Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σύψας: Δεν θα αποφύγουμε το lockdown ακορντεόν – Να ανοίγει μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητο

Σύψας: Δεν θα αποφύγουμε το lockdown ακορντεόν – Να ανοίγει μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητο
Δεν είναι τόσο εύκολο και απλό να ανοίξουν τα πάντα υποστήριξε ο κ.Σύψας
Την θέση ότι δεν θα αποφύγουμε το «lockdown ακορντεόν» διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως πρέπει να ανοίγει ότι είναι απολύτως απαραίτητο και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και το σύστημα υγείας.
«Όσο και να θέλουμε, υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε.
Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.
«Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος ερωτηθείς γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα, απαντήσει ότι αυτό οφείλεται «στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το «lockdown» που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν». «Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας.
Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή» υποστήριξε ο κ.Σύψας, υπογραμμίζοντας πως το lockdown μετά τον Οκτώβριο δεν έχει καμία σχέση με αυτό του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου.
«Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό.
Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν.
Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν».
Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην άνοιξη χωρίς απώλειες» είπε ο κ.Σύψας.
Ερωτηθείς για την εισήγηση που θα κάνει, ο κ.Σύψας τόνισε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ «τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα».
«Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε.
Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον» υποστήριξε ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης