Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος ανέβασε το bitcoin έως τα 20.000 δολ.; - Οι πρωτοφανείς εισροές από τη Βόρεια Αμερική και το ράλι του 165% του 2020

tags :
Ποιος ανέβασε το bitcoin έως τα  20.000 δολ.; - Οι πρωτοφανείς εισροές από τη Βόρεια Αμερική και το ράλι του 165% του 2020
Η ξαφνική εισροή θεσμικού ενδιαφέροντος από την περιοχή της Βόρειας Αμερικής οδηγεί σε μια αλλαγή στο καθεστώς του bitcoin
Η άνοδος του bitcoin στη ζώνη των 20 χιλ. δολαρίων βρίσκεται πρωτοσέλιδα αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο, κάτω από τους πηχαίους τίτλους υπάρχει μια τάση που θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της αγοράς κρυπτογράφησης: μια τεράστια ροή κεφαλαίων στη Βόρεια Αμερική από την Ανατολική Ασία.
Το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, σημείωσε άνοδο στα 19.918 δολάρια την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2020, ενισχυμένο από τη ζήτηση από επενδυτές που θεωρούν ότι το εικονικό νόμισμα ποικίλλει ως περιουσιακό στοιχείο «ρίσκου», ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και μέθοδος πληρωμής που κερδίζει την αποδοχή.
Αλλά η έκρηξη αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην αγορά, η οποία κυριαρχείται συνήθως από επενδυτές σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς το ψηφιακό νόμισμα εφευρέθηκε από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto πριν από μια δεκαετία.
Αλλά το 2020, οι Βόρειοι Αμερικανοί επενδυτές ήταν οι μεγαλύτεροι νικητές στο ράλι του 165% φέτος.
Οι εβδομαδιαίες καθαρές εισροές bitcoin σε πλατφόρμες που εξυπηρετούν ως επί το πλείστον χρήστες της Βόρειας Αμερικής έχουν αυξηθεί πάνω από 7.000 φορές φέτος σε πάνω από 216.000 bitcoin αξίας 3,4 δισ. δολαρίων στα μέσα Νοεμβρίου, στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Reuters.
Εκείνοι που εξυπηρετούν επενδυτές στην περιοχή αφαίμαξαν 240.000 bitcoin αξίας 3,8 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, έναντι εισροής 1.460 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία από την αμερικανική Chainalysis.
Η αλλαγή οφείλεται στην αυξανόμενη όρεξη για bitcoin μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από τις πλατφόρμες κρυπτογράφησης και επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη στη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία.
«Η ξαφνική εισροή θεσμικού ενδιαφέροντος από την περιοχή της Βόρειας Αμερικής οδηγεί σε μια αλλαγή στο καθεστώς του bitcoin, η οποία εξισορροπεί τις κατανομές περιουσιακών στοιχείων σε διαφορετικά χρηματιστήρια και πλατφόρμες», δήλωσε η Ciara Sun της Huobi Global Markets.
Reuters Graphic
Αλλαγή στο κέντρο βαρύτητας

Η Ανατολική Ασία, η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι κόμβοι bitcoin, με τους δύο πρώτους μόνο να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ όλων των συναλλαγών, σύμφωνα με την Chainalysis, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα ανά περιοχή.
Οι ειδικοί του κλάδου προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε για μια θεμελιώδη μετατόπιση στην αγορά, ιδιαίτερα σε μια άνευ προηγουμένου χρονιά οικονομικής αναταραχής λόγω της πανδημίας.
Οι αυξανόμενες ροές προς τη Βόρεια Αμερική φέτος δεν είναι απαραίτητα «ένδειξη ότι το κέντρο βάρους κλίνει προς τις ΗΠΑ», δήλωσε ο James Quinn της Q9 Capital.
Άλλοι επισημαίνουν επίσης ότι η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων είναι πολύ αδιαφανής σε σύγκριση με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας σπάνια τα ολοκληρωμένα δεδομένα για τον τομέα.
Παρ 'όλα αυτά, η Chainalysis διαπίστωσε ότι ο όγκος συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής σε μεγάλα χρηματιστήρια - εκείνοι με την μεγαλύτερη δραστηριότητα blockchain - είχε υπερκεράσει φέτος την Ανατολική Ασία.
Οι όγκοι σε τέσσερις μεγάλες πλατφόρμες της Βόρειας Αμερικής διπλασιάστηκαν φέτος και έφτασαν τα 1,6 εκατομμύρια bitcoin την εβδομάδα στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι συναλλαγές σε 14 μεγάλα χρηματιστήρια της Ανατολικής Ασίας αυξήθηκαν 16% στα 1,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Συγκριτικά, ένα χρόνο πριν, η Ανατολική Ασία πρωτοστάτησε με 1,3 εκατομμύρια την εβδομάδα έναντι 766.000 της Βόρειας Αμερικής.

Αύξηση των αμερικανών επενδυτών

Οι αμερικανοί επενδυτές που ήταν επιφυλακτικοί ως προς τη συμμόρφωση, πολλοί από τους οποίους είχαν αποφύγει την αδιαφανή φύση της αγοράς στο παρελθόν, προσελκύονται από την αυστηρότερη εποπτεία της αμερικανικής βιομηχανίας κρυπτογράφησης.
Οι χρηματιστηριακές αρχές των ΗΠΑ είναι γενικά πιο αυστηρά ρυθμισμένες από πολλές από αυτές στην Ανατολική Ασία και έχουν υπάρξει αρκετές κινήσεις από τις αρχές και υπηρεσίες επιβολής του νόμου φέτος για να διευκρινιστεί πώς ελέγχεται το bitcoin.
Ο κορυφαίος ρυθμιστικός φορέας τραπεζών είπε, τον Ιούλιο, για παράδειγμα, ότι οι εθνικές τράπεζες θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης κρυπτονομισμάτων.
Το τμήμα δικαιοσύνης περιέγραψε επίσης ένα πλαίσιο εφαρμογής για ψηφιακά νομίσματα τον Οκτώβριο.
Τα μεγαλύτερα ιδρύματα αναζητούν την προβλεψιμότητα που προσφέρει ένας ρυθμιζόμενος χώρος, αναφέρουν οι αναλυτές.
Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στο Grayscale που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ψηφιακού νομίσματος στον κόσμο, έχουν φτάσει τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση άνω του 75% από τον Σεπτέμβριο.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο bitcoin του αυξήθηκε κατά 85%.
«Πολλά αμερικανικά κεφάλαια διαπραγματεύονται με μεγάλους αμερικανούς αντισυμβαλλομένους», δήλωσε ο Christopher Matta από την 3iQ.
«Το μήνυμα που δίδεται είναι το πόσο σημαντική είναι η ρυθμιστική φύση του χώρου και ότι υπάρχουν χώροι διαπραγμάτευσης που ρυθμίζονται - είναι σίγουρα κάτι που σκέφτονται οι θεσμικοί επενδυτές».

Αναδίπλωση των μικροεπενδυτών

Ένας άλλος παράγοντας πίσω από την τάση του 2020, ανέφεραν οι ειδικοί της κρυπτογράφησης, είναι η παρακμή των επενδυτών λιανικής στην Ασία που οδήγησαν στην άνοδο του bitcoin το 2017.
Στη Νότια Κορέα, αυστηροί κανονισμοί αποθαρρύνουν αυτούς τους επενδυτές, σύμφωνα με το In Hoh του Blockchain Research Institute του Πανεπιστημίου της Κορέας.
Οι ανησυχίες ότι τα μεγάλα λιανικά χρηματιστήρια που συνδέονται με την Κίνα αλλά με έδρα αλλού θα μπορούσαν να παγιδευτούν σε μια καταστολή από το Πεκίνο μπορεί να έχει μειώσει τη ζήτηση, δήλωσε ο Leo Weese, συνιδρυτής της ένωσης Bitcoin του Χονγκ Κονγκ.
Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, στη Μάλτα η OKEx, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα, ανέστειλε τις αναλήψεις κρυπτονομισμάτων για σχεδόν έξι εβδομάδες επειδή ένα στέλεχος συνεργάστηκε με τις κινεζικές αρχές.
Η OKEx επανέλαβε τις αναλήψεις στις 26 Νοεμβρίου και τα αποθεματικά της κάλυψαν πλήρως τις καταθέσεις, ώστε οι χρήστες να μπορούν να αποσύρουν χρήματα χωρίς περιορισμούς, δήλωσε η Lennix Lai, διευθύντρια χρηματοοικονομικών αγορών.
Ενώ η Ασία παραμένει ένα σημαντικό κέντρο συναλλαγών κρυπτογράφησης, ορισμένα χρηματιστήρια βλέπουν μια πιο βαθιά μετατόπιση.
«Σήμερα, νομίζω ότι η επιρροή προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Yuzo Kano, συνιδρυτής του bitFlyer στο Τόκιο, το οποίο πραγματοποιεί συναλλαγές στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης