεί η πολιτεία για να προχωρήσει σε άνοιγμα».
Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα της πανδημίας, ο κ.Καπραβέλος είπε ότι η διασπορά είναι τόσο μεγάλη γιατί πλέον είναι μέσα στην οικογένεια και κανένα κρούσμα που φτάνει πλέον στα νοσοκομεία δεν είναι ορφανό.
«Συνεπώς δύο είναι τα ζητήματα, είτε οι πολίτες δεν εφαρμόζουν τα αυτοπεριοριστικά μέτρα είτε τα μέτρα της πολιτείας είναι ανεπαρκή και δεν φτάνουν» τόνισε, χαρακτηρίζοντας ξεπερασμένη την τακτική που εφαρμόζεται για τον περιορισμό της μετάδοσης.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα άνοιγμα σε καμία περιοχή είτε είναι στο κόκκινο, είτε στο πορτοκαλί, είτε στο πράσινο.
Εάν θέλουμε να ανοίξουν κάποιοι τομείς πρέπει να γίνεται ανίχνευση του ιού και στοχευμένη καραντίνα σε όλη την Ελλάδα.
Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει όπως σε άλλες χώρες να γίνονται πολλά τεστ, να περιορίζονται όσοι νοσούν και με δειλά – δειλά βήματα να ανοίξουν κάποιοι τομείς.
Η πολιτεία πρέπει να απελευθερώσει τους γιατρούς σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ καθώς ακόμη και με 40 ευρώ αρκετοί δυσκολεύονται να τα κάνουν» είπε ο κ.Καπραβέλος.

Μητσοτάκης: Λουκέτο στη νυχτερινή διασκέδαση μέχρι τα εμβόλια

Σο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που είχε το βράδυ της Τετάρτης 2/12 με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Lee C. Bollinger, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο World Leaders Forum αναφέρθηκε στην «φιλοσοφία» για την σταδιακή άρση των περιορισμών.
Είπε «όχι» στη νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το εμβόλιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του περιορισμού σύντομα στο λιανεμπόριο και στην εστίαση δίνοντας έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων.
Σχετικά με τα σχολεία δήλωσε ότι θα ακούσει και θα ακολουθήσει τις προτάσεις των ειδικών.
«Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε το εμβόλιο και όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι κάποιες δραστηριότητες δεν πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε τα εμβόλια όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ και μεταμεσονύχτια διασκέδαση.
«Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια».
Σχετικά με τα σχολεία, είπε ότι αυτά θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα κρατήσω κλειστά τα σχολεία όσο μου πουν οι ειδικοί».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς που «θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο».
«Κάθε lockdown έχει επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε ζωές», είπε χαρακτηριστικά κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ βρίσκεται εν αναμονή του εμβολίου.

Δεν σπάει η επιδημία στη βόρεια Ελλάδα
 
Ιδιαίτερα ανθεκτική αποδεικνύεται η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, καθώς έπειτα από έναν μήνα καραντίνας για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και τρεις εβδομάδες για τις άλλες περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000.
Χθες 2/12 καταγράφηκαν 2.186 κρούσματα, αριθμός που παραπέμπει σε εκείνους που δηλώνονταν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περίπου στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του lockdown.
Οι ειδικοί της Επιτροπής που συμμετέχουν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης είχαν υπογραμμίσει πως τα αποτελέσματα του lockdown δεν είναι τα αναμενόμενα, λέγοντας πως το απαγορευτικό αργεί να αποδώσει και συνεπώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Είχαν πει ακόμη πως καταγράφεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων με μικρή διαφαινόμενη τάση μείωσης, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις για τους λόγους της αντοχής της επιδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να απευθυνθεί με νέο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό την ερχόμενη Παρασκευή 4/12 προκειμένου να ενημερώσει για το πώς θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα.

Νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων

Πάντως, η εικόνα στα νοσοκομεία και ιδίως στις ΜΕΘ είναι μελανή, καθώς οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε πάνω από 4.200.
Τη σκληρή μάχη που γίνεται στα νοσοκομεία μαρτυρά και το «σκληρό δεδομένο» των διασωληνωμένων.
Στις 7 Νοεμβρίου που ξεκίνησε το lockdown ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 234 και μέσα σε δύο εβδομάδες διπλασιάστηκαν.
Στις 19 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 504 και σήμερα ανέρχονται στους 613.
 
Στους 2.606 οι νεκροί, οι 1.780 το Νοέμβριο

Στους 2.606 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 1.780 άφησαν την τελευταία τους πνοή το Νοέμβριο.
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2/12 2.186 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ


Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.186, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 109.655 (ημερήσια μεταβολή +2%), εκ των οποίων 52,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.606 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 613 (71,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 109655 κρουσμάτων, 4.949 (4,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 29.023 (26,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά


Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.413.710 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 232.453 δείγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης